Vem tycker att det är roligt att städa? Ibland är man tvungen att bita i det sura äpplet och göra något åt saken var än smutsen behagat slå sig ner. En vårstädning av datorn kan var på sin plats, men hur ska man egentligen gå till väga och är dammsugaren verkligen det ultimata redskapet?

Så här såg det ut hemma hos mig för ett par veckor sedan när jag lyfte upp mitt Antec P182 chassi för en liten vårstädning. Total dammkatastrof, kan man säga. Jag städar mina datorer relativt sällan får man nog lov att säga, men i bland får jag ett ryck och så blir det av. Som tur är har min Antecburk dammfilter där mycket av skräpet fastnar, men visst…..det var inte så vackert inuti lådan heller. Framför allt på och runt processorfläkten och kylaren tycker jag att det brukar vara som värst med damm. Vilket knappast är så lyckat för effektiv kylning.

damm Vitkor_dammsuger
  Mycket damm blir det, och vem kan var bättre lämpad att hålla i damsugaren än en liten kille på 19 månader?

Nu gjorde jag den här lilla vårstädningen innan jag läste bloggkollegan Martin Lindskogs utmärkta genomgång av faran med ESD – Eloctrostatic discharge – eller typ statisk electricitet som vi säger på svenska. Jag har som många andra känt till fenomenet och läst en del om det, men fram tills nu inte tagit det på så stort allvar. Efter den läsningen tror jag emellertid att jag kommer ta det lite lugnare framöver när jag drar runt i datorn och städar. Frågan är bara hur man ska göra på bästa sätt för att få rent.

När jag började att intressera mig för innandömet i en dator gjorde jag det med oerhörd respekt, rädd att förstöra varenda komponent bara genom att titta på den. Men ju mer man håller på desto djärvare blir man ju. Respekten släppte helt när jag hade böjt ett moderkort så att det bågnade för att tvinga på en tredjeparts processorfläkt – utan att något hände. Men nu undrar jag om jag inte har dragit det hela lite för långt för och helt enkelt blivit oförsiktig istället som drar runt med dammsugare och disktrasa i min iver att göra rent.

Nu kommer det väl dröja lite till nästa städning, men den som har några bra städtips får gärna skriva en kommentar om saken så jag kan göra bättre i framtiden.

Städa lugnt.

Subscribe
Notifiera vid
20 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Viking1962
12 Årtal sedan

Jag har alltid kört med dammsugare. Jag har två uttag på min dammsugare en för blås och det är den som jag använder mest. Jag håller på munstycket ca halvmeter från komponenterna och använde det smalaste munstycket för att få mer kraft i blåsten för att få bort dammet. Efter alla år jag kört med dammsugare så vet jag inte om jag lyckats förstöra någonting än och det är ganska många år kan jag tala om

12 Årtal sedan

Tryckluft på burk kan jag rekommendera för att få rent inuti datorn.
Dammfilter kan såklart dammsugas utan fara 🙂

Viking1962
12 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″]Tryckluft på burk kan jag rekommendera för att få rent inuti datorn.
Dammfilter kan såklart dammsugas utan fara :)[/quote]

Tryckluft på burk gör snarare att dammet fastnar ännu mer då det är vatten eller vad det är i burken. I den burken jag testade så kom det i alla fall ut nåt som frös till is. Det var luft för datakomponenter jag testade

Snorch
12 Årtal sedan

Vatten är det inte utan drivgasen som används i burken (kan vara lite olika beroende på tillverkare, inte luft iaf). Den kondenserade gasen hinner inte dunsta om man sprutar alldeles för mycket eller lutar på flaskan och kommer då ut som vätska och det kan se ut som vatten som frusit. Eventuellt kan omgivande fukt i luften kondenseras, men det är normalt inget problem. Vill man minska risken för ESD när man dammsuger kan man använda dammsugarrör av metall. Jämfört med plaströr är risken mycket mindre då. Kopplar man även röret till datorns chassi uppstår ingen potentialskillnad alls mellan dator… Läs hela »

zubbe
12 Årtal sedan

Tryckluft eller dammsugare på blås, helst utomhus 😉

12 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Json_81″]Tryckluft på burk kan jag rekommendera för att få rent inuti datorn.
Dammfilter kan såklart dammsugas utan fara :)[/quote]

Tryckluft på burk gör snarare att dammet fastnar ännu mer då det är vatten eller vad det är i burken. I den burken jag testade så kom det i alla fall ut nåt som frös till is. Det var luft för datakomponenter jag testade[/quote]

Då gör du fel eller har fått tag på en usel burk.
Jag har bara fått ut vätska när jag hållt burken upp och ner.
Dammet brukar flyga iväg ordentligt (ställa sig ute är bra).

Viking1962
12 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″][quote name=”Viking1962″][quote name=”Json_81″]Tryckluft på burk kan jag rekommendera för att få rent inuti datorn.Dammfilter kan såklart dammsugas utan fara :)[/quote] Tryckluft på burk gör snarare att dammet fastnar ännu mer då det är vatten eller vad det är i burken. I den burken jag testade så kom det i alla fall ut nåt som frös till is. Det var luft för datakomponenter jag testade[/quote] Då gör du fel eller har fått tag på en usel burk.Jag har bara fått ut vätska när jag hållt burken upp och ner.Dammet brukar flyga iväg ordentligt (ställa sig ute är bra).[/quote] Eller så… Läs hela »

12 Årtal sedan

Tryckluft ute är det enda som gör rent ordentligt.

Dravond
12 Årtal sedan

Rengöra datorn tja… Fylla diskhon med diskmedel och vatten? 🙂

Skämt åsido, luftblås är bra och fungerar för mig, fast det gör man helst utomhus och hyfsat torrt väder… Om jag inte har något tillgång till blås så fungerar en mjuk liten målarpensel och blåsa själv, dock är det en bra ide att låta datorn “torka” ett tag…

Vem0th
Vem0th
12 Årtal sedan

Dammsuger frontfiltret på min FD Arc Mini varje vecka, går så otroligt smidigt.

Innan denna chassi behövde jag städa varje månad innuti, men nu så är det relativt lågt/minimalt damminnehåll upp mot en 4-5 månader.

Tempel
12 Årtal sedan

Göra ren datorn? Den hinner aldrig bli skitig mellan gångerna man bygger om 😉

dj christian
dj christian
12 Årtal sedan

Tryckkompressorer på burk. Är dem alltså riskfria eller inte? Vilka sorter ska man köpa som är ofarliga för datorkomponenter?

Snorch
12 Årtal sedan

Ja tryckluft på burk är inte mer riskfyllt än andra metoder. Du kan köpa vilken som helst, men finns det de som är anpassade för elektronik kan du lika gärna välja den. Men innehållet brukar vara snarlikt i burkarna.

flopper
12 Årtal sedan

man anställer en anna, carina eller lisa som städar, effektivast och enklast.

S0urcerr0R
12 Årtal sedan

Beroende på datorns ålder och sentimentala värde så har det väl hänt att jag oxå stått där o dammsugit som en idiot.Även dammsugit i bärbara, mellan chassi-spjällen, vilket inte fläktarna mått så bra av …en bärbar började tom brumma. Har hört att om man dammsuger så att fläktarna börjar spinna så omvandlas fläkten till en el-generator vilket verkligen inte är bra för elektroniken. När jag måste vara försiktig använder jag istället toalettpapper (torrt) för att torka bort det fina flottiga dammet från chippen som inte går att blåsa bort med tryckluft. avslutar dock ändå med en tryckluftsburk som självklart hålls… Läs hela »

Biffen87
12 Årtal sedan

luft Kompressor å en målarpensel så man får bort den lilla hinnan damm som oftast sitter kvar på kylflänsar å fläktar, går snabbt å lätt=)

Alice In Waterland
Alice In Waterland
12 Årtal sedan

uhm… dammsuga datorn ska du väl INTE göra.
massor med statisk elektricitet skapas ju!
först pratas det så mycket om att man måste vara försiktig när man installerar hårdvara för att det skapas statisk elektricitet..
men här verkar det inte vara nån oroan för det inte ..

jag brukar ställa min dator på balkongen sen blåser jag istället.

Viking1962
12 Årtal sedan

Det finns speciella dammsugare för dom som är rädda att nåt ska gå sönder. Dammsugare för server rum

[imgcomment image[/img]

http://www.racktech.se/index.php?s=http://www.racktech.se/esd.htm

Abki02xxx
Abki02xxx
12 Årtal sedan

[quote name=”dj christian”]Tryckkompressorer på burk. Är dem alltså riskfria eller inte? Vilka sorter ska man köpa som är ofarliga för datorkomponenter?[/quote]

Beror på hur noga man är men petiga;
burken ska inte ha något papper, helst utan färg eller färg som inte kan bli statiskt. Någon plastpip att blåsa med får inte finnas (blir statisk). Det gäller när man håller på med oskyddade komponenter.
Har man prylarna på ett kort så ska det gå bra med en dammsugare med metallmunstycket som är förbunden med chassit på datorn.