Corsair TWINXP1024-3200XL Xpert

0

Temperaturtester

Nu har ni fått se prov på Corsair TWINXP1024-3200XL Xperts överklockningsegenskaper som minsann inte skämde för sig. Innan det är dags att runda av denna recension ska vi dock titta närmare på en annan intressant detalj. Nämligen minnesmodulernas arbetstemperatur.
Med dess integrerade tempdiod tillåter Xpert-modulerna användaren att kontrollera modulernas temperatur i realtid, något vi fann mycket intressant. Speciellt ur testsynpunkt då detta låter oss utföra ett “temperaturtest” vid olika hastigheter och belastningar.

Vi ville helt enkelt ta reda på vilka temperaturer modulerna kunde uppnå i vår testmiljö, och samtidigt se om det var någon skillnad i temperatur mellan de två modulerna.

Testerna presenteras i två diagram, det första representerar temperaturen vid viloläge och det andra vid full belastning med hjälp av Sisoft Sandras minnesstresstest.

I viloläge ser vi att modulerna håller en ganska behaglig temperatur på dryga 30°C vid sin originalhastighet på 400MHz. Allt eftersom vi ökar klockfrekvensen på minnet och även ger en smärre ökning i spänning ser vi att temperaturen stiger upp mot 40°C-strecket. Vid 550/560MHz ligger temperaturen på knappa 38°C.
Vad som också är väldigt intressant att se är de relativt stora skillnaderna i temperatur på de två modulerna i systemet. Det skiljer runt 2°C i alla klockfrekvenser och det ska bli mycket intressant att se hur det hela utvecklar sig när vi lägger på lite ordentlig belastning.

Efter 20min belastning med Sisoft Sandras memory burn-in test har temperaturen på modulerna stigit avsevärt. Jämfört med viloläge har vi en temperaturökning på 15-20°C vilket är en hel del. Toppnoteringen uppmättes av modul 2 i 560MHz hastighet, 57.9°C, vilket är 20.1°C högre temperatur än modulens viloläge. Nästan 60°C på en minnesmodul känns inte helt rätt och ger en klar indikation på att aktiv kylning är ett måste vid seriösa överklockningsförsök, även på minnet.
Vi kan även notera att temperaturskillnaderna mellan de två modulerna ligger kvar, och skillnaden har faktiskt ökat till 5-8°C. Detta medför att modul 2, trots klockfrekvens alltid har en högre temperatur under belastning.
Som exempel har modul 1 vid 560MHz hastighet en temperatur på 49.7°C medan modul 2 vid originalhastigheten på 400MHz har en temperatur på hela 50.7°C.
Självfallet kan det skilja något mellan modulerna och dess temperaturdioder, men den största anledningen till dessa stora temperaturskillnader är det vi nyss nämnde, aktiv kylning.
Men ni sade ju att ni inte använde någon aktiv kylning på modulerna? Visst sa vi det, och det var heller ingen lögn. Men vi menade enbart direkt aktiv kylning, inte indirekt som vår processorkylare bistod med.

Vi har här ett bildexempel för att lättare förklara varför modul 1 konstant ligger på en lägre temperatur än sin kompanjon.

En ganska logisk förklaring på ett fenomen vissa användare kanske kan haka upp sig på. Vi gjorde även lite snabba tester, om än utan testresultat, där vi använde aktiv kylning (en fläkt över båda modulerna) och mycket riktigt sjönk temperaturskillnaden på modulerna markant.

Xpert-modulernas integrerade tempdiod är både ett roligt och användbart redskap för de flesta konsumenter. För en överklockare kan det vara bra att hålla koll på temperaturen vid testsessioner och för den vanlige användaren är det ett bra redskap för att se om stabilitetsproblem eller liknande kan bero på överhettade minnen.

Nu är det så dags att summera denna recension och vi beger oss snabbt vidare till slutledningen.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments