Kryptovalutamarknaden har rasat med drygt 60 procent på blott en månad. NordicHardware frågade aktiva traders och kryptoexperter om deras syn på framtiden.
Bitcoin är för många synonymt med kryptovaluta och blockchain-teknik men i själva verket finns det idag över 1 500 registrerade kryptovalutor i världen. Valutorna som ofta har vitt skilda användningsområden, de används i allt från digitala valutor till system för att upptäcka piratkopierade produkter, hänger samtidigt ihop när det kommer till större värdeförändringar.
Den totala kryptovalutamarknaden nådde ett sammantaget värde av drygt 830 miljarder dollar under början av januari 2018. Det är än idag det högsta noterade marknadsvärdet sedan Bitcoin och de flesta övriga valutor dagligen gått upp och ner men på lång sikt tappat rejält i värde. Flera större ras har skett och det senaste under måndagen och måndagsnatten har resulterat i det lägsta marknadsvärdet för både Bitcoin och kryptovalutamarknaden på flera månader, som lägst drygt 275 miljarder dollar. Vilket gjort att kryptomarknaden i skrivande stund tappat över 60 procent av sitt värde sedan rekordnoteringen i början av året.
Kryptokursen mönster är inte unikt för i år
Medan detta av förklarliga skäl är förödande nyheter för nytillkomna kryptoinvesterare som investerat i Bitcoin eller andra kryptovalutor finns det även en annan sida av myntet. Exempelvis att det nuvarande marknadsvärdet faktiskt tangerar marknadsvärdet från mitten av november förra året.
Med målet att få en närmare insyn i kryptoinvesteringsmarknaden tog NordicHardware kontakt med flertalet kryptovalutainvesterare och blockchain-experter för exklusiva uttalande om deras personliga tankar och upplevelser.
En av de profiler som NordicHardware pratat med under tisdagen är svenske programmeraren och blockchain-experten Ivan Liljeqvist. Ivan har med sin Youtube-kanal Ivan on Tech blivit en aktad röst inom den internationella kryptovalutmarknaden genom att både analysera tekniken och lära tittare och följare med om blockkedjan. Ivan har även byggt en verksamhet kring sina egna investeringar i kryptovaluta där han erbjuder både utbildningar och föreläsningar om blockkedjetekniken och dess användningsområden.
På frågan hur Ivan ser på kryptomarknadens nuvarande läge är det som hos många blockkedjeförespråkare fokus på ett historiskt perspektiv.
– Hela kryptomarknaden upplever i nuläget stora nedgångar. Bitcoin peakade på 20 000 USD och nu är vi tillbaka under 7 tusen och jag tror att det finns en stor möjlighet att vi går ännu lägre. Detta är dock inget unikt – 2011 gick Bitcoin från 30 till 2 dollar och 2013-2014 från 1000 till 200. Volatilitet och stora rörelser är i Bitcoins natur då marknaden är fortfarande relativt liten. Att ha det historiska perspektivet är otroligt viktigt om man investerar i Bitcoin eller andra kryptovalutor. Man måste vara mentalt förbered på att detta är investeringar med hög risk och man ska vara redo på stora, kraftiga rörelser både uppåt och nedåt, skriver Ivan i en diskussion med NordicHardware.
Tonårsmiljonärer räknas som kryptorävar
Bitcoin och kryptovalutamarknaden har en generellt låg åldersgrupp där inte sällan tonåringar och ungdomar var tidiga med att hoppa på den nya tekniken. En av dessa och som redan i tonåren är en av Sveriges flera kryptomiljonärer är Simon. 17-årige Simon som inte vill gå ut med sitt fullständiga namn har handlat med kryptovalutor sedan 2013 och är idag delägare i ett mångmiljonsbolag samt agerar enligt egen utsago finansiell rådgivare åt kända privatpersoner som är intresserade av kryptovalutamarknaden.
Även Simon har på kort sikt tagit stora förluster efter de senaste veckornas värdeminskning men säger sig också känna igen mönstret sedan tidigare. Han säger sig även se ett samband med den traditionella börsen, något som kryptovalutamarknaden annars ofta anses vara frikopplad ifrån.
– Nedgången vi ser idag beror på två stora anledningar; börsens fall samt den snabba uppgången vi hade till ATH. Förhoppningsvis ser vi en långsam uppgång på börsen vilket i sin tur kommer spegla sig på kryptomarknaden. Tiden efter detta kommer ha en stor roll i framtiden, i bästa fall ser vi en långsam uppgång och att vi når ATH (all time high) under ett års tid, detta för att marknaden ska stabilisera sig och minska sin volatilitet, berättar Simon i samtal med redaktionen.
De investerare och experter som NordicHardware pratar med är alla överens om att framtiden för kryptovaluta och blockkedjan är ljus. Ivan Liljeqvist har sin åsikt klar, blockkedjan är här för att stanna men inte nödvändigtvis i form av bara kryptovalutor.
– För framtiden handlar allt om förståelse. Som investerare måste man förstå vad man köper sig in i. När vi pratar om Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor pratar vi om blockchain – en revolutionerande teknologi som kommer förändra flera branscher sådana som försäkrings, fastighets, finans och logistikbranschen bara för att nämna några få. Vi pratar om att den här tekniken kan hjälpa miljontals människor att komma ur fattigdomen genom att bekämpa hyperinflation, korruption och finansiellt utanförskap. Stora problem som är de signifikanta orsakerna till fattigdom i världen. Men vi pratar även om ett decentraliserat Internet där stora företag och organisationer inte längre har all kontroll och äger allas data, ett mer transparent och rättvist Internet där användaren återigen har makten och kontrollen. Sociala nätverk baserade på blockchain som exempelvis steemit redan idag har miljontals användare och detta är bara början, påpekar Ivan Liljeqvist.
Medan marknadsvärdet återhämtat sig något under tisdagens handel och i skrivande stund ligger på runt 340 miljarder dollar är osäkerheten om närtiden stor. Precis som Ivan Liljeqvist finns det många traders och kryptoinvesterare som är beredda på ännu rödare siffror innan marknaden vänder på allvar.
Det kan bli mörkare innan ljuset
Medan många kryptovalutainvesterare svär över termen “HODL”, en komisk omskrivning av engelskans “hold” och ofta översätts till “hold on for dear life”, och ofta håller sina investeringar i hopp om en slutgiltig uppgång har andra valt en annan väg. Studenten Lucas har på blott ett år tiodubblat sina besparingar genom investeringar i kryptovalutor och har plockat ut miljonbelopp från kryptobörserna de senaste veckorna för att nu se på mer från sidlinjen.
– Jag har sålt av en hel del. Mycket tyder på att vi inte nått botten ännu. Vi är fortfarande inne i en starkt nedåtgående trend. Det lägsta jag tror vi kommer kunna gå är runt 3500 inom några månader, förutsatt att vi inte får ett trendbrott. Vid 3500 USD når Bitcoin en logaritmisk support som hållt sig sedan hösten 2011, kommenterade Lucas dagens kurs.
De senaste veckornas kraftiga ras på kryptovalutamarknaden definieras av vissa som att bitcoin-bubblan spricker och bekräftar åtminstone att kryptovaluta fortfarande är en extremt volatil investeringsform. Tron på blockkedjan och kryptovalutors framtid är dock fortfarande stor hos de som länge arbetat med och investerat i tekniken. Hur kryptovalutamarknaden utvecklar sig de närmaste veckorna, dagarna eller ens timmarna är det dock ingen som egentligen vet.
Kryptovaluta, Bitcoin, Ethereum – Vad är det och hur fungerar mining?
Det ska också nämnas att det råder en hel del osäkerhet i kryptovärlden, men tanke på diverse regeringars och myndigheters utspel om att förbjuda handel med utländska börser etc.. Men samtidigt så tar dessa entiteter upp frågor som rör huruvida man ska reglera kryptohandel. Och på så sätt känns det som att krypto/kryptohandel tas på allvar, vilket i sin tur speglar en ljus framtid.
… den här tekniken kan hjälpa miljontals människor att komma ur fattigdomen genom att bekämpa hyperinflation, korruption och finansiellt utanförskap. …
Fungerar det verkligen att göra affärer med kryptovaluta utan att ha tillgång till Internet?
Som andra ekonomer konstaterat:
Blockkedjetekniken är här för att stanna, men en hel del av kryptovalutorna kommer att försvinna. Det är helt klart för många med 1500 stycken (och ökande). Konsolidering till ett fåtal stora behövs för att stabilisera växelkurserna.