Tolv raka kvartal med bäst tillväxt (IDC), en enorm outnyttjad marknad som ligger öppen i Kina och då har man knappt ens nosat på konsumentmarknaden i stort sett utanför Kina. Nu skiljer det bara 0,7 procent mellan den kinesiska draken och HP, som ligger i topp.

Lenovos varumärke är mer känt inom den professionella marknaden med varumärken som Thinkpad som man förvärvade av IBM ett antal år tillbaka. Men nu lanserar man alltså första serien konsumentinriktade produkter på stor skala globalt och man räknar kallt med att bli nummer ett i världen “inom kort”. Det var i alla fall den signalen vi fick när vi pratade med Carina van Vlerken som är Marketing & Communications Manager för västra europa och Adrian Horne som är Global Communications Manager för Mobile Internet / Digital Home.

Självsäkerheten går det inte att ta miste på och man får känslan av att Lenovo inte har bråttom med sin expansion på de mogna marknaderna i USA och Europa. Strategin går ut på att skydda sina nuvarande marknadandelar och expandera på ett sätt som inte går ut över kärnverksamheten. Trots detta har man utökat sin marknadsandel i USA med tre procentenheter på ett år. Man kommer att gå vidare genom att stärka sina varumärken innan man slår på stora trumman och lanserar nya produkter. Man kommer även att sikta in sig på andra marknader där infrastruktur inte ännu är utbyggt och där konsumenter köper sin första datorprodukt. Här behöver man inte konkurrera som på mogna marknader.

Carbon

Vi frågar vilken strategi man har när det gäller produktutveckling och om man kommer att gå in mer på mjukvara än man tidigare gjort. Man kommer att satsa mer på vad de kallar PC plus-produkter, det vill säga produkter som utvecklats från PC, surfplattor, hybridmaskiner med mera och inte helt oväntat har man industridesign i fokus. Man kommer att satsa både på mjuk och hårdvara och man eftersträvar att ha sitt egna ekosystem. Samarbeten som med Microsoft kommer inte att påverkas utan man ser mer att man kommer att komplementera varandra.

När jag frågar Carina om vilka möjligheter de har i Kina att ytterligare öka sin omsättning, så menar hon att precis som att många väljer Volvo i Sverige, kommer många att välja Lenovo i Kina där man är den ledande aktören med dryga 30 procent av marknadsandelarna. Man räknar kallt med att de flesta helt enkelt kommer att välja Lenovo och stämmer det gör det att Lenovo som redan nu är ikapp HP, har en marknad för sig själv i stort sett att expandera på. Strategin att plocka den lågt hängande frukten i länder som inte har en utvecklad konkurrens gör att man på sikt har väldigt goda möjligheter att bli totalt dominerande inom PC-industrin.

Kina är framtidens ekonomi, det är inte långt kvar tills Kina går förbi USA och även om man ser vissa tendenser till att löner ökar och tillväxten planar ut, så är det ingen tvekan om att Kina kommer att hålla i den ekonomiska taktpinnen många år framöver. Stockholms tunnelbana är Kina-ägt, svenska gruvor är numera kinesiska och man har börjat muta in råvaror i afrikanska länder för att täcka efterfrågan på nya produkter till en allt ekonomiskt starkare befolkning. När Lenovo ökar sina volymer i takt med att man når ut på landsbygden eller utvecklar omogna marknader, får man känslan av att ingen kommer att vara i närheten av kunna att konkurrera med Lenovo.

Nu har första konsumentprodukterna från Lenovo sett dagens ljus i norden. Frågan är hur lång tid det tar innan majoriteten av våra PC-produkter i hemmet, även de är kinesiska.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
11 Årtal sedan

Lite skrämmande trots allt, men spännande på samma gång förstås.