Corsair lanserade under Computex 2015 deras nyaste serie RMi som stoltserar med 7 års garanti, semipassivitet och 80 Plus Gold-certifiering. Vi testar alla modeller i hela serien, från 650W till 1000W för att se vad de går för.
Det är dags för en ny uppdatering av Sveriges största datornätdelsjämförelse och det med fyra nya nätaggregat från Corsair. För de som vill lära sig mer om nätdelar, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Corsairs modeller finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.
Corsair RMi
Corsair RMi är en sprillans ny serie steget ovanför deras RM-serie, och den stora nyheten att det nu finns utökat stöd för Corsairs programvara Link. Det fanns redan på RM-serien men i en en mer avskalad version – nu kan du mäta ytterliggare variabler så som strömförbrukning, effektivitet, spänningsnivåer och fläkthastighet.
Utöver Link-stödet så kommer nätaggen fullsmetade med trevliga funktioner som semipassivitet, certifering för 80 Plus Gold och fullt modulär konstruktion. Det finns även en testknapp för att testa fläkten, då den kommer stå stilla majoriteten av tiden så slipper man oroa sig för att den gått sönder.
Guidens bästa rippelvärden, alla kategorier
Corsair har stramat åt rippelvärderna riktigt ordentligt och värdena vi får är utan tvekan guidens bästa värden. Från RM650i till RM1000i håller sig nivåerna lika extremt låga. Här förtjänar Corsair lite av en applåd för denna konstruktion. Som plattform använder sig Corsair av Channel Well Technology, en plattform som till stor den liknar den vi hittar i HXi-serien. Kondensatorerna är genomgående av Nippon Chemi-con vilket bådar gott för både prestanda och hållbarhet.
När vi gjorde våra tester på modellerna fick vi dubbel- och trippelkolla så att värdena faktiskt stämde; rippelvärdena är väldigt låga. Så låga till och med att alla kapaciteter är genomgående klassledande, inte en siffra över 12 millivolt. Spänningsregleringen är även den i toppklass och lämnar inte mycket att önska.
Fullständiga resultat finns i Svenska Nätaggregatsguiden
Ljudnivån är mycket låg genom hela spektrumet, alla modeller har ungefär samma fläktkurva där alla ligger precis under 1 000 varv per minut vid full belastning. Fläkten startar inte förrän mellan 50 och 75 procents belastning.
Konkurrenskraftig men skapar frågetecken
Ett problem som börjar uppstå för Corsair nu är den rena mängden av modeller dom har ute på marknaden. Åtta serier som totalt innehåller 34 modeller blir riktigt rörigt riktigt fort. Detta är något Corsair måste börja jobba på, att få ner antalet tillgängliga modeller.
Men för att sammanfatta RMi är det en kanonserie med en svårslagen kombination av riktigt bra rippelvärden, spänningsvärden och en låg ljudnivå. Det presterar så pass bra så att det enda HXi verkligen är bättre på är en högre effektivitet, på alla andra prestandarelaterade punkter halkar det precis efter. Det finns alternativ med samma kapacitet för någon hundralapp mindre, men för att få den här prestandan ligger RMi bra till.
Corsair RM650i
“RM650i är ett nätaggregat som sveper fötterna med konkurrensen när det kommer till spänningsreglering och låga rippelvärden. Prestandan är således mycket bra och du får ett riktigt bra helhetspaket. RMi är en prestandaplattform du i nuläget får betala lite extra för, det enda som saknas är ännu högre effektivitet som 80 Plus Platinum. En kombination som utan tvekan förtjänar en rekommendation från redaktionen.” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-07-01
Lägstapris på prisjakt.se:
Corsair RM750i
“RM750i är ytterliggare ett välpresterande nätaggregat från Corsair där alla modeller i RMi-serien förvånade oss med dess goda prestanda. Med god effektivitet, bra spänningsreglering och superlåga rippelvärden delar det slag med Corsairs egna HX750i. Det enda som modellerna saknar är en högre effektivitetsklassifiering som 80 Plus Platinum. Ett kanonagg som förtjänar en rekommendation. ” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-06-12
Lägstapris på prisjakt.se:
Corsair RM850i
“Corsair RM850i fortsätter med den lysande prestandan vi sett genom hela serien med låg ljudnivå, låga rippelnivåer och grym spänningsreglering. Problemet med den här modellen är prislappen, som är för hög jämfört med vad du får för RM750i-modellen.” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-07-01
Lägstapris på Prisjakt.se:
Coirsair RM1000i
“Corsairs RM1000i är pricket över i:et i Corsairs RMi-serie, det levererar god effektivitet, kanonbra rippelvärden och riktigt bra spänningsreglering. Som med övriga modeller i serien så är det enda som saknas en högre effekktivitetscertifiering, som exempelvis 80plus platinum. Sammanfattningsvis är det ett kanonbra nätaggregat för ett bra pri som förtjänar en rekommendation.” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-07-01
Lägstapris på Prisjakt.se:
Marknadsanalys och uppdateringar
Med sina nya aggregat stärker Corsair sin position i guiden rejält, och sitter nu med minst en modell med utmärkelse i varje kapacitetssegment. Övriga rekommendationer påverkas dock inte av RMi-seriens inträde.
Computex-mässan som gick av stapeln förra månaden innebar en ny våg av intressanta nätaggregat som bör hitta ut i butik under de kommande veckorna och månaderna. Cooler Masters nya Master Power-serie kommer bland annat tillföra stöd för trådlös spänningsövervakning över bluetooth (även Cryorig visade en liknande lösning), och andra intressanta modeller är även på väg ut från bland annat EVGA och FSP. Dessutom fick vi se nya modeller i SFX-format från Corsair och Silverstone, med kapacitet uppåt 600 watt vilket bådar gott för de som vill bygga riktigt kraftfulla mini ITX-system i höst.
Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden
Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (400-700W), här (700-900W) och här (1000W och uppåt).
Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!
Roligt att läsa tester av nätaggregat. Nu känns det som det verkligen börjat hända grejer med utvecklingen. Tyckte tidigare att allt var likadant, en fyrkantig låda med en fläkt som snurrade onödigt snabbt. Ska bli spännande att se vad konkurrenterna har på gång.