Strömförbrukning och effektivitet

Strömförbrukning och effektivitet

När vi testade Toshiba OCZ RV400 för någon månad sedan presenterade vi några preliminära resultat när vi börjat testa strömförbrukning på ett helt nytt sätt. Sedan dess har testsystemet gått varmt och vi har nu testat strömförbrukning på ett 50-tal SSD-enheter i 2,5-tum såväl som M.2 och AIC-formaten.

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

ssd_crucial_mx300_750_power_idleMX300 har fullt stöd för HIPM och DIPM och är därför en av de mest strömsnåla enheterna som vi testat hittills.

Nästa test är baserat på vårt NHSB-Office test. Här är det inte bara hur mycket energi som enheten drar, som spelar roll, här är även prestanda inräknat. Ju snabbare enheten kör igenom testet, desto mindre energi drar den. Det är alltså den totala mängden energi som krävs för att köra igenom NHSB-Office.

ssd_crucial_mx300_750_power_officeÄven här gör MX300 väldigt bra ifrån sig och en bra balans mellan prestanda och effektivitet ger bästa resultat.

ssd_crucial_mx300_750_power_virtualizationAtt köra NHSB-Virtualization kräver betydligt mer energi. Crucial MX300 lägre prestanda gör att den halkar ner några steg men den är fortfarande en av de mest effektiva SSD-enheterna som vi testat. Särskilt med tanke på att den har hela 750 GB lagringskapacitet.

Vi sammanställde även energiförbrukning för sekventiell läs/skriv och slumpmässig läs/skriv. MX300 sjunker lite längre ner i listan, vilket tyder på att dess största styrka är dessa låga strömförbrukning i vila. Men även under kontinuerlig belastning är strömförbrukningen på rimliga nivåer.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
broken
broken
8 Årtal sedan

Ja den låter bra på pappret, men håller med recensenten om att ssd:n borde vara i budget segmentet.

Sen synd att ni inte har syntetiskt test, så man kan mer jämföra olika modeller mot min egen ssd.

Stormense
8 Årtal sedan

Har SSD som lagringsdiskar för spel och Virtuella datorer så där är inte hastigheten prio ett. Att de är tysta är det viktigaste då jag störs av mekaniska diskars ljud. I dagsläget gör det denna SSD ganska ointressant för mig och OCZ Trion 150 480 GB mycket intressantare att utöka min “striped volume” av mina gamla SSD: er-

Glaring_Mistake
8 Årtal sedan

Ni säger att 850 EVO troligen använder sig av BCH ECC.
Jag frågade tidigare om 750 EVO använde sig av LDPC ECC eftersom jag läst att den inte bara använde sig av det utan också ärvt det från 850 EVO.
Vad får er att tro att 750 EVO använder sig av LDPC och 850 EVO av BCH?

Ni säger att bara BX200 presterar sämre i sekventiell läsprestanda än MX300 men det ser ut att vara MX200 och inte BX200.

Och jag undrar om ni vet säkert att ADATA gått över till Micron 16nm TLC NAND i SP550?