De senaste generationerna av grafikkort har lanserats med allt högre prislappar. Många vänder sig därför till begagnatmarknaden för att uppgradera sin dator och nu ska vi gå igenom vad du bör tänka på när du shoppar efter begagnade grafikkort.

Samtidigt som riktpriserna för nya grafikkort började stiga ordentligt började även andrahandsmarknaden fyllas rejält med begagnade grafikkort. Trenden med att bryta kryptovalutor med hjälp av grafikkort har avtagit markant vilket även det har resulterat i många begagnade grafikkort i cirkulation. Bör du då köpa ett begagnat grafikkort? Det finns ingenting som säger att det är en självklart dålig idé men det finns några punkter man bör ha koll på innan man spenderar sina pengar.

Vem är det som säljer?

Precis som med all handel på andrahandsmarknaden är det viktigt att ta en extra titt på vem det är som säljer varan. Handlar du via till exempel Blocket eller Tradera är det värt att gå in på säljarens profil och leta efter omdömen och information om hur länge säljaren varit aktiv på hemsidan. Nya säljare utan några omdömen är inte nödvändigtvis bluffmakare men kan man få bekräftat att säljaren genomfört schyssta affärer tidigare än det alltid ett plus.

Ta inte texten på för stort allvar

En säljare må skriva ut att grafikkortet till salu inte har använts till att bryta kryptovalutor eller dylikt. Däremot måste man tänka på att säljare självklart vill få sina varor sålda. Därför bör man ha en nypa salt till hands när man läser annonser. Det finns ingenting som säger att varje säljare ljuger men det finns inte heller något som bevisar motsatsen.

Xperi

Kan du inte utföra affären öga mot öga kan det vara värt att be om så många bilder på grafikkortet som möjligt. Är det smutsigt, dammfyllt eller ser generellt ut att ha blivit illa omhändertaget är det en rejäl röd flagga. Många tillverkare sätter även små klistermärken över en eller flera skruvar som håller ihop kylaren för grafikkortet. Skulle ett sådant klistermärke vara förstört eller borta kan det betyda att ägaren har öppnat upp och mekat med grafikkortet.

Fråga efter bevis på livstecken

Har du möjligheten att genomföra en affär öga mot öga är det även värt att be om att få se grafikkortet “in action”. Alltså att du får möjligheten att testa grafikkortet när det sitter i säljarens dator för att kunna försäkra dig om att det fungerar som det ska.

Finns det ingen möjlighet till att själv testa grafikkortet i fråga kan man alltid be om skärmdumpar från stresstest för grafikkort. En skärmdump som visar att grafikkortet kan ta sig igenom till exempel 3DMark Fire Strike eller 15 minuter i Unigine Heaven utan att krascha är något alla borde be om. Att lägga pengar på ett grafikkort som visar sig vara i princip ett dörrstopp är det nog inte många som vill vara med om.

Finns det någon garanti?

En av de största riskerna när man köper begagnat är att produkten inte längre har någon garanti och någonting går snett när inpå köpet. Det är alltid värt att söka runt lite online och se hur lång garanti olika tillverkare erbjuder för sina grafikkort. Det är också en bra idé att söka fram hur tillverkare hanterar garantiärenden när det gäller just begagnade enheter. Alla tillverkare är nämligen inte öppna för att ta emot, reparera eller i vissa fall ersätta grafikkort som haft fler än en ägare.

Begagnat grafikkort är inte nödvändigtvis gammalt

Bara för att man väljer att sikta in sig på ett begagnat grafikkort betyder inte det att man måste få en uråldrig pjäs vars prestanda knappt räcker till för dagens spel. Det kan dock vara värt att ha lite extra koll på vilka grafikkort som fortfarande är värda att lägga pengar på.

Rent generellt kan man säga att det inte är värt att sträcka sig längre bak än två generationer av grafikkort om man inte får tag i ett grafikkort från den senaste generationen till ett bra pris. Däremot är inte alla modeller från äldre generationer värda pengarna. Ta till ett exempel Nvidias Geforce RTX 2060 som vid lanseringen var ett väldigt trevligt mellanklassgrafikkort men idag är det inte direkt på samma nivå. Spel blir allt mer krävande och äldre grafikkort ur mellansegmenten som fick kämpa ibland redan på sin tid kommer idag få kämpa ännu hårdare.

GTX 1630 RTX 2060 Nvidia CMP 30HX RTX 2060 12 GB

Ska man vara riktigt hård kan man välja att se det som att varje grafikkort sjunker en prestandanivå för varje ny generation som lanseras och hur mycket mer spel börjar kräva varje år. Vårt tidigare exempel med RTX 2060 skulle alltså ha kunnat behandlas som ett GTX 1660 Ti med grundläggande RTX-egenskaper när RTX 30-serien var ute på hyllorna. I dagsläget kan det då alltså ses som ett OK instegskort eller ett kort i den lägre mellanklassen.

Allt handlar om att väga vad man kommer spela för spel mot hur mycket pengar man är villig att lägga ut för att spela. I sedvanlig ordning är det även värt att påminna om att ett erbjudande som låter för bra för att vara sant förmodligen också är det.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments