ATX 3.0 introducerar nya regler för prestanda, nya märkningar och nya tekniker för nätaggregat. Om du ska skaffa ett nytt och krävande grafikkort kan det vara värt att betala extra för en PSU med ATX 3.0. Vi berättar varför!
ATX 3.0 är en standard för nätaggregat för datorer. Standarden togs fram av Intel, som såg ett ökat krav på effektivitet och kapacitet i nätaggregat inför lanseringen av grafikarkitekturer som Ada Lovelace från Nvidia och RDNA 3 från AMD.
ATX 3.0 ska klara belastningsspikar
Standarden kommer till exempel med mer konkreta riktlinjer för vad ett nätaggregat ska klara av vad gäller plötsliga belastningsspikar. Ett nätaggregat som bär ATX 3.0-cetifiering ska klara av att leverera dubbla sin maxeffekt under tio mikrosekunder. Säg att ett nätaggregat som kan leverera 750 W paras ihop med ett högpresterande grafikkort och processor. Grafikkortet har för det mesta en väldigt stadig strömkonsumtion men dessa kan under väldigt korta stunder skjuta i höjden. Ett nätaggregat som redan är på gränsen för att kunna hålla datorn vid liv riskerar således att överbelastas och stängas av under dessa plötsliga effektökningar.
Ett 750 W ATX 3.0-certifierat nätaggregat kan då under mikrosekunder hantera belastningar på upp till 1 500 W. Det är något som markant sänker risken för stabilitetsproblem relaterade till överbelastningar.
12VHPWR
ATX 3.0 kommer också med den nya anslutningen kallad 12VHPWR (12 Volt High Power). Detta är en ny kontakt som är menad att efterträda de klassiska 6-pin och 8-pin PCIe-kontakter som vi levt med i flera årtionden. Denna nya kontakt särskiljer sig på flera sätt. Bland annat genom att leverera upp till 600 W strömmatning via en enda kabel. ATX 3.0-nätaggregat som kan leverera minst 450 W är tänkta att erbjuda denna nya kontakt.
Fyra av kontaktpinnarna är till för att låta grafikkort och nätaggregat kommunicera med varandra. Ett grafikkort kan till exempel be nätaggregatet om mer ström för att kunna trycka upp sina klockfrekvenser så långt som möjligt. Däremot kan ett svagare nätaggregat svara att det helt enkelt inte har kapaciteten för det och grafikkortet får då anpassa sina frekvenser. Kort och gott innebär det alltså bättre samspel mellan komponenterna för att minska risken för överbelastning.
Värt att påpeka är att inte alla 12VHPWR-kablar är gjorda för att leverera 600 W. Kablarnas anslutningar ska vara tydligt märkta för att klargöra hur mycket ström en ensam kabel kan leverera. Det rör sig om antingen 150, 300, 450 eller 600 W. Beroende på grafikkort kabeln ska kopplas till behöver användare således använda korrekt kabel.
Cybernetics-certifiering med ATX 3.0
ATX 3.0 kommer med en sista stor nyhet i form av att Intel numera även erkänner en annan effektivitetsstandard än sedvanliga 80 Plus, som prytt nätaggregat i snart 20 år. Den andra standarden kommer från Cybernetics, som inte bara testar hur effektiva nätaggregat är när det kommer till strömleverans. Cybernetics har även certifieringar för hur högljutt ett nätaggregat är. En enhet med både 80 Plus och Cybernetics-certifieringar kan alltså ge en god indikation på både effektivitet och ljudnivå.
Behöver du då köpa ett nytt nätaggregat så fort som möjligt för att haka på ATX 3.0? Även om den nya standarden kommer med en rad nyheter och Nvidias senaste grafikkort nyttjar 12VHPWR-anslutningen, finns det också adaptrar. Ett välbyggt och kraftfullt nätaggregat av äldre standard kan fortfarande ha mycket att erbjuda. Däremot kan det vara värt att ta en extra funderare på ett ATX 3.0-nätaggregat när det vankas nästa krävande grafikkortsköp, eller om det helt enkelt är dags att uppgradera PSU för att du behöver mer kraft.