Small preview image


Med bara ett par dagar kvar av Prestanda-SM hade vi under helgen ett riktigt getingbo i toppen av tävlingen. Flera flitiga deltagare hade publicerat resultat som gett en slutpoäng på drygt 63 000 poäng, där det skiljde som mest en 1000-2000 poäng på de första fem deltagarna. Men nästan från ingenstans slog då Anders “Blossa” Persson till med ett riktigt dräparresultat på 68 329 poäng som med en marginal på 4000 poäng gjorde honom till odiskutabel ledare i Pris/Prestanda. Vi passade på att ta oss en pratstund med Anders om hans bedrift som nog lär räcka en bra bit i årets mästerskap. Även om vi bara under den senaste timmen fått se ändringar i prislistan.NH: Hej Anders! Även om du är långt ifrån någon nykomling i den svenska överklockningscommunityn har det inte blivit någon pallplacering tidigare i Prestanda-SM, vad hade du för planer och förhoppningar inför årets mästerskap?


Anders: I fjol var första gången jag var med och jag blev väl nånstans 4-5 om jag inte minns fel. Det jag kände inför i år var att helt enkelt bara försöka prestera så bra resultat som möjligt. I fjol försökte jag nog i alltför stor utsträckning ha koll på placeringar på alla. Resultatmässigt var förhoppningen för i år naturligtvis vinst.


NH: Du verkar vara en av de första som dragit till med sitt bästa, eller i alla fall nära nog, resultat redan dagarna innan slutdatumen. Finns det någon särskild anledning till detta? Det var i alla fall ganska kul att se hur du tog ledningen med närmare 4000 poäng där ett tag. Vad tror du annars om konkurrenterna, vilka blir farligast i slutändan?


Anders: Orsaken till att jag postade tidigt var att jag var osäker på om jag skulle ha tillgång till dator sista kvällen. Vad gäller konkurrenterna idagsläget så är det naturligtvis Elmor som jag känner som svår att slå. 
Min postade SP1M-runda är ingen höjdare och jag vet hur bra Elmor är vad gäller SP.


NH: En av de viktigaste sakerna i Pris/Prestanda är onekligen att välja rätt komponenter, en av anledningarna till ditt mycket imponerande 3DMark06-resultat är att du lyckats klämma in två Radeon HD 4830 grafikkort i budgeten. Hade du från dag ett tänkt dig få in en multi-GPU lösning i budgeten?


Anders: Ja, det hade jag faktiskt. ATI var självklart pga priset på dom.


NH: När vi ändå talar om att hitta den optimala budgeten, har du likt flera andra behövt göra uppgraderingar eller köpa nya komponenter under tävlingens gång? Eller du haft tur direkt från början med ett välplanerat system?


Anders: I ursprungsplanen hade jag faktiskt tänkt 2st 4850 men ett dött moderkort och en halvdan E8200 gjorde att jag fick byta till 4830 och E8400 istället. Sen testade jag med 4830-korten och EP45-DS3R och det gick bra. 
Problemet jag hade då var att jag inte hade råd med vettig kylning till prollen så det blev en EP45-DS3 och en lite bättre kylare till processorn.


NH: För dem som inte känner dig så väl passar vi på med ett par snabbfrågor som förhoppningsvis kan förklara närmare vem som gömmer sig bakom överklockarprofilen Blossa.– Vart kommer smeknamnet ifrån?
Det anspelar egentligen på två saker och skrevs ifrån början “BloSSA”. Den ena är glöggen Blossa. Det andra är SSA för Svenska Socker Aktiebolaget. 
Strösocker gör sej perfekt i ett glas tillsammans med lite alkohol ovh varmt kranvatten. 😀


– Favoritmat?
Lammstek.


– Spelar helst?
Stereo.


– Kör helst?
För fort.


– Bästa överklockningsminne?
Svårt att säga… Generellt sett gillar jag att försöka få till bra resultat med billig hårdvara. Som t.ex. ATI 3850 och 4830. 7.3GHz med Celeronen var rätt skoj.


– Arbetar med?
Tekniker.


– Önskar helst?
Förutom att Elmors hårddisk med resultaten på har kraschat rejält menar du? 😉 Det skulle nog i dagsläget att bädda ner mej i en säng i ett sovrum med kakelugn i…


Vad det senare betyder är vi inte riktigt säkra på, men tyvärr har det visat sig att Anders önskning inte gått i uppfyllelse, Elmor passade nämligen på att publicera nya resultatet i tävlingen, 69 271 poäng, medan vi skrev denna nyhet, vilket gjorde att Anders petades ner till en nuvarande andraplats i tävlingen.


De nuvarande topplistorna i Prestanda-SM 2008 ser ut på följande vis, men räkna med att det kommer hända mycket de närmsta timmarna när tävlingen går mot sitt slut kl22.00 i kväll.De sista timmarna kommer vi följa tävlingen extra noga så håll ögonen öppna!


Läs mer i vår artikel :: Prestanda-SM 2008, roliga, enklare och fler vinnare!

:: Svenska Mästerskapet i datorprestanda 2008 – Tävlingssida
:: Svenska Mästerskapet i datorprestanda 2008 – Topplista
:: Diskutera i forumet

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments