Intel Sandy Bridge kommer att debutera på mellanklassmarknaden i januari nästa år och inte förrän i slutet av 2011 väntas LGA2011-plattformen och entusiastmodellen av Sandy Bridge lanseras. Nu har vi fått bekräftat att de överklockningsbegränsningar som finns på mellanklassmarknaden inte är ett problem för entusiaster.
Förutom lovande prestanda och en kraftfull integrerad grafikkrets finns det även ett orosmoln för oss entusiaster när Intel presenterar sin första Sandy Bridge-plattform i början av nästa år. Intels 6-serie av styrkretsar kommer med klockgeneratorn för processorbussen inbakad direkt i sitt kisel. En klockgenerator som även styra andra enheter och bussar i datorn. På grund av detta går det inte som på dagens plattformar att öka BCLK-frekvensen för att pressa processorns klockfrekvens uppåt, detta drar med andra komponenter som USB och PCI Express och skapar väldigt snabbt instabilitet.
Intels lösning är att låsa upp multipliers för vissa av sina processormodeller – de märks med ett K – som ska vara specifikt utvecklade för entusiaster och dem som vill överklocka. Men även om detta ger lite hopp för LGA1155-plattformen hos entusiaster tar man närmast död på moderkortens direkta inverkan på överklockningar, något vi dock inte ska vara oroliga för när det gäller entusiastplattformen av Sandy Bridge.
Under fjärde kvartalet 2011 väntas Intel lansera sin LGA2011-plattform. Dedikerad för extrema entusiaster och arbetsstationer finns här stöd för åttakärniga Sandy Bridge-processorer utan integrerade grafikkretsar. Istället ska Intel valt att integrera BCLK-generatorn direkt i processorn och samtidigt ge användare möjlighet att genom dividers separera klockgeneratorns frekvenser mot övriga delar i systemet. Med andra ord ska överklockning med Intel X68 styrkretsen och entusiastversionen av Sandy Bridge fungera mer eller mindre som dagens LGA1366-plattform och Intel X58 styrkretsen.
Likt LGA1366 är LGA2011 redo för extrema överklockningsprojekt
Med närmast ett år kvar innan lanseringen sker finns det fortfarande ont om detaljerade uppgifter kring LGA2011-plattformen. Processorerna sägs utvecklas under namnen Sandy Bridge B eller Sandy Bridge E, men de första CPU:erna ska redan vara klara medan Intel och partners nyligen påbörjat hårdtestning av Intel X68 styrkretsen.
Som väntat blir Intel LGA2011 en betydligt dyrare plattform än LGA1155 och vi hoppas givetvis att Intel lyckas lösa något bra för överklockare även med mellanklassprocessorerna. Inom några månader vet vi mer.
om 5ghz är nåbart på luft med K modellen så finner jag att deras E eller avd den nu kan heta faller bort rent pris/prestanda.
Har svårt att köpa en prolle som gör liknande prestanda för mer än 3ggr samma pris.
Raaaaah, jag vill inte vänta till slutet av 2011 början av 2012 på ett nytt modernt datorsystem, kom igen AMD, Intel skjuter nya produkter på framtiden när konkurrensen saknas 😛
[quote name=”flopper”]om 5ghz är nåbart på luft med K modellen så finner jag att deras E eller avd den nu kan heta faller bort rent pris/prestanda. Har svårt att köpa en prolle som gör liknande prestanda för mer än 3ggr samma pris.[/quote]För vanliga svenssonöverklockare, där även jag egentligen faller in, lär LGA1155 räcka rätt långt. Det är synd att man inte har mer frihet vid överklockningen, men det lär å andra sidan bli lättare att överklocka då man bara behöver bry sig om multipeln. 😛 [quote name=”Birks”]Raaaaah, jag vill inte vänta till slutet av 2011 början av 2012 på ett… Läs hela »
Det lyser tyvärr igenom ganska starkt att Intel inte vill låta folk köpa billiga processorer för att sedan krama ut en massa prestanda ur dem. De blir bara mer och mer giriga och vill att folk ska betala en massa för att kunna fortsätta klocka. Förståeligt på ett sätt med ändå så dåligt. Det är väldigt tydligt just nu vilket av rivalerna som det går bra för. AMD ger ju nästan bort sina processorer och dessutom med upplåst multi.
Intel skjuter sig själv i foten och AMD Bulldozer kommer att köra över första Sandy Bridge versionen, Bulldozer stöder även FMA som Intel inte kommer få förrän jordens undergång 2012.
PS Bilden med en massa ris runt Intel CPU:n = ris och ros, ris till Intel denna gången? 😉
Tyvärr är det så att Intels olagliga/kriminella handlingar har satt sina spår. Och det är vi konsumenter som får ta smällen.