OCZ Technology hade en hel drös med SSD-enheter på plats i Las Vegas under CES 2012. Vi passade på att kika närmare på flera av tillverkarens lösningar, bland annat vad som sades vara den första SSD-enheten med TLC NAND flash samt PCI Express-lösningar med 16 kontrollerkretsar.

OCZ valde att slopa det stökiga mässgolvet och inkvarterade sig istället på det närliggande hotellet Aria där man i en fin, men som ni ser i videoklippet, väldigt mörk svit visade upp några av företagets nuvarande och kommande produkter. Vi har redan avhandlat de flesta nuvarande SSD-lösningarna från företaget här på NordicHardware och vi fokuserade istället på de kommande lösningarna.

everest dramssd

För konsumenter var OCZ:s och marknadens första TLC NAND SSD-enhet en av de mest intressanta produkterna på plats. Med 50% högre lagringskapacitet per NAND-chip i jämförelse med dagens MLC-lösningar finns det stora förhoppningar på inte minst lägre kostnad per gigabyte. Den TLC-enhet OCZ visade upp i Las Vegas var fortfarande en prototyp och en butikslansering väntas inte ske förrän till juni månad. Där man inte heller kunde lova några märkbara kostnadsbesparingar innan den nya TLC-tekniken mognat och tillverkningskostnaderna hunnit sjunka.

OCZ visade även upp lite andra udda lösningar som en 64GB DRAM SSD-enhet där man med DRAM-kretsar kan nå närmast ögonblicklig åtkomsttid. En extremt dyr lösning som endast tillverkas på beställning. Även världens största 3,5 tums SSD fanns på plats med 4TB lagringsutrymme, samt Z-Drive serien med upp till 16 SSD-kontroller på en och samma PCI Express-lösning.

zdriveZ-Drive R4 RM84 får nöja sig med 8st. SandForce SSD-kontrollers


Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Martin L
12 Årtal sedan

Inget pris på 64GB DRAM-lösningen? Låter inte som att det borde vara supermegakalasdyrt, bara ganska dyrt. Men det är klart; tillverkas det inte så många blir ju priset ändå löjligt högt. TLC låter smått magiskt.. Men borde inte lagringsdensiteten dubbleras jämfört med MLC? Jag tycker också att MLC borde döpas om till DLC för att undvika förvirring 🙂 Sades det något om livslängd för TLC’er? Jag vill minnas att jag har läst att en “vanlig” (antar SLC) SSD har en livslängd på 10 år om man bara lämnar den. Det vill säga, om du stänger av datorn och inte slår… Läs hela »

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

SLC = 1-bit per cellMLC = 2-bit per cellTLC = 3-bit per cell (därmed ökning på 50%) Gällande livslängden är den nedkortad markant mot SLC men även MLC. OCZ har dock sagt att livslängden ska bli tillräckligt för konsumenter, mycket med hjälp av diverse “trick” i tillverkningen men även i kontrollerkretsen. Livslängden bygger på antalet skrivningar som sker till varje cell, och troligtvis kommer en TLC SSD ha en mycket längre livslängd än vad man i normala fall äger en och samma dator. Som företagslösning är TLC inte ett alternativ i dagsläget skulle jag gissa, speciellt om det ska utföras… Läs hela »

Martin L
12 Årtal sedan

Jo jag lyckades lista ut antalet bitar per cell. Men steget från MLC (4 lägen per grop) till TLC (8 lägen per grop) borde väl ge en ökning med 100%? Eller är min feberdrabbade hemmasjuk-hjärna helt ute och cyklar trots att den är parkerad i soffan? Edit: Nevermind, jag tänkte helt dumt! Givetvis blir det 50% mer på ett chip. Jo jag kan tänka mig att man kan göra fiffiga trick för att refresha celler med jämna mellanrum, men en avstängd dator borde vara farligt. Jag har faktiskt ganska dålig koll på hur SSD-kontroller trixar sig runt skrivbegräsningarna, borde leta… Läs hela »