Ska precis beställa en hårddisk och ett grafikkort från en av de större e-handlarna. Och detta trots att jag svurit på att aldrig handla av företaget igen. Bakgrunden till den ilskan var hur de skötte ett returärende (RMA) med mina trasiga datorhögtalare. 

Min hemsnickrade teori om RMA-hanteringen (Return Merchandise Authorization – RMA) hos e-handlare är att någon smart konsult har räknat ut att det är tidsödande och oekonomiskt att upprätthålla en god servicenivå i returärenden. Bättre då att bara neka allt eller, där det är uppenbart att kunden har rätt, kompensera ekonomiskt så lite som möjligt. Detta eftersom en utbetalning är billigare att administrera än att till exempel kontakta leverantörer och generalagenter och fråga efter reservdelar som sedan ska skickas fram och tillbaka.

Mitt RMA-ärende rörde ett par högtalarna för cirka 1 800 kronor som bara var stendöda en dag. Jag fick ett RMA-nr och skickade in högtalarna för åtgärd. Efter ett par dagar fick jag mejl om att det var högtalarnas externa nätagg som gett upp och att de inte hade något i reserv att ersätta med.

För att göra en halvlång historia kort så kasserade företaget mina högtalare och erbjöd mig endast halva köpesumman tillbaka, trots att jag genom endast ett mejl och ett telefonsamtal under tiden själv fixat fram ett nätagg i reserv från generalagenten i Danmark. Summa sumarum kan man säga att de kasserade mina högtalare helt i onödan, inte hade ansträngt sig för fem öre för att avhjälpa problemet och dessutom inte ville kompensera mig ekonomiskt – jag var således rätt förbannad. Det var då jag svor att aldrig handla av företaget igen.

Efter några sura mejl fram och tillbaka, där rättshaveristen inom mig fantiserade om att stämma e-handlaren på en skitsumma bara för att jävlas tillbaka, blev jag dock till slut ekonomiskt kompenserad fullt ut och lite till faktiskt.

Jag roade mig dock med att kolla på prisjakt.nu efter vad det är som gör att folk sätter riktigt dåliga betyg på en e-handlare, och det var faktiskt ofta just de att de blivit dåligt behandlade i returärenden. Det stämde faktiskt för flera större e-handlare som jag kollade upp betygen på.

Om min RMA-teori stämmer vet jag inte men jag är i alla fall trygg i att jag inte är den ende som har fått frispel på en e-handlares returhantering. Och jag tror inte att vi konsumenter kommer att få det direkt lättare med returärenden i framtiden, snarare tvärtom.

Den sjuka sensmoralen är nämligen att e-handlarens RMA-strategi verkar funka, i varje fall på mig. För om de slimmar organisationen och kan hålla kostnaderna nere kan företaget ha låga priser. Och det är just priserna som gör att jag kommer tillbaka som kund. En konsuments hararkiri skulle man kanske kunna kalla det.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Magnus Liljeqvist
Magnus Liljeqvist
11 Årtal sedan

Den bästa reklamen ett företag kan få är en bra reklamation. Alla företag kan kränga prylar men det är när något är fel/går sönder som man verkligen vet vad företaget går för.Det är sällan man berättar för vänner mm om att jag beställde varan x från företag y och tro det eller ej men 24 timmar senare hade jag varan hemma. Det klara dom flesta butiker idag. Däremot har jag många gånger berättat om när 2 hårddiskar från Netonnet gått sönder och reklamationerna gick smidigt. Några år sedan nu men skickade då ett enkelt mail till dom och sa att… Läs hela »

Magnus Liljeqvist
Magnus Liljeqvist
11 Årtal sedan

Kan tänka mig att många haft/har problem med reparationer av mobiltelefoner. Har själv en telefon som varit inne hos Anovo 2 gånger för samma fel men har fortfarande samma problem. Väntar på svar om vad jag ska göra då jag inte ska behöva skicka in den för reparation igen (dock ev för att dom ska kunna konstatera att felet fortfarande är kvar).
Dock ingen brådska då jag har ny telefon men ny telefon el något sånt har jag rätt till.

shaglord
11 Årtal sedan

De “stora” säljare vi köper av är bara de sista i ett väldigt långt led av mellanhänder. För bästa support bör man kontakta tillverkaren. Ibland skickar denne ut reservdelar gratis till konsumenterna t ex. Om man inte kommer någevart så kan man i alla fall posta diskussionen med slutsats direkt till säljaren vilket snabbar upp reklamationen. Dem har referens där och utlåtande. Det är surt att service nästan alltid är motsatt proportionellt till priset. Det enda jag kan säga är att istället för att fokusera på sina rättigheter och kriga med varje säljare så kan man hjälpa situationen genom att… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

För många år sedan så arbetade jag på fujitsu Siemens konsument support. Jag hade hand om returer och felanmälningar av datorer.Jag hjälpte många och tror jag gjorde ett bra jobb, men det var en del kunder som jag inte kunde hjälpa. Dessa var de som köpt sin dator hos pc-city eller Elgiganten.Anledning var ett Elköp (som äger Elgiganten och pc city) köpte datorer av FSC utan garanti och support. För att kunna sälja till lägre priser. De reparerade datorerna själva, ofta efter eget tycke och med delar av sämre kvalitet.Nu säger jag inte att Elgiganten gör så idag, men då… Läs hela »

Dravond
11 Årtal sedan

Mitt favorit support ärende är från “Hem Pc” eran när päronen köpte en fujitsu Siemens där efter något år gick grafikkortet sönder var för gamla hederliga AGP det var ett ati 9600 och lite chockad blev man när man fick tillbaka ett ATI 9800 utan någon kommentar ens om vad de gjort… När även det gick fick vi tillbaka ett x800 😀 Även det brann tillslut pga obefintlig kylning, den enda in luften var från nätagget… ett par fläktar och ett x1950 och den fungerar än idag med sin gamla P4, om än lite slö… Annars har man väl träffat… Läs hela »

Marquzz
11 Årtal sedan

Svensken är väldigt prisfixerad och går gärna på lägsta pris när vi väljer vara. Detta gäller inte bara elektronik utan allt vi köper in. Minns att jag såg en dokumentär om matpriser där de gjorde en undersökning och de allra flesta tyckte att djuren som föds upp för slakt ska ha ett bra liv och hanteras “human”. Dock så köpte i stort sett lika stor procent av urvalet bacon på Kvantum för en tia paketet, vilket såklart inte går ihop. Köper man snorbilligt, oavsett vad det är, så är det alltid något som man måste prioritera ned. När det gäller… Läs hela »

lazaroth
11 Årtal sedan

Min korta sammanfattning:
Pengar är viktigare än integritet, för alla aktörer.

Reaktion:
Visst är det så.

Sims
Sims
11 Årtal sedan

Inte hela sanningen… Om det skiljer en försumbar peng mellan två e-handlare, och man har dåliga erfarenheter av den ena. Då blir det nog inte så att man väljer att handla därifrån… Som läget ser ut just nu har de flesta e-handlare ungefär samma priser, så det är inte direkt så att man är tvingad att handla ifrån en av dem. Men utöver den lilla detaljen… så har du helt rätt.

Kiske
Kiske
11 Årtal sedan

Dustin får alla mina pengar.
De har så fantastisk returavdelning att det är aldrig några problem när någon pryl beslutar att kasta in handuken.

Senast var det en gammal 1a generations ssd som dog och det tog bara några dagar innan laptopen var igång igen med en mer än dubbelt så snabb 3e generations ersättare.

Visst de kostar en aning mer men man får en säkerhet när man handlar där. Datorn står sällan stilla länge.