Corsair HX620W är ett agg som är tänkt att passa som handen i handsken för de som vanligtvis köper Corsair:s produkter: entusiasterna. Vi testar och ser om Corsair:s nätagg håller samma kvalité som deras andra produkter.

Marknaden för nätaggregat har formligen exploderat de sista fem-sex åren, och idag så finns en uppsjö av både tillverkare och modeller. Tillverkare av komponenter såsom chassin, minnen, kylning osv. har breddat sitt utbud med just nätaggregat. Tillverkarna av nätaggregat har gjort det både lättare och svårare att välja ett aggregat som passar just det behovet man har. Lättare eftersom man kan välja ett aggregat som passar till nästan alla tänkbara konfigurationer man kan ha i datorn, och svårare på grund av att man kan även få ett aggregat som inte alls passar ens eget behov. Att välja nätaggregat är lite som att köpa vanlig frukt, vet du inte hur ett äpple ska kännas och dofta så kan du få med dig ett hem som är ruttet, tyvärr.

Idag ska vi här på NordicHardware ta en titt på ett märke som mest är känt för sina välpresterande minnen, nämligen Corsair. Med sitt 620 Watt starka aggregat kliver Corsair in på scenen för nätaggregat. De har ett välrenommerat namn från sin minnestillverkning och med en produktlinje som väl faller inom datorkomponenter är inte steget långt till nätaggregat.

Låt oss då se om Corsair håller samma höga standard med sitt nytillskott på komponentsidan, så välkommen att läsa om aggregatet håller flaggan upprätt.




Corsair HX620W
Spänningar/Ström
+3.3V 24A
+5.5V 30A
+12V1 18A
+12V2 18A
+12V3 18A
-5V
-12V 0.8A
+5VSB 3A
Total Maxlast 600W
Maxlast 3.3V & 5V 170W
Anslutningar
Molexkontakter 10 st
Floppykontakter 2 st
Serial-ATA 8 st
PCI-E 2 st
Övriga anslutningar EPS & 2 st “Fan only”
Övriga specifikationer
Antal fläktar 1 st 120mm
Certifiering UL, CUL, VDE, SEMKO, DEMKO, NEMKO, FINKO, CE och CB
Guldpläterade kontaktdon, nätkabel
Garanti 5 år
Pris ~1500 Kr

Corsair HX620W följer givetvis ATX 2.2-standarden. I en tidigare recension gjorde vi en kortare genomgång av vad ATX 2.2 för med sig när det gäller nätaggregat och om det kan du läsa här. Jag höjer återigen ett finger för att påtala om att ATX 2.2-standarden ger nätaggregatstillverkarna möjligheten, eller valfriheten, att inkludera -5 voltsmatningen och eftersom många tillverkare idag inte tar med den spänningen måste ägare av t.ex. vissa MSI-moderkort se upp innan de köper ett aggregat med ATX 2.2 då dessa behöver denna spänning.

Specifikationerna ser det inte ut att vara några fel på så vi går vidare och tittar närmare på själva nätaggregatet.


Corsair HX620W kommer i en ganska ordinär wellkartong som knappast sticker ut från mängden. Det som sticker ut från mängden är dock en fem gånger fem centimeter stort emblem på kartongens övre högra hörn. Corsair ger hela fem års garanti på det här aggregatet. Det är inte bra, utan det är riktigt bra. Det är en liten försäkring på att aggregatet bör hålla måttet. Fem år i datorbranschen är en lång tid och ger man den garantin är man ganska säker på att aggregatet håller. När man öppnar lådan finns där allt som man kan förutsätta, ett nätaggregat, en nätkabel och en påse med allt modularkablage. Det enda som sticker ut här är att påsen med modularkablaget är tillverkad av nylon. Det är ett ganska bra tänk av Corsair då man kanske inte använder allt kablage samtidigt och då kan du ha din lilla nylonpåse med resten av kablarna i, istället för att sprida dem överallt. Många tillverkare har inte tänkt till på denna punkt utan skickar med allt kablage i vanlig plastpåsar.

Modularkablaget är av riktigt hög kvalitét. Alla kontakter är guldpläterade och Serial-ATA-kontakterna är gjutna. Molex-kontakterna är dock av standardtillverkning, men det behöver inte betyda att de är sämre för det. Alla kablar är platta och behöver inte någon kabelstrumpa för att hållas ihop. Vidare är valfriheten riktigt stor när det kommer till vilken konfiguration man vill ha på kablaget. Tio Molex-kontakter och åtta Serial-ATA-kontakter är riktigt mycket då andra aggregat brukar ligga på ungefär hälften när det kommer till antalet kontakter. Två PCI-e-kontakter är standard idag så där finns inte mycket att säga. Det finns även två "Fan only"-kontakter. Frågan är om det verkligen behövs dock. Nästan alla moderkort har två extra kontakter för fläktar. Men det är en snygg gest av Corsair att skicka med sådana kontakter i alla fall.

Aggregatet har en matt svart finish. En ganska skön detalj då nästan alla aggregat idag försöker bräcka varandra med sin ytfinish. Blanka aggregat är visserligen snygga men i ärlighetens namn, är inte en svart matt pulverlackerat aggregat väldigt skön att lägga ögonen på också?

 

Tyngden på aggregatet skiljer inte mycket från andra aggregat. Ibland kan man säga något om att tyngden är kvalité, men det fungerar inte här. Dock vågar jag sätta en slant på att det kommer prestera väldigt bra när vi ger oss in på testerna. Corsair stoltserar med att komponenterna i aggregatet är "Industrial-Grade". Nu är det så att alla tillverkare av rang använder just "Industrial-Grade"-komponenter. Vissa vill visa upp det, andra inte.

 

Corsair använder, som nästan alla andra tillverkare idag, en lösning som är mycket enkel, men smart. Ta bara bort en del på ATX-kontakten så förvandlas genast ATX-kontakten från 24-pinnars till en 20-pinnars. När det kommer till det övriga kablaget så är det bara att plugga in det man behöver och sen köra.

Nu ska vi se om om Corsair har satsat på rätt häst när det kommer till det här agget.


Våra syntetiska test utförs i två delar, ett lågeffektstest och ett högeffektstest. Nätaggregatet körs under ungefär en halvtimme med en inledande period av lågeffekt och sedan ett högeffektstest. I lågeffektstestet belastas de fyra huvudspänningarna (+3.3V, +5V, +12V1 och 12V2) med ca 1 Ampere vardera. Detta test är för att se hur nätaggregatet fungerar under “tomgångskörning”.

Under högeffektstestet belastas de tre spänningarna till maximal effekt för att se om aggregatet kan hålla spänningarna och rippel inom gränsvärdena. Det för att se om nätaggregatet håller vad den lovar. Under båda testen mäts spänningarna och rippel kontinuerligt. Andra steget görs i en vanlig dator.


Aggregatet presterar som väntat vid lågeffekttestet. Med en viss överspänning på alla matningar så finns det lite spelrum när vi ska utföra högeffekttestet. Fläkten är väldigt tyst, och borde lätt överröstas av t.ex en processorfläkten eller en grafikkortsfläkt. Det som irriterar här är ett svagt tickande från aggregatet. Det kan bero på att vi belastar det minimalt just nu, och effektiviteten är helt åt skogen eftersom det är avsett att belastas med mycket, mycket mer. Nu får vi se om vi blir av med tickandet och framför allt, presterar det bra under vårat högeffektstest.



Efter trettio minuter snurrar fläkten friskt, men är fortfarande ganska tyst. Aggregatet i sig blir inte nämnvärt varmt, förutom ena långsidan som blir en aningen varmare än ljummet, men det är definitivt inget att oroa sig för. Spänningarna har sjunkit en hel del men håller sig (givetvis) inom ramarna för ATX-standarden. Ripplet är absolut inget att orda om, de är inte försumbara, men väldigt små så jag behöver knappt kommentera dem. Tickandet då, är det borta? Svar, nej! Det är mycket mindre nu men det finns där så det ska bli riktigt intressant att se om det försvinner i vårat datortest. Nu har vi ju faktiskt kört aggregatet på båda flankerna så att säga. Vi har kört det med minimal och maximal belastning och aggregatet är ju inte tänkt att operera så nära sin gränsvärden. Den största effektiviteten på det här aggregatet finns runt 55-60% av maxlasten, vilket är runt 340-370 Watt och just nu har vi hållit oss ifrån de siffrorna med god marginal.

Så, vad tar vi med oss för vetskap till nästa test? Jo, tickandet och fläktljud. Försvinner tickandet och är fläktljudet försumbart när aggregatet får arbeta i den miljön det är tänkt. Låt oss då ta en titt på vårat datortest.


Testsystem Dator
Processor:
AMD Athlon 64 3000+ Socket 939
Chassi:
Standard ATX
Moderkort:
Asus A8N-SLI
Minne:
2048MB DDR-SDRAM
PC-3200 2.5-3-3-8 timings)
Grafikkort:
MSI NX7800GT 256MB
Hårddisk:
Maxtor Diamondmax 9 200GB, 2 st Maxtor Diamondmax 10 300GB
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP2
Testprogram:
Sisoftware Sandra 2004
Futuremark 3Dmark2003
Speedfan

Tre hårddiskar varav 2 stycken i ett RAID-set, en överklockad processor, och ett grafikkort för spel borde duga för att se om aggregatet håller nere ljudnivån och får tickandet att försvinna. Till ovanstående konfiguration finns även en Dummy-last på cirka 150 Watt. Detta för att få upp effektkravet lite.

Speedfan används för att kunna mäta temperatur och fläkthastighet på moderkort och processor och Futuremark 3Dmark2003 används för att belasta processor och grafikkort fullt ut.

Efter att ha startat datorn så får den bara stå på i trettio minuter för att temperaturer och spänningar ska stabiliseras. Efter detta så ska vi låta aggregatet få arbeta med att försörja processor och grafikkort när vi kör lite mer krävande applikationer.


Aggregatet presterar som väntat med en liten, liten underspänning på alla linjerna. Enligt mina beräkningar bör vi ligga inom det effektspann där aggregatet presterar som bäst, det jag nämnde på förra sidan. Spänningarna är iallafall väldigt stabila under datortestet och då bör nämnas att alla värden är tagna under hela körtiden, från att datorn startat och tomgångskört till testet med 3Dmark2003 och ända tills datorn stängdes av.

Tickandet då? Jo, det är borta. Det var som befarat att effektuttaget styrde allt tickande. Ytterligheter gillar inte det här aggregatet och det kan jag köpa. Man ska inte köra ett aggregat nära sina min- och maxvärden, även om man kan det.

En sak som nu irriterar mig är avsaknaden av information. Vilka spänningslinjer går vart? 12V1 går mest troligt till ATX-kontakten, men vart hittar jag de andra spänningslinjerna? Nästan alla aggregat jag har läst manualen till finns snyggt uppradat vilka linjer som går till vilka kontakter, men Corsair har uppenbarligen missat att föra den informationen vidare i manualen. Det är inte en dödssynd att missa det, men ibland vill man kunna välja vilka linjer man ska använda. Säg att du använder EPS-kontakten, där har du en 12 Volts-linje och då har du en kvar. Den sista linjen går till PCI-e-kontakten, ja, men vilken av dem? Enbart ena eller båda?

Så, nu när vi har sett, lyssnat på, fingrat och testat Corsair nytillskott på komponentmarknaden, vilken slutsats kan vi dra?


Corsair är ett välkänt märke på datormarknaden, nästan uteslutande för sina minnen som så ofta har piskat sin konkurrenter på fingrarna. De är även kända för sin höga kvalitet på produkterna de säljer. Med sitt intåg på nätaggregatsmarknaden har de breddat sitt utbud till mer än att bara tillhandahålla bra minnen. Från min sida ser det ut som en liten trevare för att se om nätaggregat är något att satsa på, eller om de ska låta andra ta den biten av kakan. Med två aggregat i portföljen så har de inte någon större bredd. En eloge ska dock ges till Corsair för att de har tagit steget till att erbjuda nätaggregat, även om de klivit in på marknaden en aningen sent.

Det som hör till det sämre är att manualen enligt mig snudd på undermålig när det kommer till information. De vill gärna trycka på att de har fina komponenter i sina aggregat och visst, jag tror dem. Men det gjorde jag redan innan jag öppnade kartongen. Corsair skulle aldrig släppa ett uselt aggregat, punkt slut. Corsair verkar inte ha någon vana att skriva den utförliga informationen som jag gärna ser i en manual till ett nätaggregat. Men detta är nog det enda negativa jag kan säga om aggregatet, i stort. Manualen är en väldigt lätt knut att lösa, skriv bara vilken spänningslinje som går vart och jag är toppennöjd.

Det positiva är att agget faktiskt är riktigt snyggt och passar väldigt bra i vår datorlåda som används till datortestet, och då menar jag estetiskt. Rent måttmässigt så håller det sig till den smått uttjatade ATX-standarden. Svart är nästan alltid en bra färg och den matta svarta pulverlacken Corsair har använt här är behaglig. Spänningar och rippel håller sig med marginal från gränsvärdena och fläkten väsnas inte ett dyft.

Är det då värt sina ganska modiga 1500 kronor? Nja, jag är lite kluven. Vill du ha ett märkesaggregat och plånboken inte säger nej så kan du utan större funderingar köpa det här aggregatet. Kan du dock tänka dig ett aggregat med likvärdiga prestanda så finns det billigare aggregat med väldigt fina värden när det kommer till spänning och rippel. Men den svarta pulverlacken är riktigt läcker, i all sin enkelhet, och bara det gör att agget kan vara värt ett par hundra kronor extra. Allt beroende på vad man är ute efter givetvis.



Corsair HX620W

Positivt
+ 5 års garanti
+ ATX 2.2 Specifikation
+ Många anslutningar
+ Stabila spänningar
+ Tystgående

Negativt
– Manualen
– Priset

Vi vill tacka Corsair för att de försåg oss med testexemplaret.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments