Som jag skrev tidigare idag har jag äntligen fått händerna på lite ny hårdvara till den server jag byggde förra sommaren. I inlägget nämnde jag även att jag skulle stycka min gamla NAS WD MyBook World Edition II 2TB för att få tag på en till hårddisk. Jag kunde inte hålla mig och har redan gjort det.

Det hela var lite klurigt, men inte direkt svårt. Det fanns en del lite luriga klicklås och plastflärpar som jag fick bända loss med smala skruvmejslar och ett gammalt Nokia-klubbkort. Jag visste inte exakt vilken hårddisk jag skulle hitta där inne, annat än att den skulle rymma 2TB.

Före … DSC_0009
… efter.

Jag hoppades att det skulle vara en modell som matchade de andra hårddiskarna jag har i servern. Annars skulle allt arbete vara till spillo. Efter att jag lyckats pilla upp sidorna var det bara en fråga om att lossa skalet och kolla in innanmätet.

DSC_0010  DSC_0011

Innanmätet är inte jätteupphetsande, men när jag vänder på steken ser jag något som ser väldigt bekant ut. Den där etiketten har jag definitivt sett förut. För att slippa att även slita upp servern, letade jag reda på orderbekräftelsen för de gamla hårddiskarna och jämförde antalet sektorer och det stämde exakt. Sweet!

Jag fortsatte därför demonteringen och fick loss hårddisken utan några större bekymmer. Sju skruvar och två gummifötter var allt som behövdes ta bort.

DSC_0013  DSC_0016

Det är inte många delar i det stora hela, men det är ju bara bra å andra sidan. En liten ARM-krets utgör hjärtat av den lilla NAS:en. Jag måste säga att den imponerade på mig när jag använde den. Under kulmen av sin era rullade den på som torrentklient, FTP- och Samba-server och strömmade även media till mitt PlayStation 3, allt på samma gång.

Jag upptäckte sedan att disken som satt i NAS:en är snikversionen med bara 32 MB cache, medan mina andra diskar har 64 MB cache, men detta borde inte ha någon som helst betydelse för min array. Hur som helst, en hårddisk rikare!

Fortsättning följer.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments