Corsair Utility Engine - total kontroll över ditt tangentbord
Corsair Gaming K70 RGB ser till ytan ut som sitt äldre syskon, Vengeance K70, men på insidan har väldigt mycket förändrats. För att driva de nya ytmonterade lysioderna har Corsair dels byggt in en ny ljuskontroller och dels en dedikerad ARM-processor för att hantera de avancerade profiler och belysningsmönster som kan definieras av användaren.
Tillsammans med sitt nya tangentbord lanserar därför Corsair en ny mjukvara för kontrollera dels den avancerade bakgrundsbelysningen, men även andra funktioner som makron och mediakontroller. Mjukvaran, som fått namnet Corsair Utility Engine, är bland det mest komplexa vi sett av dess slag, och är antagligen också en väldigt stor bidragande faktor till att de nya RGB-tangentborden försenats så pass mycket.
Corsair Utility Engine
I Utility Engine kan belysningen programmeras på flera olika plan och tangenterna indelas i olika grupper för att det ska bli enklare för användaren att definiera exakt hur den ska fungera. Den mest grundläggande funktionen är Background, där alla tangenter inom en grupp får en statisk färg. Den här bakgrundsbelysningen blir därför standardläget för tangenterna tills dess att de programmeras att göra någonting annat. Ett typexempel är att låta alla tangentbordets tangenter lysa grönt, eller låta alla tangenter utom WASD-klustret lysa i en färg och WASD-klustret i en annan.
Ovanpå Background kan du sedan programmera vad som kallas för Foreground, som är den särskilt intressanta delen. Med Foreground kan du animera en uppsättning tangenter efter behov, och denna animering kommer överskrida Background-programmeringen. Du kan exempelvis säga åt WASD-tangenterna att blinka rött en gång varannan sekund. Mellan dessa blinkningar kommer färgen falla tillbaka till vad du definierat som Background för den gruppen.
Det finns egentligen inga begränsningar för hur du kan programmera Foreground, då belysningskontrollern i grund och botten fungerar som en bildskärmskontroller. Corsair skickar med en uppsättning olika beteenden i Utility Engine som du som användare kan använda i din konfiguration:
- Solid – Med den här inställningen kan du låta en eller flera tangenter växla mellan färger med ett givet tidsintervall. Du kan exempelvis låta tangenten växla mellan rött och grönt ljus en gång i sekunden.
- Gradient – Precis som Solid så ändrar Gradient färgen på tangenten eller tangenerna över tid, men med en till synes stegvis övergång. Du kan låta en tangent göra en mjuk övergång mellan rött och grönt en gång i sekunden, eller kanske låta den gå igenom hela färgskalan över en lägre period.
- Ripple – Med Ripple så kan du animera en slags våg av färg som rör sig över en grupp tangenter, från en viss utgångspunkt och sedan utåt som ringar på vatten. Ett exempel på en Ripple-effekt är att ge G-tangenten grön belysning, som sedan sprider sig till T-, F, H-, V- och B-tangenerna och fortsätter sprida sig utåt. Ripple kan använda antingen en statisk färg eller göra en övergång mellan färger längs med animationen.
- Wave – Precis som Ripple innebär Wave att du kan skicka en våg av färg över tangenterna, antingen i en given färg eller ett spann. Skillnaden är att medan Ripple rör sig ringformat utåt från en tangent så rör sig Wave linjärt ur en given vinkel. Du kan exempelvis låta vågen börja vid Esc-tangenten och låta den röra sig ner mot höger Ctrl, eller varför inte röra sig i en rak linje fram och tillbaka mellan A- och Ä-tangenterna.
En annan belysningsfunktion är Type Lighting, som innebär du kan aktivera valfri animering vid en tangenttryckning. Du kan exempelvis aktivera en profil så att tangenterna lyser rött i en sekund efter att du tryckt på dem, vilket kan gälla antingen för alla tangenter eller bara för en grupp.
Flexibel programmering – inte bara för belysningen
Dessutom har Corsair lagt i flera intressanta verktyg som kan samarbeta med belysningsprogrammeringen men som även är väldigt nytta på egen hand. Gaming K70 RGB har inte några dedikerade makrotangenter, utan istället kan samtliga tangenter på hela tangentbordet tillskrivas valfri funktion. Det finns exempelvis inget som hindrar dig från att skapa en profil där varje siffertangent på numpaden blir en makrotangent för en specifik handling i ett spel. Du kan till och med programmera om mediatangenterna om du så vill.
En annan bra finess som tillkommit är att du även kan styra flera funktioner hos din mus via tangentbordet. Exempelvis kan du definiera ett makro på tangentbordet som ändrar känsligheten på musen, vilket låter dig (beroende på vilken mus du använder) använda DPI-knapparna på musen till andra funktioner. Det är en finess vi tidigare sett på bland annat Logitechs speltillbehör och som vi nu är glada att se även hos Corsair.
Gott om möjligheter
Med de här olika programmeringsverktygen, som alla kan konfigureras grafiskt och överskådligt i mjukvaran, kan du göra flera intressanta profiler dels för estetik, dels som hjälpmedel i spel och dels enbart för nördfaktorn. Några exempel:
- Har du en cooldown-tid på en attack eller annan egenskap i ett spel som WoW, Diablo 3 eller liknande, kan du knyta attacken till en siffertangent och programmera tangenten att lysa rött när du trycker på den. Sedan kan lägga till en gradient-effekt med samma tidsspann som din cooldown, så att tangenten successivt byter färg för att till slut lysa grönt när attacken är redo att användas igen. Du kan även låta datorn spela upp ett ljud när nedräkningen är klar.
- Du kan ha olika färger på Background-belysningen i olika profiler, så att du utifrån färgen på belysningen kan utröna vilken profil som är aktiv.
- Du kan programmera play/pause-knappen för att byta färg beroende på om en låt spelas för tillfället eller inte.
- Du kan låta färgen på medietangenterna ändras beroende på hur hög ljudvolym som används.
Det är dock kanske mer intressant att fundera över vad som kommer att kunna göras längre fram, snarare än bara de redan imponerande finesser som kan användas idag. Corsair har nämligen släppt utvecklarverktyg som låter programmerare få helt fria tyglar med belysningen. För den som känner sig händig och programmeringsvan blir därför möjligheterna med tangentbordet effektivt oändliga.
Till exempel kan vi mycket väl tänka oss att Corsair kommer låta dig länka samman Utility Engine med företagets existerande Link-system, som låter dig styra och övervaka fläktar och temperaturer i din dator. Då kommer du exempelvis enkelt kunna matcha datorns interna belysning med tangentbordet, eller varför inte låta tangentbordet byta färg beroende på hur varmt grafikkortet eller processorn blir.
Fler intressanta användningsområden kommer säkerligen dyka upp längre fram, och vi ser fram emot att få se vad utvecklare och entusiaster kommer åstadkomma när de verkligen fått sätta tänderna i tangentbordet och dess mjukvara.
Med viss risk för att kasta bäver i trähus – LED-arrangemanget känns en aaaaaaaaning krystat. Kanske är det ett bra tangentbord, jag vill helt enkelt inte betala extra för blinkande/lysande/dansande/sjungande prylar.
Håller med. Precis som Optimus Maximus med sina OLED tangenter. K70 för 1600:- och K95 för 1800:- är lite väl mycket. Drygt 500:- extra för RGB effekt. Men det finns många som betalar det där “lilla” extra för.. tja, något som är roligt några minuter av hela tangentbordets livstid.
Detta är inte alls det första på marknaden..
Tesoro släppte sitt Lobera i slutet av Mars med RGB LED.
[quote name=”Csharma”]Detta är inte alls det första på marknaden..Tesoro släppte sitt Lobera i slutet av Mars med RGB LED.[/quote] Det är sant det du säger och jag ber om ursäkt för den missen. Men i skrivande stund är Corsair först ut på den svenska marknaden med individuell RGB-belysning där enskilda tangenter går att ställa. Men Lobera Supreme är de facto det första tangentbordet med RGB-mekaniska switchar (Dock inte Cherry switchar utan kloner) För den intresserade så kommer snart Razer ut med sin Chroma-serie där vi kommer få se Blackwidow i en RGB-kostym. Logitechs G910 Orion Spark kommer också hitta ut… Läs hela »
har redan den, den är trevlig, män vill sälja den .. endast engelskt tagenter ite åäö
Om man har USB 3.0 så behövs endast en kabel, har man dock bara USB 2.0 så behövs båda kopplas in.
Nordisk version finns nu att köpa i Sverige. 🙂