Bahnhof har än en gång slagit huvudet på den komiska spiken. Nu skickar internetleverantören ett öppet brev till svenska polisen och förklarar hur kryptering fungerar.

Bahnhof som utåt sätt gjort sig ett namn för att hålla svenska internetanvändare om ryggen var senast i ropet när man trollade Spridningskollen.se genom att stämma sajten för varumärkesintrång. Nu är det på nytt dags för en uppläxning och denna gång är det svenska polisen som är offret.

Efter att polisen i en epostkonversation erkänt att man inte kan skicka krypterade mail på grund av begränsningar i sitt mailsystem. Ett uttalande som Bahnhof inte direkt kände matchade verkligheten. Att just ett statligt organ som polisen inte ens kan hantera vad som kan anses som enkel kryptering är onekligen oroväckande och Bahnhof sin vana trogen satsade på en offentlig förudmjukelse.

Bahnhof må hålla en glad ton i sitt öppna brev, men problemet i sig är väldigt allvarligt och är som Bahnhof påpekar – enkelt att åtgärda.

Det var för övrigt inte länge sedan Surfa.se rapporterade om att Comviq läckte hemliga telefonnummer under flera månaders tid och visar tydligt att även stora företag och organisationer har kraftigt bristande säkerhet i sina digitala system.

Hela Bahnhofs öppna mail till Svenska polisen

Hej Polisen, så här enkelt funkar kryptering!

Hej Polisen! Ni har vid flera gånger svarat att ni inte kan hantera krypterade mejl vid de tillfällen Bahnhof ska skicka begärd kunddata. Det är svårt att uttala sig om det är kompetensen hos enskilda tjänstemännen som sviktar eller om det rör sig om hela IT-avdelningen. Men, vi är inte dem som hemlighåller offentlig information, så här kommer en snabb genomgång i ämnet krypterad e-post.

Även på medeltiden skickade man hemliga meddelanden
Tänk dig tillbaka den mörka medeltiden då konspirationer och maktgalna konungar, påvar och lönnmördare härjade fritt. Då kunde en enkel felleverans av ett meddelande vara det som skiljde ditt huvud från kroppen. Därför var det viktigt att kunna skicka hemliga meddelanden.
 
Tänk dig att du är en medeltidspolis som precis fått hemlig information om att konungen ska avrät…. avsättas av en hemlig liga. Nu visar det sig att en person som jobbar nära konungen vet vilka ligan är, men vill inte outa sig själv. Så du tar fram en stark och stabil låda med ett nyinförskaffat hänglås och en specialtillverkad nyckel. Du kallar på ett bud och skickar iväg lådan med hänglåset olåst. Nyckeln behåller du själv, väl gömd på ett ställe som bara du känner till.
 
Bara du har den rätta nyckeln
Personen som av olika skäl vill behålla sin identitet anonym lägger sedan de hemliga namnen i lådan och klickar igen låset. Nu är du den enda som kan har nyckeln att låsa upp lådan med hemliga meddelandet och läsa det. Må hända att det fanns nyfikna vägpirater, men låt oss säga att just den budbäraren som du använder dig av kan det senaste inom krav maga och levererar lådan helt oskadd.
 
Ditt medeltida polisalterego har nu räddat livet på konungen och möjligen en till, den som informerade.
 
Ungefär så fungerar tjänsten PGP som är en förkortning av Pretty Good Privacy. Man kan översätta det så här:

Låda = e-postmeddelande i en dator/mobil
Hänglås = offentlig nyckel, som kan publiceras på t ex en hemsida
Nyckel = privat nyckel, som ska förvaras på ett säkert ställe och inte lånas ut
 

Med hjälp av den tekniska utvecklingen behöver man inte ha en låda i dag, allt hanteras digitalt och är fortfarande mycket säkert. Må hända att det finns nätpirater, men de stoppas naturligtvis av er senaste säkerhetsuppdaterade VPN-tjänst.
 
På nätet finns filmer, PDF:er och trådar med instruktioner på alla möjliga språk som berättar hur man installerar och börjar använda krypterad mejl. Sök på PGP om ni har PC eller GPG (GNU Privacy Guard) om ni har Mac, så kan även Polisen komma igång med krypterad mejl.
 
Let the encryption begin.

Det öppna brevet till Polisen från Bahnhof finns att läsa i sin helhet här

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
M Henri Day
8 Årtal sedan

Bravo Bahnhof !… 🙂

Henri