Corsair Gaming K70 RGB – Världens första mekaniska tangentbord med individuell RGB-belysning

6

Cherry MX RGB - nästa generations mekaniska brytare

Mekaniska tangentbordsbrytare kommer idag i flera olika former från olika tillverkare, men det råder ingen tvekan om att det är tyska Cherry som blivit den stora vinnaren i den mekaniska brytarens renässans de senaste åren. Konkurrenter som Topre och Alps har kvar en stabil kundbas främst bland professionella användare och riktigt inbitna tangentbordsnetusiaster, men Cherry har lyckats expandera till mer eller mindre hela konsument- och proffssegmentet.

En välbekant brytarserie i ny kostym

De allra vanligaste brytarna idag är Cherrys MX-serie, som innefattar en rad olika brytare med olika egenskaper och målgrupper. Brytarna har funnits på marknaden under många år, och marknadsförs med olika färger som representerar olika responstyper och motstånd. Exempelvis har vi den tunga, linjära brytaren MX Black och dess syskon med lägre motstånd, MX Red, som är väldigt populära i gamingtangentbord. Användare som arbetar mer med text brukar i sin tur dras mot de taktila brytarna MX Blue (med ett karaktäristiskt klickande och lågt motstånd) eller MX Brown (utan klickande, men fortfarande med taktilt motstånd). Mer information om de mekaniska Cherry MX-brytarna hittar ni i Svenska tangentbordsguiden här.

Corsair_Gaming_K70_RGB_19

Alla Cherry MX-brytare kan enkelt utrustas med bakgrundsbelysning, då det inbyggt i själva brytarbasen finns en monteringsplats för en traditionell 3-millimetersdiod. Redan här har den mekaniska Cherry-brytaren ett övertag gentemot merparten av de membranbaserade tangentborden – varje tangent kan få sin egen, individuella bakgrundsbelysning som med rätt mjukvara och kontroller kan programmeras fritt. Membrantangentbord tenderar istället att låta tangenterna dela på ett färre antal dioder, vilket är billigare men inte lika flexibelt.

Tangentbordet vi testar idag definieras av sina Cherry MX RGB-brytare, som är nästa generations mekaniska brytare från Cherry. Den tyska brytartillverkaren har i samarbete med Corsair tagit programmerbar bakgrundsbelysning ett steg längre, och på den här sidan kommer vi gå igenom hur de har lyckats, och vad de nya brytartyperna innebär för slutanvändaren.

3-millimetersdioden blir flaskhals

En RGB-lysdiod är en diod som inte är bunden till en enda färg utan som kan byta fritt inom ett brett spektrum, där den vanligaste siffran är 16,8 miljoner färger. Problemet med att bygga in RGB-lysdioder i tangentbord, vilket Corsair och Cherry säkerligen inte är de första som övervägt, är att en RGB-diod i traditionellt format är minst 5 millimeter stor och kräver mer än de två pins som finns tillgänliga i en traditionell Cherry MX-brytare.

Medvetna om dessa begränsningar inledde Corsair och Cherry ett samarbete för att ta nästa generations MX-brytare till marknaden. Dessa brytare, som fått namnet MX RGB, debuterar i och med Corsair K70 RGB och kommer vara exklusiva till Corsair under hela 2014.

Corsair_Gaming_K70_RGB_15

Grunddesignen för brytarna är precis densamma som de traditionella MX-brytarna, och utöver RGB-märkningen kommer de även marknadsföras med samma färger. Den första vågen av tangentbord kommer finnas med de linjära MX Red-brytarna, samt de taktila MX Blue och Brown.

En ny dimension av tangentbelysning

Skillnaden ligger i att Cherry har bytt ut 3-millimetersdioden mot en precisionstillverkad lins och den svarta brytarbasen mot en frostad, semi-transparent sådan. Under själva brytarbasen, på tangentbordets PCB, monteras sedan en SMD, eller ytmonterad diod. Dioden är betydligt mindre än traditionella dioder och kan anslutas till en bildkontroller, nära besläktad med vad som sitter i LCD-paneler, för att programmeras i valfri färg ur en palett på 16,8 miljoner. Ljuset sprids sedan genom linsen och diffuseras i den frostade plasten för att ge en belysning som i spridning och intensitet motsvarar den hos en traditionell MX-brytare.

Corsair_Gaming_K70_RGB_20

I och med den mer avancerade kontrollern som används och tillgången till så pass många färger som kan programmeras individuellt för varje tangent har Cherry och Corsair lagt till en ny dimension på tangentbelysningen och öppnat flera intressanta dörrar som tidigare inte varit möjliga. RGB-belysning har vi sett i tidigare tangentbord, men då för hela tangentytan eller ett fåtal “zoner” snarare än för varje individuell tangent.

För ändamålet har Corsair släppt en ny mjukvara, skräddarsydd för RGB-serien, som vi kommer gå igenom på nästkommande sida tillsammans med lite exempel på vad du kan göra med nästa generations bakgrundsbelysta tangentbord.

 

Contents

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mean Machine
Mean Machine
10 Årtal sedan

Med viss risk för att kasta bäver i trähus – LED-arrangemanget känns en aaaaaaaaning krystat. Kanske är det ett bra tangentbord, jag vill helt enkelt inte betala extra för blinkande/lysande/dansande/sjungande prylar.

10 Årtal sedan

Håller med. Precis som Optimus Maximus med sina OLED tangenter. K70 för 1600:- och K95 för 1800:- är lite väl mycket. Drygt 500:- extra för RGB effekt. Men det finns många som betalar det där “lilla” extra för.. tja, något som är roligt några minuter av hela tangentbordets livstid.

Csharma
Csharma
10 Årtal sedan

Detta är inte alls det första på marknaden..
Tesoro släppte sitt Lobera i slutet av Mars med RGB LED.

Linus Sjölinder
Linus Sjölinder
10 Årtal sedan

[quote name=”Csharma”]Detta är inte alls det första på marknaden..Tesoro släppte sitt Lobera i slutet av Mars med RGB LED.[/quote] Det är sant det du säger och jag ber om ursäkt för den missen. Men i skrivande stund är Corsair först ut på den svenska marknaden med individuell RGB-belysning där enskilda tangenter går att ställa. Men Lobera Supreme är de facto det första tangentbordet med RGB-mekaniska switchar (Dock inte Cherry switchar utan kloner) För den intresserade så kommer snart Razer ut med sin Chroma-serie där vi kommer få se Blackwidow i en RGB-kostym. Logitechs G910 Orion Spark kommer också hitta ut… Läs hela »

Gregor Svensson
Gregor Svensson
10 Årtal sedan

har redan den, den är trevlig, män vill sälja den .. endast engelskt tagenter ite åäö

Corsair
10 Årtal sedan

Om man har USB 3.0 så behövs endast en kabel, har man dock bara USB 2.0 så behövs båda kopplas in.

Nordisk version finns nu att köpa i Sverige. 🙂