Spelande
Även om tangentbord är en produktgrupp främst avsedd för textinmatning, så är det speltestet som ger mest tyngd i recensionen då det trots allt är spelare som är den primära målgruppen. Båda tangentborden hårdtestades under ett antal veckor i flertalet olika spel i olika genrer, men det bör åter poängteras att tangentbords spelprestanda är oerhört subjektivt. Det är ganska liten skillnad i reell användning mellan en del genrer, som exempelvis actionspel i första respektive tredje person, men fokus kommer ligga på de genrer som produkterna inriktar sig mot, massiva onlinerollspel (MMO) respektive förstapersons actionspel (FPS).
K90 fokuserar på MMO-spelare
K90 är först ut i rampljuset, och då denna modell är främst avsedd för MMO-spelare så var det denna produktgenre som testades först. Undertecknad är ingen erfaren MMO-spelare, men satte trots det hungrigt tänderna i World of Warcraft och Star Trek Online. I den här typen av spel är det inte ovanligt att tillskriva funktioner till tangenter över nästan hela tangentbordet, beroende på spelstilen – en del föredrar att primärt använda musen för att välja attacker och dylikt, medan en del föredrar tillskrivna tangenter för att enklare kunna agera utan att förlita sig på var saker är på skärmen. Mekaniska brytare ger en tydlig känsla för när en tangent är nedtryckt och inte, och det ger en klar fördel vid snabb respons. MMO-spel har också en oerhört stor social del, och där visar de mekaniska brytarna framfötterna då det blir väldigt bekvämt att skriva i chatter och meddelanden.
Det är i den här speltypen makroknapparna på K90 ska komma till faktisk användning, men deras nytta måste faktiskt anses vara begränsad. Det går inte att i ett spels inställningar tillskriva en funktion direkt till tangenterna, utan dessa måste bindas till en annan tangent eller tryckningsföljd, antingen i Corsairs programvara eller direkt på tangentbordet. Att tangenterna dessutom är membranbaserade gör att man oftast helt enkelt låter bli dem, men det valet beror givetvis till stor del på spelarens spelstil. Hade Corsair sett till att ge även makrotangenterna mekaniska brytare hade de förmodligen känts mer användbara.
I andra genrer, och spelande i allmänhet, ger K90 i allmänhet en bra upplevelse. Responsen är snabb, och tangenttryckningarna är tydliga. Det är också ett ganska tungt och gediget tangentbord, som ligger stadigt och fast på skrivbordet. Kvalitetsbristerna skiner dock ofta igenom, framför allt i spel som använder sig av F-tangenterna som ju trots allt inte är mekaniska. Värt att notera är också att K90 är det bekvämaste av de två tangentborden även i spel, med sitt heltäckande handlovsstöd.
K60 för snabba actionspel
K60 bjuder på en lite annorlunda upplevelse, som är lite svårplacerad. Fokus ligger på FPS-spelande, men trots det har Corsair gjort ett handlovsstöd som är väldigt obekvämt för just den genren. Som nämnt tidigare i recensionen så känns stödet alldeles för högt och plastigt, och beroende på hur spelarens hand är utformad samt dennes spelstil, så kan det bli obekvämt för exempelvis lillfingret när man använder shift, ctrl och alt-tangenterna. Det är ofta bekvämare att spela utan stödet, men det är också mindre humant mot handlederna.
De gummerade extratangenterna är däremot inget misstag från Corsairs sida, då de faktiskt gör sitt jobb. De ger lite högre friktion än standardtangenterna och han en annan lutning på ytan, vilket gör dem enkla att hitta utan att titta på tangentbordet, och om man tittar så är de snarare omöjliga att missa med sin tydliga röda färg. Faktum är lutningen på tangenterna visade sig vara en god konstruktion i exempelvis FPS-spelande, då lutningen gav lite mer precision i det applicerade trycket. Då ytan på tangenterna lutar kan man applicera en del av trycket i sidled för en gnutta mer motstånd och precision, utan att glida av eller missa tangenten.
K60 är lite mer av ett allt-i-allo-tangenbord än sin storebror, då man slipper (eller saknar, beroende på hur man ser på det) makrotangenterna och bakgrundsbelysningen. Använder man inte heller handlovsstödet eller de gummerade tangenterna är K60 mer eller mindre ett standardtangentbord, fast med mekaniska brytare – fast inte överallt. Precis som K90 så får man en bitter smak i munnen av de icke-mekaniska tangenterna som sänker kvalitetsintrycket rejält, och det känns helt enkelt inte lika gediget att spela på blandade brytartyper. Förhoppningsvis är detta någonting Corsair tar till sig och rättar till i eventuella framtida modeller eller revisioner.
Köpte ett K60 på dustins kampanj (500pix), tog speltangenterna till mitt filco och kör det på jobbet. Tycker det är kanontrevligt (utan handlovsstöd) för skrivande.
En version utan numpad med bruna brytare så hade jag vart helsåld!