Cherry har tröttnat på att kinesiska kloner av deras MX-brytare konkurrerar ut dem inom lågbudgetsegmentet och släpper därför Cherry Viola.
Cherry, den tyska tangentbordstillverkaren som länge har varit sedd som herren på täppan inom tangentbordsbrytare på konsumentmarknaden, lanserar Cherry Viola. Viola är en brytare tänkt för tangentbord inom budgetsegmentet, alltså under 100 dollar. Det här segmentet har länge dominerats av diverse MX-kloner efter att Cherrys patent för Cherry MX-brytare löpt ut. Cherry har inför CES startat upp #originalmx-rörelsen på sin Instagram där de propagerar mot kloner, och med Viola nu presenterad på CES så förstår vi tanken bakom.
Viola bygger mycket på MX-brytaren, men är en helt frånskild produkt. Anledningen till att Viola är billigare än MX att producera och därmed är mer lämpad för ett billigare produktsegment, beror på att Viola har två färre delar i brytaren. Viola har inte ett helt brytarhus, istället finns det bara en botten där själva brytarstammen utgör både stam och övre hölje. Den andra stora skillnaden är att kontaktlövet som aktiverar brytaren är en enskild del, medan Cherry MX kontaktlöv använder två delar. Utöver det så är brytaren sig rätt lik, utan att komponenterna är kompatibla mellan varandra. Exempelvis är brytarstammens kors sig likt, vilket innebär att dina MX-kompatibla keycaps kommer att vara kompatibla. Slaglängden är även den densamma som exempelvis Cherry MX Red, 2mm till aktivering och 4mm till botten.
Hur fungerar det då i praktiken? Cherry har inga planer på att släppa kretskort som stödjer brytaren separat, och brytaren är inte tänkt att kunna modifieras, därav är den inte aktuellt för entusiaster. Brytaren i normalutförande kändes len under tiden vi var i Cherrys bås, men då får vi ha i åtanke att formerna är helt nya och fräscha. Cherry MX-brytare anses överlag vara relativt skrapiga, men det beror till stor del på att formerna används så flitigt och slits därför ned. Cherry gör om sina former till och från, vilket leder till att de kommande produktionsomgångarna har lenare brytare.
Brytaren som är tänkt att konkurrera ut kinesiska kloner har inget emot att låna ett trick från deras bok. Viola har en progressiv aktivering, vilket innebär att brytaren efter halva slaglängden blir tyngre. Det ska dels hjälpa användaren att inte bottna lika hårt, men också hjälpa brytaren returnera till neutralt läge snabbare. Det uppnås med utformningen av kontaktlövet samt brytarstammen, vilket i sin tur leder till att friktionen blir brantare efter en viss punkt.
Sett till brytarens konstruktion handlar det om en botten av Polyoximetylen och en stam av Polykarbonat. Något som skiljer sig från till exempel Cherrys nylonhus som använts flitigt i andra slags brytare.
Viola kommer att finnas tillgänglig på marknaden under det andra halvåret av 2020. Vi ser fram emot att få testa Viola i vår tangentbordsguide i framtiden för att få gräva djupare i hur den är utformad och hur den presterar.