Googles operativsystem Chrome OS, har än så länge bara skeppats med Intel Atom under skalet, men nu ser vi tydliga tecken på att det blir ändring på den saken. Google kommer nu också stödja ARM-baserade systemprocessorer i sina Chromebooks, däribland Samsung Exynos 5250.

Chrome OS bygger på Googles webbläsare Chrome, och tanken bakom operativsystemet är att allt ska finnas tillgängligt på internet – eller i molnet som det idag kallas. Än så länge har det nya konceptet från Google haft en trög start, och mottagandet på marknaden har varit väldigt milt. Till stora delar på grund av priset, som varit för högt i förhållande till vad som erbjuds.

Chrome OS har än så länge enbart använt sig av Intels Atom-processorer, men framöver kommer vi även se ARM-baserade systemprocessorer i den här typen av datorer. Enligt uppgifter så ska Sony ha en Chromebook på gång, baserad på NVIDIA Tegra 2 vid namn Sony Vaio VCC111. Detaljerna om Chromebooken är få, och det enda vi vet med säkerhet är att det är systemprocessorn Tegra 2 som ska användas, som vi vant oss vid att se i diverse smartphones och surfplattor.

sony-chromebook-measured_thumb-550x444 sony-chromebook_thumb-550x341

Sony Vaio Chromebook VCC111

Vad som kanske är ännu mer intressant är att man i operativsystemet hittat stöd för Samsungs kommande Exynos 5250. Samsung Exynos 5250 kommer med två ARM Cortex-A15-kärnor på 2,0 GHz, och en grafikdel i form av Mali-T604MP4. De två A15-kärnorna väntas prestera bättre än motsvarande två Atom-kärnor från Intel, och grafikdelen är den kraftfullaste vi känner till är på gång från samtliga ARM-aktörerna. Det enda vi vet om Chromebook-modellen med Exynos 5250 är att den går under kodnamnet “Daisy”, medan tillverkare och specifikationer ännu är oklart.

Övriga specifikationer för kommande Chromebooks ska vara en 64 GB SSD-enhet, 2 GB RAM-minne, Wi-Fi, 3G och Bluetooth, och sett till anslutningar kan vi vänta oss hitta av Ethernet (RJ45), USB, webbkamera, 3,5 mm-ljudingång och minneskortsläsare. Google planerar att sälja Chromebooks billigt i samband med att man binder upp sig på ett trådlöst internet-abonnemang, och hurvida konceptet kommer lyckas den här gången låter vi vara osagt.

Källa: Electronista, Electronista


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
12 Årtal sedan

Sony Vaio VCC111 lär inte bli särskilt intressant med Tegra 2 under skalet. Känns väldigt förlegat att använda den i en enhet som lanseras år 2012.

Retur
12 Årtal sedan

Snackades det inte om någon slags Chrome OS integrering eller sammanslagning i Android 5

12 Årtal sedan

Finns Chrome OS kvar…?

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

[quote name=”this”]Sony Vaio VCC111 lär inte bli särskilt intressant med Tegra 2 under skalet. Känns väldigt förlegat att använda den i en enhet som lanseras år 2012.[/quote]

Måste man tvunget trycka in det allra senaste då? Den blir antagligen mer prisvärd med Tegra 2.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Chromebook har ingen historia av att vara prisvärda, med specifikationerna i åtanke (som SSD) har jag mycket svårt att tro att så blir fallet den här gången. Sen passar inte Tegra 2 bra i en bärbar oavsett hur bra man gör mjukvaran. Prestandan är ingenting att hurra för, och hårdvaruacceleration är någonting Tegra 2 är riktigt dålig på. Så det finns helt klart begränsningar däri som inte går att ta sig runt.[/quote] Nej för de har haft Intel Atom tidigare eller hur? Nja ASUS Transformer bland mycket annat kör på Tegra 2 och många verkar nöjda? Chromebook är inte… Läs hela »