Blizzard har länge varit i en rättslig tvist med det tyska fuskföretaget Bossland. Nu har en domstol dömt Bossland till att betala flera miljoner dollar i skadestånd.
Med en ständigt växande skara av spelare i olika onlinespel är det oundvikligt att det även dyker upp spelare som gärna kringgår spelens regler. Tyska företaget Bossland har utformat sin affärsmodell efter dessa spelares önskan. Bossland har utvecklat program som låter spelare fuska eller använda botar i flertalet populära spel.
Flertalet spel från specifikt utvecklaren Blizzard, så som Overwatch, World of Warcraft, Heroes of the Storm och Diablo är särskilt utsatta titlar. Spelutvecklaren har därför dragit Bossland inför domstol. Både i USA och i Tyskland, där företaget är baserat. Under förra veckan så kom domen från den rättsprocess som bedrivits i USA och beslutet var en seger för Blizzard.
En domstol i Kalifornien har nämligen ställt sig på spelutvecklarens sida och fällt Bossland för brott mot upphovsrättslagen. Detta betyder att det tyska företaget nu måste betala skadestånd på 8,5 miljoner dollar till Blizzard. Domstolen anser att de fuskprogram som är designade för att ta sig förbi Blizzards egna antifusk-mjukvara klassas som ett upphovsrättsintrång. Totalt så dömdes företaget för 42 818 fall av upphovsrättsintrång, därav den rejäla notan.
Bossland kastas ut ur USA
För att förhindra ytterligare skada mot Blizzard så valde domstolen även att porta det tyska företaget från USA. Deras produkter får inte längre marknadsföras eller säljas i landet.
Bossland säger dock till BBC att man inte gett upp ännu och att företaget tänker rådfråga advokater om det finns något sätt att nå en annan dom. Blizzard har samtidigt anmält det tyska företaget till andra domstolar, bland annat i Storbritannien, så sista ordet är nog inte sagt och för botutvecklarna kan det fortfarande bli fler dåliga besked.
Bosslands hemsida och produkter är fortfarande tillgängliga för personer som inte befinner sig i USA.
1750kr per “intrång” i skadestånd känns ganska mastigt. Om beloppet delats mellan böter och skadestånd hade det känts rimligare.
Jag tvivlar på att domstolen utdömt ett lika högt belopp om Bossland haft sitt huvudsäte i USA.