Tidigare under veckan rapporterade vi om den nya vågen av kravbrev som misstänkta fildelare mottagit – kravbrev som enligt Bahnhofs VD borde vara omöjliga.
Den danska advokatfirman Njord Law Firm har nu börjat skicka ut brev till misstänka svenska fildelare. Dessa brev säger kort och gott att mottagaren som anklagas för illegal fildelning har två val: betala en summa pengar, eller riskera att dras inför rätta.
Bahnhof har länge tagit avstånd och riktat kritik mot kravbrev som dessa genom att kritisera att andra internetleverantörer långtidssparar användardata i sina system. Information som nu verkar används för att skicka kravbrev till användare som anklagas för fildelning. Bahnhof har i sedvanlig ordning publicerat ett öppet meddelande på sin hemsida där man påpekar att om resterande internetleverantörer skulle minska tiden som man lagrar loggfiler till den nivå till den nivå som Bahnhof har så skulle dessa kravbrev inte vara möjliga.
– Om alla operatörer gjorde på vårt sätt skulle vi slippa utpressningsbrev av det här slaget. Man kan inte lämna ut något man inte har, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.
Bahnhofs vd Jon Karlung påpekar också att det är konstigt hur Njord Law Firms kravbrev, eller utpressningsbrev som Karlung kallar dem, skulle kunna skickas ut överhuvudtaget. Detta då ett EU-domslut från 2016 borde stoppa operatörer från att lagra data om det inte finns brottsmisstanke. Vilket han menar gjort att Bahnhof numera bara lagrar loggfiler för sina användare i 24 timmar innan de raderas.
Att det fortfarande finns data för Njord Laws Firms att använda för att skicka sina brev indikerar att vissa operatörer fortfarande långtidslagrar loggfiler. Något som Karlung starkt ifrågasätter och påpekar att om andra operatörer följde EU-domstolens beslut skulle det inte vara möjligt för dessa kravbrev att skickas ut.
Bahnhof som givetvis har egenintresse av att stå på användares sida har en poäng med att ifrågasätta hur Njord Law Firm fått tillgång till användaruppgifter för att skicka sina kravbrev. När och om vi får mer klarheter i detta är dock oklart.
Om man får ett kravbrev, så borde man väl klara sig om man går och köper filmen på DVD.
Sedan visar min bara upp DVD:n i rätten.
Eller ska man betala flera gånger för att ha tillgång till filmen i flera former?
Du klarar dig även om du inte köper en dvd. Njord Law Firm kan nästan omöjligen bevisa för rätten att just Du har suttit vid datorn och laddat ner. Finns inget bevis. IP-adresser är inte personuppgifter.
Oavsett om du äger DVD’n så har du ingen rätt att ladda ner en piratkopia från nätet, plus att torrentklienter delar ut den till andra medans den laddas ner.
Fick brevet igår. Gällde filmen Cell. Aldrig sett den. Datumet då den skulle ha varit nedladdad var i Juni 2016. Har ingen aning om jag eller någon annan i familjen har laddat ned den. Enda jag vet är att JAG inte har sett den. Moment 22. Vi använder Netflix. C-More och Amazon Video. Funderar nu fullt allvarligt på att helt avsluta de tjänsterna och återgå till 100% automatiserad fildelning med full anonymitet istället. Blir billigare och integriteten skyddas. Slutsumman blir ett långfinger till alla de bolag som har med Njord att göra. Ser att Cell t.ex. finns i Netflix katalog… Läs hela »