För en knapp månad sedan gick CES 2013 av stapeln i Las Vegas och innan vi blickar framåt mot nästa stora teknikmässa tar vi en titt i backspegeln. Vi ser en myriad av UltraHD-upplösta skärmar, pekskärmar överallt men även stora datorchassi och en ny våg av mobila spelkonsoler.

Consumer Electronics Show är som namnet avslöjar en mässa med stort fokus på hemelektronik men under en handfull dagar fylls mässhallarna och kringliggande hotell med sevärdheter i alla dess former. Under mässan hittade vi både det ena och det andra värt att titta närmare på, med totalt ett femtiotal videoklipp fanns det flera godbitar.

Den tydligaste trenden under CES 2013 var utan tvivel högupplösta skärmar och tv-apparater. Ingen skärm eller tv-tillverkare värd namnet fanns på plats utan att visa upp paneler med så kallad UltraHD-upplösning, 3 840 x 2 160 pixlar. Den nya skärmtekniken kommer på bredare front, men tydligt var också att det fortfarande är en teknik som kostar multum och inte lär vara aktuell för oss vanliga dödliga inom en allt för snar framtid.

Förutom att visa skarpa bilder vill de flesta företag också att vi ska kladda på våra skärmar. Surfplattor, pekvänliga bildskärmar, tabletops och till och med gigantiska tv-apparater – allt kom med pekteknik under CES 2013. Förutom då Intels teknik för perceptuella inmatningsmetoder där man med gester i luften kunde styra olika digitala gränssnitt. Klart är i alla fall att musen och tangentbordet hänger mer löst än någonsin.

Mobila spelkonsoler var också ett hett ämne på mässan. Detta då både Razer med sin Edge-surfplatta och Nvidia med sitt project Shield gav oss två nya tappningar av vad vi kan se för mobila spelkonsoler i framtiden. Det ena en surfplatta med PC-kraft och tillhörande handkontrollers, det andra en handkontroll med smartphonekraft och integrerad skärm. Att vi sedan ska kunna strömma även kraftfulla PC-spel både hemma och över nätet till tunna klienter som just project Shield var bara grädden på moset.

Surfplattor och smartphones var också ett hett ämne på CES. Inte minst telefoner med stora skärmar var på tapeten. En ny våg av Android-telefoner med 5-tums skärm är på väg och för dem som inte nöjer sig med detta kan man alltid vända sig till Huawei som presenterade sin Ascend Mate med en maffig 6,1 tums skärm.

CES är ingen favoritmässa för komponenttillverkarna men trots detta fanns det flera spännande nyheter att beskåda. Inte minst på chassifrånten där bland annat Corsair visade upp sitt nya monsterchassi Obsidian 900D, samtidigt som Lian Li bjöd på en uppsjö av nya aluminiumchassi och In-win presenterade sitt D-Frame, chassit man själv bygger med hjälp av aluminiumrör.

En annan spännande trend på mässan var fokus på hemautomation där företag som Qualcomm, Belkin och MBB Networks visade oss hur vi kan styra belysning, termostater och annan elektronik i hemmet med hjälp av bara en smartphone eller surfplatta.

Under en lång mässa händer det faktiskt att även vi klantar till det ibland och efter allmänn begäran bjöd vi även på en sammanfattning av mässan i misstagens tecken. Vilket också får bli slutklämmen på vår tillbakablick av CES 2013.

Inom några veckor är det dags för nästa stora mässa, då handlar det om Mobile World Congress 2013 i Barcelona och lita på att vi kommer finnas på mässgolvet med kameran i högsta hugg.

För er som vill få en överblick på vår rapportering från CES 2013 kan ni kika in i vår specialavdelning här. En avdelning som under slutet av februari kommer ersättas av vår specialbevakning av Mobile World Congress 2013.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas G
11 Årtal sedan

Är det bara jag eller har pratet om passiv 3D dött av lite? Mycket prat om 3D, men jag som redan har glasögon, och alla andra miljoner med mig, tycker ju att det är skit att man måste dra på sig ett ögon till för att uppleva effekten och då fungerar det rätt dåligt (eftersom man inte ser perfekt). Jag vill att någon verkligen tar tag i 3D-tekniken, fixar EN standard och erbjuder en specifikation för en aktiv variant och en passiv variant. Sluta pissa en massa utvecklingspengar i sjön på parallellt utforska samma sak hos 12 olika företag. Utöver… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin
11 Årtal sedan

det har funnits lite passiv 3d på senaste mässorna men det pratas som sagt inte så mycket om det och jag tycker att kvaliteten på det man sett är lite sisådär även om det faktiskt funkar hjälpligt. Skillnaden mot riktig 3d med brillor är stor speciellt när man kikar på oled med 4k-upplösning och 3d det ser magiskt fint ut. tror det är problem att få till en bra teknik som funkar för alla på samma sätt som med glasögon, det är därför vi inte ser någon satsa hårt på det. borde finnas en del forskning på det hos tillverkarna… Läs hela »