Billig eller dyr hårddisk – mer pålitligt eller pengar i sjön?

0

BackBlaze har sammanställt data om tiotusentals hårddiskar som körts i mer än sex år. Många går sönder efter så många år men kanske inte så många som du tror och den stora frågan är om dyra Enterprise-diskar verkligen är värda sina höga priser?

Sedan 2013 har Backblaze samlat data om hur ofta olika hårddiskar slutar fungera. De har alltså nio år av data. Här är ett litet exempel på den gigantiska mängd data de samlat in.

Diagrammet visar hur stor andel av de hårddiskar som installerades, som fortfarande fungerar över en period på 72 månader, eller sex år. För detta diagrammet har de följt över 30 000 hårddiskar. Det är en 4 TB-modell från Seagate, i grönt och en från HGST i blått. Diagrammet visar att efter sex år fungerade 97 procent av alla HGST-hårddiskar och 81 procent av alla Seagate-hårddiskar.

Det är en enorm skillnad. Som man kanske kan gissa så är HGST-hårddisken betydligt dyrare. För ett företag som Backblaze, är dock kostnaden det viktigaste i slutänden. De har redundans så de förlorar aldrig data när en hårddisk går sönder. Det handlar snarare om att det kan kosta pengar att ersätta en trasig hårddisk. Som Backblaze själva nämner så kostade dock en HGST-hårddisk mellan 20 och 50 procent mer. Om Seagate-hårddiskarna då är 16 procent-enheter sämre efter sex år, är det inte nödvändigtvis värt att betala extra för HGST-hårddiskar. Det är faktiskt exakt den slutsatsen de har. För det mesta var det nog inte värt att köpa HGST-hårddiskar men de köpte dem ändå när tillgången och priserna var bra.

Enterprise vs consumer

Här är en helt annan jämförelse. Här jämförs två 8 TB-diskar som båda kommer från Seagate. Den gröna är en konsumentprodukt och den blåa är en Enterprise-variant.

Konsumentprodukten är alltså mer pålitlig men båda är bra med över 90 procent pålitlighet efter snart sex år. Enterprise-disken är betydligt dyrare, vilket givetvis inte alls verkar värt det. Backblaze påpekar dock att den kommer med större möjligheter till anpassning av användaren och att konsumentdisken har två års garanti och Enterprise-disken har fem år. Garantin verkar inte ha en koppling till den väntade livstiden utan snarare handla om service i detta fallet.

Priset för pålitlighet

Slutligen visar BackBlaze ett diagram över deras senaste diskar, på 12 TB. Det är två Seagate-diskar och en HGST-disk. Efter mer än två år är de alla ganska bra men skillnaderna är stora.

Priserna är dock också enorma. HGST-disken kostar 413 dollar. Den bättre Seagate-disken kostar 249 dollar och den sämre Seagate-disken kostar 319 dollar. HGST-disken kostar alltså ungefär 66 procent mer än den bättre Seagate-disken. Det är kort sagt ett väldigt högt pris för en skillnad som inte är så stor, rent statistiskt.

Backblaze största läxa efter snart tio år av datainsamling är att dyra diskar sällan ger pengar tillbaka i form av pålitlighet. Åtminstone inte om man bara räknar på kostnaden för hårdvaran. Om man är beroende av att en hårddisk är pålitlig för att tjäna pengar, kan det givetvis vara en annan sak. Hårddiskar är dock tillräckligt opålitliga för att aldrig arbeta själva. I många sammanhang är det kort sagt sällan värt att betala extra. Då återstår preferenser. Hur villig är du till exempel att byta ut trasig hårdvara och hur viktigt är det att hårdvaran håller länge och väl?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments