Få saker gör mig så förbannad som idioter som sitter och pratar i telefon samtidigt som de kör. Jag säger inte att det finns de som kan göra det bra, men det är så fruktansvärt respektlöst mot alla andra som befinner sig i trafiken. Det borde höra till sunt förnuft att inte göra det.

Uppdatering: Glöm inte att läsa kommentarerna där jag vidareutvecklar resonemanget! En lag är kanske inte optimal

Jag bor så pass bra till att jag kan cykla till och från jobbet året runt. Det är en lyx, en lyx jag får betala för i form av hög hyra, men i också i form av en rädsla för ouppmärksamma bilister. Jag har full förståelse för att det finns bilister som hatar cyklister, men jag gör allt jag kan för att inte bidra till det genom att vara uppmärksam och inte hejda trafiken på något sätt.

Det har hänt mer än en gång att jag nästan blivit påkörd av personer som suttit och pratat i mobiltelefon (samtliga fall kvinnor, men jag vet inte om det är relevant i debatten). I ett fall höll en person på att köra in i baken på bilen framför när den stannade för mig och ett par gångare. Helt enkelt för att personen var för upptagen med telefonen istället för att titta på vägen.

Plantronics_975V2
Ett handsfree är billigare än självrisken på bilförsäkringen och vetskapen om att man skickat någon till sjukhuset eller ännu värre..

Jag har gått och väntat på Väg- och transportforskningsinstitutets (VTI) rapport till regeringen och nu när den kommer så har de mage att påstå att ingen lag behövs:

– Vi har sett att det inte hjälper att ha en lagstiftning under körning. Dels håller sig inte folk till förbud, dels har vi inte sett någon effekt på olycksrisken, – Katja Kircher, forskare på VTI till Ekot

Det är sant att Sverige är ett av de säkraste landen i Europa på vägarna, men vi är tillsammans med Albanien, Serbien, Moldavien och Malta de enda länder som inte har mobilförbud bakom ratten. Bara det faktum att det finns en lag som dessutom ger SAFTIGA böter borde vara incitament nog för att skaffa handsfree till bilen kan tyckas, men det anser inte VTI. Utan att tänka på det gjorde jag en klassisk “facepalm” när jag läste det. Helt otroligt…

Prata i mobiltelefon bakom ratten borde klassas på samma nivå som grov rattfylla. Det är så ansvarslöst att varje vuxen människa borde inse att man helt enkelt inte gör det. Det skulle inte förvåna mig om vi snart kommer ha bilolyckor orsakade på grund av att folk spelar Wordfeud bakom ratten. Helt otroligt att de inte rekommenderar lagstiftning mot detta…

text
VTI som kör?

Subscribe
Notifiera vid
28 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Star123
Star123
12 Årtal sedan

Det är redan straffbart att köra vårdslöst, oavsett om det handlar om att hålla på med mobilen, GPSen eller radion så att man brister i uppmärksamhet. Kallas vårdslöshet i trafik. Hittade ett litet citat: “Att förbjuda exempelvis sms under bilkörning tror Victor Trent inte på. Forskning i USA har visat att sådana förbud fått en motsatt effekt, när folk gömt sina mobiler lågt i knät medan de sms:at i trafiken, för att dölja att de begått ett lagbrott, vilket i sin tur skapat ännu fler olyckor än om de läst sms med telefen och blicken i samma höjd som ratten… Läs hela »

mcnaldo
12 Årtal sedan

Håller med Star123. Förvånande, men också väldigt glädjande att ett statligt organ låter vuxna människor vara vuxna och dessutom går efter fakta och forskningsresultat istället för ideologiskt svammel. Det har ju visat sig att många regleringar och förbud i trafiken har gett precis motsatt effekt mot den avsedda. T.ex.– ökade antalet olyckor när man sänkte hastighetsgränserna på många vägar från 110 till 90.– blev det fler olyckor vid övergånsställen när man förtydligade att gående hade företräde vid övergånsställen– fler kör för fort vid känsliga platser som skolor och dagis efter att man sänkte hasteghetsgränsen till 30 på alla mindre gator… Läs hela »

kpeder
12 Årtal sedan

Jag kör en del i Danmark där det är förbjudet att tala i telefon under färd sedan ett antal år tillbaka. Mina danska kollegor säger till mig att det inte har hjälpt med lagförbud. Det är min upplevelse också, jag ser lika många telefoner tryckta till örat där som här. Det krävs en attitydförändring inte lag!

cerx
12 Årtal sedan

Handsfree förvärrar bara saken. Det är den mentala distraktionen som är farligast. Själv tycker jag att man, med en hand upptagen, bara vill bli klar snabbare med samtalet så man kan lägga på. Med handsfree blir man bekväm och tänker inte på att huvudet kan fokusera för mycket på samtalet. Att skriva sms däremot är ju helt uteslutet och borde vara straffbart.

Mean Machine
Mean Machine
12 Årtal sedan

Det behövs inte fler förbud på allt. Lär idioterna att köra bil istället. Jag kör inte nämnvärt sämre för att jag pratar i telefon. Det är de gamla kärringarna med sina Toyotor som missar stopplikter, trots att de aldrig kommer upp i över 25km/h som är problemen, snarare.

Att skriva SMS när man kör, däremot… Det går inte alls. Speciellt inte med nya telefoner med touchskärmar.

Är man så kass på att köra att man inte kan prata i telefon samtidigt bör man heller inte få ha passagerare. De kan ju faktiskt prata, även de.

mcnaldo
12 Årtal sedan

[quote name=”Andreas G”]Ska vi behöva vänta på att det händer en riktigt ordentlig olycka först? Det brukar ju tyvärr krävas att det går åt helvete först, sen gör man något åt problemet, inte innan det händer.[/quote] Det har nog redan hänt ett antal riktigt ordentliga olyckor p.g.a. att folk har gjort korkade saker i bilen. Som Star123 skrev är det redan straffbart att köra vårdslöst. Det behövs ingen särskild lag som gör det straffbart att köra vårdslöst p.g.a. mobilen eftersom det redan täcks in. Jämför med att köpa en försäkring som täcker alla typer av skador med en som täcker… Läs hela »

Tobberian
12 Årtal sedan

Den tar ändå för stor plats idag, kör över den istället för barn. (bildligt seriös).

Danne980
12 Årtal sedan

Man bör undvika att skapa lagar som nästan är omöjliga att fälla någon för. Denna debatt hade funnits även om man i dagläget infört bilstereo. Vi får lära oss att ta ansvar för våran körning. Det är ju faktiskt så att är man vållande till en olycka så är man det vare sig det beror på att man pratar telefon eller inte. Det finns hur mycket som helst som kan vara störningsmoment vi kan inte skapa lagar mot alla. Förbjud bilvägar bredvid fina hus, förbjud bilvägar med utsikt, förbjud bilstereo, förbjud barn i bilen etc… Vi måste kunna låta vuxna… Läs hela »

12 Årtal sedan

Utöver redan nämda lag om vårdslöshet så har de flesta nya bilar inbyggd handsfree. Så problemet bör ju minska.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Om handsfree skapar distraktion är det väl lika farligt att ha medpassagerare i bilen? Jag ser till mig själv nu, inte är jag lika uppmärksam i trafiken när jag har sällskap i alla fall. Skulle säga att jag är bättre på att hålla ögonen på vägen när jag sitter med handsfree.

cerx
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Om handsfree skapar distraktion är det väl lika farligt att ha medpassagerare i bilen? Jag ser till mig själv nu, inte är jag lika uppmärksam i trafiken när jag har sällskap i alla fall. Skulle säga att jag är bättre på att hålla ögonen på vägen när jag sitter med handsfree.[/quote]Jag riskerar inte nåt bara för att vara artig och titta på passageraren när den pratar. Jag kör ju bilen och måste hålla ögonen på trafiken. Dessutom är passagerare med och ser vad som händer och kan (förhoppningsvis) anpassa samtalet efter den kommande och gående trafikstressen. Det händer ju… Läs hela »

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Nja, jag försöker inte vara artig det är väl mer en vanesak att jag tittar på folk när jag pratar med dom 😆 Självklart försöker jag tänka på det när jag kör bil, men det glöms tyvärr av ibland.

Josef
12 Årtal sedan

Jag bor i ett land där det är förbjudet att prata i mobil, utan handsfree, när du kör bil. Dryga böter är det också. Hjälper då detta förbud, och dessa höga böter? Svårt att svara på utan en statistisk undersökning. Men det jag vet, är att jag dagligen ser otroligt många som pratar i mobilen medan de kör bil.
Personligen tror jag inte förbudet har någon större positiv effekt. Ja, kanske på statskassan då…

Dravond
12 Årtal sedan

Som de andra säger är inte en lag något som skulle fungera så bra men en attityd förändring vore bra…Eftersom det inte är bra att sitta och göra/tänka på annat när man kör olyckor sker så mycket lättare då… Sen kan ju sägas att det redan finns många lustiga regler känner en person som skulle behöva gå på läkarundersökning varje år för mild (obefintlig) Aspbergers! Medans det finns 70+ åringar som är både halvblinda och glömska men har körkort…. Och även ett antal i alla åldrar som inte borde ha körkort ö.h. eftersom de kör som galningar/skiter i trafikregler…(eller “bara”… Läs hela »

Albert E
12 Årtal sedan

Tyvärr så är AG helt ute och cyklar. Anledningen till att vi inte har ett mobilförbud är att all tillgänglig forskning (enl vägverket iaf) visar på att det är samtalet i sig som är distraktionen. Dvs det är precis lika (o)farligt att prata med handsfree, som att prata direkt i luren. Tvärtom så har svenska myndigheter för en gång skull gjort sig förtjänta av lite cred, för att dom inte ger efter för populism, och instiftar en meninglös handsfree-lag.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Logiskt sett så måste handsfree vara bättre än att inte ha något? Har man båda händerna på ratten kan man snabbare reagera om någonting skulle hända, i trafiken kan en bråkdels sekund vara skillnad.

Tempel
12 Årtal sedan

Böter enligt den svenska modellen gör ingen skillnad, bättre då som finland som har dagsböter när det gäller trafikbrott så att summan blir i förhållande till ens inkomst så det svider oavsett vad du tjänar. Hur som helst så är det i mina ögon sjukt att sitta i en bil är förmildrande om du har ihjäl nån. Allt för många blir offer för förare som inte bryr sig om annat än sig själva och straffen är inte alls i proportion till brottet. Sitter man i en bil och är ouppmärksam pga tex mobiltelefoni och kör på nån så bör straffet… Läs hela »

Petter Therén
Petter Therén
12 Årtal sedan

Men informationskampanjer, reklamer? Vet svensken hur farligt det är att prata i mobil ( även handsfree då), jag märker själv att uppmärksamheten sänks när man pratar i handsfreen, men konsekvenserna är svårt att berömma..

Tempel
12 Årtal sedan

Information gör varken från eller till, folk bryr sig inte och polisen jagar enkla brott som fortkörning på motorväg (vilket är tämligen ofarligt för omgivningen då all trafik är i samma riktning) och skiter i trafikbrott inne i städerna där man har mötande trafik, korsande trafik, cyklister och fotgängare dvs där risken att skada nån allvarligt är betydligt högre. Se bara på alla ombyggnationer av korsningar till cirkulationsplatser. Finns två orsaker. 1. Mindre underhåll då inga trafikljus finns om det inte finns övergånsställen då. 2. Skadorna blir mycket lindrigare då man krockar blir mer eller mindre sida mot sida. Enda… Läs hela »

zaphoood
zaphoood
12 Årtal sedan

Uppfriskande att se att så många vänder sig emot argumentationen i detta blogginlägg. Naturligtvis är det inte bra att folk pratar i telefon eller smsar när dom kör, men som andra påpekat lagstiftning är inte rätt väg att gå. När sådan här typ av uppförandelagstiftning instiftas leder det alltid till oförutsedda konsekvenser, såsom exempelvis panikåtgärder folk tar till så fort dom ser en polis och kanske skapar en större fara. Sedan kommer ju alltid frågan hur långt ska det gå. Ska vi fröbjuda att äta i bilen, att ändra på radioinställningar i bilen, att prata med våra medpassagerare, att dagdrömma… Läs hela »

Tobberian
12 Årtal sedan

Störsändare med detektor i nya bilar (EDIT: skulle iallafall fungera i företagsbilar/inga passagerare).

“Vi producerar mobilblockerare från mycket låg uteffekt till…” http://www.cell-phone-jammers.net/

S0urcerr0R
12 Årtal sedan

Läste en nyhet för nått år sen om en kvinna som blev ihjälkörd i spanjen för att en manlig bilist inte fokuserade på vägen, utan istället reklamaffishen med en lättklädd tjej som satt uppsatt på nån husvägg. I mina ögon var det inte affishens fel, utan det var personen bakom ratten som visade på katastrofalt dåligt omdöme. Känner även en kvinna som under körning hade för vana att läsa tidningen på höger framsäte så fort bilen stod still vid ett rödljus. En dag blev hon så hänsynslöst oförsiktig att hon tom läste medans hon körde – vilket ledde till att… Läs hela »

Abkix
Abkix
12 Årtal sedan

Från VTI motiverade man att inte göra en lag när det är så många som ändå inte bryr sig om förbudet. Det borde gälla t.ex. fortkörning också.
Antagligen är utredarna mobilpratare som vill fortsätta som förut.