Blogg: Den kriminella generationen

9
riksda

Är det något som kan göra mig förvirrad är det alla olika lagar, domar, förslag och EU-propåer som berör ämnet fildelning. ”Vi vill inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration” har statsminister Reinfeldt sagt. Men om det är så gott som omöjligt att förstå reglerna, är det också svårt att kontrollera om vi fått en kriminell generation. Min misstanke är att vi är på god väg dit.

I mitt arbete som jurist/redaktör läser jag relativt ofta domar om IT-relaterad brottslighet och fildelning med mera. Trots att jag med min bakgrund troligtvis har bättre förutsättningar än de flesta att följa utvecklingen på området, kan det vara svårt även för mig att ha en klar bild av vad som händer och framför allt hur allt hänger ihop.

Jag tänkte ändå – eller just därför – här i bloggen bland annat försöka följa utvecklingen och beskriva den på ett sätt som ger läsaren en helhet. Att förstå helheten är nämligen det som jag själv tycker är knepigast. Förra veckans omröstning i Riksdagen om införandet av EU:s så kallade datalagringsdirektiv är ett bra exempel på det. Den så kallade Ipred-lagen som kom för ett par år sedan är ett annat exempel.

För det finns nämligen ingen Ipred-lag. Det som alla kallar Ipred-lag till höger och vänster är egentligen bara ett antal nya paragrafer som infördes i den upphovsrättslag vi redan har i Sverige – vilken är den lag som ger en upphovsman ekonomisk ensamrätt till exempelvis en film eller musik.

De nya Ipred-paragraferna gav filmbolag med flera möjlighet att begära ut information från telekombolag om vilka som exempelvis fildelat film med mera. Men det fanns en brist: Det fanns ingen skyldighet för operatören att spara sådana uppgifter om användarna, vilket flera operatörer snabbt gick ut och deklarerade att de heller inte tänkte göra. Men, simsalabim, den skyldigheten finns det nu i och med att Riksdagen förra veckan inlemmat det så kallade Datalagringsdirektivet i svensk rätt. Eller rättare sagt, införde ett antal nya paragrafer i Lagen om elektronisk kommunikation och Rättegångsbalken. Det luriga är att Datalagringsdirektivet inte uttalat tar sikte på fildelning, men underförstått är alla ense om att den ändå kan få en påverkan på fenomenet.

För den som vill följa vad som händer inom det här rättsområdet är det jag beskriver ett problem. För att få ett grepp om hur bestämmelserna kring fildelning egentligen fungerar går det inte att läsa ett par lagparagrafer i en särskild lag, utan man måste läsa i flera olika lagar (som ibland inte ens kallas vid sitt rätta namn, typ IPRED) beroende på om det är polis eller exempelvis filmbolag som agerar, och man måste dessutom även ha koll på hur våra domstolar dömer.

Dessutom kan ny lagstiftning som förändrar kartan redan vara på väg. Regeringen har nämligen lämnat ett förslag till Riksdagen (proposition), vilket ännu inte har behandlats, som går ut på att telekomoperatörerna måste lämna ut uppgifter (till polisen) även för brott där straffet är lägre än vad som gäller nu.

Till detta kan även läggas att de regler som gäller för att polis och åklagare ska få genomföra en husrannsakan hos en misstänkt fildelare också har betydelse. Detta eftersom informationen på fildelarens hårddiskar lär behövas som bevis i domstol för att få denne fälld.

Jag stannar här i mitt första blogginlägg. Min ambition är dock att framöver på ett lättförståeligt sätt förklara vad det är som händer på detta område. Plus en hel del annat såklart, men som kanske mer kan komma att handla om mina duster med någon värdelös kundsupport eller min älskade HTPC.

Välkommen till min blogg.

Mvh Ulf Widlund

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ondjultomte_ext
ondjultomte_ext
12 Årtal sedan

Mna måste vara ganska naiv om man inte förstår att det är pga. den massiva lobbyingen som pågår från MPAA/RIAA via bl.a. USAs utrikesminister och andra beslutsfattande organ, t.ex. two, som dessa lagändringar genomförs. Det är en mycket tråkig utveckling, men som alltid så gäller devisen; Follow the money. Gamla maktstrukturer som slåss för sin verlevnad oavsett teknikutvecklingen och dess möjligheter. Tänk er p2p distribuerad film i 1080p som släpps över hela världen samtidigt. 1000/100 uppkoppling till de flesta för att snabbt kunna börja kunna spela upp filmer med br kvalitet ala spotify. 4G LTE till alla mobiler för mobil… Läs hela »

Tor M
12 Årtal sedan

Kul med en ny blogg. Det är dessutom alltid välkommet med informationspolitiksintresserade med juridiska kunskaper. Själv är jag bara lekman, men jag gör så gott jag kan. Data som lagras i enlighet med datalagringsdirektivet får endast lämnas ut till myndigheter – inte till privata företag. Direktivet hindrar dock inte ett EU-land att införa lagar med innebörden att samma uppgifter, i det fall kopior av dem lagras för andra ändamål än DLD (t.ex. för intern behandling hos en internetleverantör) får lämnas ut, vilket Sverige inte har gjort (än i varje fall). Det är tveksamt om en sådan eventuell ändring skulle kunna… Läs hela »

Dravond
12 Årtal sedan

Jag vill inte försvara mina eller mina vänners val här, men som du beskriver så långsamt men säkert en stor (min..) generation att bli tyngre kriminaliserad med hjälp av nya lagar. Är det rätt väg att gå? Lagar som i min mening borde våga gå hela vägen istället för som nu långsamt med diverse andra “orsaker” skapas…(Det jag menar är som exempel här först datalagrings direktivet men fortfarande krävs ett rätt högt straff för att det ska vara möjligt för myndigheterna att få ut informationen, men nu som Tor M beskriver prop. 2011/12:55 vill man sänka man tröskeln..)Ska de ha… Läs hela »

Tor M
12 Årtal sedan

Davond skrev:
“Ska de ha sina lagar och göra fildelning till ett riktigt allvarligt brott gör det då ordentligt inte mesigt halvdant som de gör nu.”

Jag förstår faktiskt inte vad du menar med mesigt halvdant. Se gärna mitt blogginlägg om saken:
http://upphovstratan.wordpress.com/2012/02/22/media-beskriver-inte-tpb-domens-konsekvenser-for-vanliga-manniskor/

Skadeståndet för att fildela en film eller ett spel och göra det tillgängligt (seeda det) under ett års tid kan ligga på 2-3 miljoner kronor. Det måste väl ändå anses vara en ganska sträng påföljd? (även om skadeståndet förstås är något annat än straffet så kanske det inte upplevs så av den som det riktas mot)

dafi
12 Årtal sedan

Mitt förslag är att man låter alla ungdommar som går ut gymnasiet få sitta tre veckor på kåken och tjäna av sitt “fildelnings” straff och sedan låta dom vara resten av livet..

murak
12 Årtal sedan

Tack för ett bra inlägg (och intressant diskussion i kommentarerna)! Ser fram emot mer.

flopper
12 Årtal sedan

Känner mig vild idag till och med kriminell.
de gamla affärssystemen vilket underhållning tillhör är på väg att ramla ihop.

Dravond
12 Årtal sedan

[quote name=”Tor M”]Davond skrev:“Ska de ha sina lagar och göra fildelning till ett riktigt allvarligt brott gör det då ordentligt inte mesigt halvdant som de gör nu.” Jag förstår faktiskt inte vad du menar med mesigt halvdant. Se gärna mitt blogginlägg om saken:http://upphovstratan.wordpress.com/2012/02/22/media-beskriver-inte-tpb-domens-konsekvenser-for-vanliga-manniskor/ Skadeståndet för att fildela en film eller ett spel och göra det tillgängligt (seeda det) under ett års tid kan ligga på 2-3 miljoner kronor. Det måste väl ändå anses vara en ganska sträng påföljd? (även om skadeståndet förstås är något annat än straffet så kanske det inte upplevs så av den som det riktas mot)[/quote] Ah… Läs hela »

MichaelJackson
MichaelJackson
12 Årtal sedan

Varför har ingen frågat sig hur det kommer sig att mediebolagen i Hollywood är så mäktiga att de kan påverka Vita Huset, och även andra länder? Svenska regeringen springer Vita Husets ärenden!http://falkvinge.net/2010/12/25/det-kom-en-julklapp/Helt otroligt. Hur kommer det sig att Hollywood företagen är så mäktiga att de kan påverka Vita Huset (och därigenom, andra länder)? Ingen som undrar? Svar: Banbrytande färsk forskning visar att några få företag styr hela världsekonomin. Några matematiker har undersökt stora databaser med finansiell information över 37 miljoner företag, och undersökt vem som äger vem, etc via bulvaner. Alltid dök några få namn upp: Goldman-Sachs, JP Morgan, etc.… Läs hela »