Efter sommarledigheten är det både en del väntade, men även en del oväntade, insikter som jag tar med mig tillbaka till vardagen hemma i stan. Bland annat att det mobila bredbandet är som sämst där det borde vara som bäst och att Claes Elfsbergs nuna inte gör sig bäst på 46 tum.

I min vardag sitter jag rätt mycket framför en kontorsdator, eller har i varje fall inte särskilt långt till en stationär dator. På jobbet arbetar jag vid datorn och hemma står minst en dator på mest hela tiden. Men det här förändras drastiskt när det är dags för semestertider. Ledig från jobbet och utflyttade till landstället, och till en del andra resmål inom Sverige, får jag förlita mig på det mobila bredbandet jag har införskaffat. Och det funkar väl sådär, kan man lugnt säga…….

Det jag tycker är motsägelsefullt är att hemma i Stockholm, där bredbandstäckningen är som bäst, där har jag inte alls samma behov av mobilt bredband som när jag är utanför stan. Visst är det bra med mobiltäckningen i stan, men som mitt liv ser ut är det egentligen ganska få stunder på dagen – mellan jobb och dagishämtning med mera tills jag är hemma – som jag inte har tillgång till fast bredband. På semestern är förhållandet det helt omvända. Då har jag ingen tillgång alls till fast bredband, och att då förlita sig på det mobila nätet är en pina.

I sommar har vi huvudsakligen varit på tre platser med familjen; Stockholms skärgård, östra sidan av Gotland och utanför Julita i Sörmland. Inte på något av ställena har det gått att surfa på ett vettigt sätt. På Gotland och i Julita har det i princip inte gått överhuvudtaget, och i Stockholms skärgård har mottagningen i bästa fall varit dålig med ständiga avbrott i uppkopplingen.

Jag orkar inte orera om vilken operatör jag har just nu. De senaste åren har jag nämligen prövat fyra olika operatörer men resultatet har varit lika nedslående varje gång. Täckningskartorna är liksom inget jag tar på allvar längre. Min uppmaning till operatörerna är i alla fall solklar. Skit i utbyggnaden i storstan, satsa på landsbygden istället, för där gör det mobila bredbandet mer nytta.

Och sedan över till Claes Elfsberg på SVT. Hemma i lägenheten har vi en 46 tums TV och i sommarstugan en på 26 tum, på ungefär samma avstånd från soffan. Det är en liten chock att sätta på den lilla 26 tummaren när vi kommer till stugan, men det är en ännu större chock att sedan komma tillbaka till civilisationen och möta Clas Elfsbergs, eller annan valfri nyhetsuppläsares, halv meter höga ansikte projiceras på 46 tum. Då ryggar man tillbaka och inser att större inte alltid är bättre!

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mcnaldo
11 Årtal sedan

Du är inte ensam om problemen med att få teckning utanför staden. Den enda jag testat som faktiskt funkar på våra landställen är net1 (tidigare ice.net).

Det värsta tycker jag är att de stora operatörerna brukar skryta om hur bra teckning de har och att du kan surfa mitt ute i vildmarken. Man undrar ju om de själva har testat det. Om de har gjort det har de väl skickat ut någon tekniker med en superantenn som kan få full signalstyrka där vanliga dödliga knappt ens skulle kunna ringa ett telefonsamtal…

flopper
11 Årtal sedan

Ted Gärdestad sa det bäst “satellit”

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Jag är av inställningen att nästan allt blir bättre på stor bild, även om vissa motiv kanske är bättre än andra. Inlevelsen blir i alla fall bättre, om det nu är skräck eller glädje är en annan femma hehe Angående mobilt bredband är det också under all kritik. Har testat alla möjliga telefoner, surfplattor och operatörer och exempelvis tågsträckan malm-ystad-simrishamn här i Skåne är ju bara radioskugga nästan hela vägen känns det som. Det finns flera byar där man får vara glad för GSM-signal vilket som sagt talar emot alla fina ord om utbredda nät osv. Det är frustrerande i… Läs hela »

Dravond
11 Årtal sedan

Man kan ju faktiskt undra varför det satsas stenhårt på höga hastigheter i stan där de flest kopplar upp sig mot Wifi så ofta som möjligt. Medans tar man sig till skogen i östergötland för att vila upp sig och vill njuta av något internetbaserat, eller bara betala räkningarna, är det bäst att var beredd på att det tar ett par dagar eller bara ta fram spaden och börja gräva fiber-diket till närmaste telestation… För ska man ha spotify/musik”moln” eller motsvarande film tjänst får man sätta sig i bilen eller på cykeln och dra iväg ~5kmDär internet och mobiler fungerar… Läs hela »

zapp
11 Årtal sedan

Skulle gärna testa net1 (NMT450) om det nu inte vore så att de har begränsning i form av 7GB, vilket man inte kommer så långt på om man är flera som delar uppkoppling. Kul att de höjt hastigheten. Hellre då Telenor, men blir väl till att skaffa två feta riktantenner då. Bäst vore väl ifall det skulle gå att köra LTE över 450Mhz-bandet. Nu blir det 2Mbit (Jihoo!) över räckviddsförlägd Felia-telefontunnkabel.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Jag har faktiskt upplevt 3G precis tvärtom. Har telia via jobbet (jobb mobilen) som jag kan surfa via min laptop på. Hemma i Solna är 3G täckningen ok, men hastigheten rätt dålig. med lite tur kan man få 1Mbit ner och 0,5Mbit upp. Ofta betydligt sämmre. På jobbet är det ÄNNU värre och det ligger nära Slussen i gamla stan.

Däremot när jag kiommer till mina föräldrar som bor i ett samhälle utanför Motala (3000 invånare ungefär) så får jag ofta 3-5Mbit ner och 1Mbit upp.

11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag är av inställningen att nästan allt blir bättre på stor bild, även om vissa motiv kanske är bättre än andra. Inlevelsen blir i alla fall bättre, om det nu är skräck eller glädje är en annan femma
[/quote]
Själv växlar jag just nu och ser the big Bang theory på min galaxy s3 på 4,8 tum och min projektor på typ 100 tum. Jag föredrar nog 4,8 framför 100….

ctrl
ctrl
11 Årtal sedan

Min syster har mobilbredband (gick inte få adsl där de bodde) som jag uppgraderat åt dem. De hade ungeför 0,25mbit instabilt (berodde mycket på vädret) innan jag skaffade en ordentlig 3G router istället för en sådan där lite värdelös dongel. De har nu ungefär 3,5mbit stabilt i det svarta hålet de bor nu. Vanliga mobiler fungerar fortfarande skit. Vilket gör att de snackar via Viber istället.

SoWErA
11 Årtal sedan

[quote name=”WIRN”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag är av inställningen att nästan allt blir bättre på stor bild, även om vissa motiv kanske är bättre än andra. Inlevelsen blir i alla fall bättre, om det nu är skräck eller glädje är en annan femma [/quote]Själv växlar jag just nu och ser the big Bang theory på min galaxy s3 på 4,8 tum och min projektor på typ 100 tum. Jag föredrar nog 4,8 framför 100….[/quote] Snälla säg att du inte är en av dom som har en projektor med max upplösning på 1024×768 och tror du kommer få en bra bild med en… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”ctrl”]Min syster har mobilbredband (gick inte få adsl där de bodde) som jag uppgraderat åt dem. De hade ungeför 0,25mbit instabilt (berodde mycket på vädret) innan jag skaffade en ordentlig 3G router istället för en sådan där lite värdelös dongel. De har nu ungefär 3,5mbit stabilt i det svarta hålet de bor nu. Vanliga mobiler fungerar fortfarande skit. Vilket gör att de snackar via Viber istället.[/quote]

Spännande. Var det en starkare mottagare på den då altså? Vad är det för router?

Bertil Johansson
Bertil Johansson
11 Årtal sedan

Kommuner måste ha bättre dialog med länsstyrelsen Vi har exempel på kommuner där man i partiövergripande samtal kommit fram till en strategi för LIS-områden i kommunen och utifrån den strategin kunnat identifiera områden som sedan beslutats i fullmäktige. I arbetet har man också haft en dialog med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Det finns också flera exempel på kommuner där man inte lyckats få en bra dialog med Länsstyrelsen och i stället har det blivit direkta motsättningar, alltså då Länsstyrelsen överprövar strandskyddsdispenser så att Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (L.I.S-områden) helt uteblir och man kan inte få lov att bygga attraktiva boenden nära… Läs hela »