Design och konstruktion

K68 RGB har en design som är väldigt lik andra tangentbord från Corsairs K-serie. Det rör sig om en kompakt och stilren konstruktion, som inte överdriver fastän målgruppen är datorspelare.

Samtliga mediatangenter är samlade uppe i höger hörn av tangentbordet, vilket vi föredrar framför utspridda mediatangenter som man kan hitta i vissa andra Corsair-bord. Intill dessa så finns indikeringslampor för Caps-, Scroll- och Num lock, och till vänster om dem sitter knappen för att reglera Windowstangenten samt belysningsknappen.

Tangenterna saknar ett klassiskt hölje vilket framhäver RGB-effekten och exponerar brytarna, något som vi tycker är väldigt snyggt. Designvalet bjuder dock in till att damm och smuts samlas vid brytarna, men samtidigt så förenklar det eventuell rengöring.

Även fast K68 RGB är påkostat så finner vi att hela chassit gjort av plast, och avsaknaden av en USB-hubb samt hörlurs- och mikrofoningång lyser med sin frånvaro i RGB-bordet. Vi har förståelse för att man valt att inte ha med dessa då tangentbordet är IP-klassificerat, men det är ändå portar som vi kommit att vänta oss av Corsair och andra tillverkares tangentbord i samma prisklass. Positivt kan vi däremot nämna att trots att tangentbordet är av plast, så känns det inte på något sätt bräckligt utan vi får istället intrycket av att det är robust.

Vidare så finner vi fyra stycken gummifötter på tangentbordets undersida, samt två utfällbara spakar som sträcker sig en nivå. Spakarna är även dem av plast och saknar ytbeläggning, men klickar stadigt fast i position.

Tillbehör

För den som införskaffar ett Corsair K68 RGB så följer det med ett löstagbart handlovsstöd. Handlovsstödet består av billigare plast och flexar vid mindre tryck mot mitten; till vår besvikelse så lyckades vi faktiskt att permanent deformera undersidan utan att alls utsätta det för mycket kraft. Lyckligtvis så påverkar det inte funktionaliteten något, men vi lämnas dessvärre med ett intryck av att Corsair snålat in på tillbehöret.

Handlovsstödet fästs vid tangentbordet med hjälp av två klämmor, och vi upplever inte att det löper någon risk för att det lossnar under intensiva speltimmar. På undersidan så finns tre stycken gummifötter som motverkar att tangentbordet flyttar på sig när vi vilar handleden mot tillbehöret.

Huvudytan av handlovsstödet består av en sträv textur, med en slätare inramning och skiljare vid ytan som motsvarar höger del av mellanslagstangenten.

Komfort

Vi gillar det kompakta upplägget, men vi märkte ganska snart att tangentbordet kan ha en tendens att flytta sig då vi har förhöjningsspakarna utfällda. Vid uppfällt läge så används inte de bakre gummifötterna, och då spakarna saknar en liknande beläggning så kan K68 RGB komma att rubbas i stridens hetta – detta trots att vi använder handlovsstödet som även det har gummerade ytor. Med spakarna infällda så känns dock tangentbordet stadigt samt väldigt svårt att flytta, och lyckligtvis så är K68 RGB bekvämt vid spel och skrift även i nedfällt läge fastän vi vanligtvis gillar att ha tangentbord något förhöjda.

Just handlovsstödet duger vid skrift, men vid längre spelande där vi vilar fingrarna på WASD så har vi märkt att handleden kan bli något öm till följd av den sträva ytan. Vi känner spontant att den släta ytan som ramar in handlovsstödet skulle lämpat sig bättre över hela tillbehörets yta vad gäller komfort. Det är dock lite omständigt att spela längre perioder utan handlovsstödet, eftersom att tangentbordet använder röda Cherry MX-brytare och vi enkelt kan komma att trycka ned mellanslaget med nedre delen av handen av misstag.

Sammanfattningsvis så erbjuder K68 RGB en skön spelupplevelse, men det finns några brister som vi känner Corsair hade kunnat undvika genom att inte snåla in på det medföljande tillbehöret.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
6 Årtal sedan

“För att sammanfatta spilltestet så rekommenderar vi att man inte stirrar sig blind på IP32-klassificeringen…”
Det är väl snarare så att man *ska* titta på klassificeringen för att inse att det inte uppfyller IP55, som marknadsföringen antyder.
Det finns ju tangentbord som klarar IP68 och kan rengöras med desinfektionsmedel eller är allmänt kemikaliebeständiga. Perfekt om man vill sitta i badkaret och skriva på en roman eller så…