Guldkornen från mässan
Här samlar vi några av de produkter som på ett eller annat sätt stod ut från mängden under Computex 2013. Med hundratusentals produkter i totalt 5 000 montrar och 1 700 utställande företag är det inte det lättaste att sticka ut. Vi väljer att fokusera på de produkter som tilltalade oss mest ur produktpotential men ger även extra utrymme åt innovativa lösningar och produkter värda lite extra utrymme. Listan har ingen rangordning utan är bara ett sätt att lyfta fram några av de mer spännande lösningarna från mässan.
Acer Aspire S7 – Superupplöst och slimmad ultrabook
Aspire S7 var redan förra generationen en riktigt trevlig ultrabook. Acer har nu finslipat sin ögonsten på alla håll och kanter. Vi förälskar oss i den tunna designen, tangentbordet och den kommande skärmupplösningen på 2 560 x 1 440 pixlar. Att datorn nu även har 33 procent större batteri och lovar långt bättre batteritid än sin föregångare är grädde på moset.
Asus Transformer Book Trio – 3 enheter och 2 datorer i ett
Asus fullkomligen vräkte ur sig nya produkter på Computex och mest intressant var deras Transformer Book Trio. En bärbar dator, surfplatta och stationär dator i ett. Dubbla processorer, dubbla operativsystem och en prislapp som inte verkar bli mycket högre än traditionella ultrabooks, vad mer kan vi begära?
MSI GT60 3K Edition – Galet högupplöst speldator
Visst, det är svårt att se hur en upplösning på 2 880 x 1 620 pixlar ska kunna utnyttjas effektivt i en speldator. Men våra rationella tankar suddas bort i samma stund vi vilar ögonen på den högupplösta IPS-panelen och inser hur vi sneglar nedsättande på standardmodellen bredvid med sin i jämförelse motbjudande 1080p-panel. Mer pixlar åt folket är ett mantra vi skriver under på varje dag i veckan, särskilt på Computex!
In win Tòu – Datorchassi som ingenjörskonst
Ena sekunden spegel, andra sekunden transparent datorchassi – hela tiden en blickfångare av rang. In win visar att man även kan innovera inom chassidesign och bjuder till lite extra med en touchpanel vi inte ens behöver röra.
Adata microSSD och NGFF – Revolution för lagringsprestanda i ultrabooks och telefoner
Vi kan egentligen bara rabbla lite siffror. 1 800 megabyte per sekund, 200 000 iops, i en pekfingerlång SSD-enhet. NGFF-standarden med PCI Express och nya SSD-kontroller lovar gott för den ultratunna datormarknaden. MicroSSD ger oss datorliknande lagringsprestanda i smartphones och surfplattor, vi och garanterat även Microsoft jublar!
Asus Maximus VI Impact – Kompromisslöst mini-ITX
Mini-ITX är fortsatt hett och när Asus levererar sitt första Republic of Gamers-moderkort i minimalistisk förpackning kan vi inte låta bli att dra på smilbanden. Maximus VI Impact kan vara det mest kompromisslösa mini-ITX-moderkortet hittills, något man åstadkommer genom att bygga nästan lika mycket på höjden som på bredden. Impact gav även eko bland chassitillverkarna som gärna kopplade ihop sina nya minichassi med Asus nykomling.
Gigabyte OP-AMP – Moderkort med imponerande ljudkvalitét
En trend bland moderkortstillverkarna i år är mer fokus på ljudkretsarna. Gigabyte kan vara dem som dragit detta längst och förser sin G-serie av moderkort med utbytbara OP-förstärkarkretsar. Med skeptiska öron fick vi testa på tekniken under Computex och gick därifrån imponerade. Markant bättre ljudkvalitet och möjligheter att själv ändra karaktär med olika OP-AMP-kretsar, två tummar upp!
Asrock Z87 Extreme11/ac – Definitionen av overkill
Medan Asrocks spillsäkra överklockningsmoderkort OC Formula närmast känns uttjatat vid det här laget kan vi inte låta bli att gnugga händerna åt tillverkarens flaggskepp. Asrock Z87 Extreme11/ac kan utrustas med inte mindre än 22 lagringsenheter och fyra grafikkort. Skulle det vara snålt med lagringsutrymme kan man alltid använda någon av kortets Thunderbolt eller USB 3.0-portar för att utöka lagringen… overkill var ordet!
Studiebesök i Gigabytes moderkortsfabrik
Det är häftigt att se alla nya teknikprylar på mässgolven men att även få se hur våra datorkomponenter tillverkas är både spännande och lärorikt. Tusentals komponenter och otaliga tillverkningsmoment ligger bakom varje moderkort vi närmast tar som en given del i dagens datorer.