Summering
Summering
Crucial MX300 är en direkt uppföljare till MX200 som nu är ett och ett halvt år gammal. Om vi jämför dessa två enheter har det egentligen inte hänt särskilt mycket. Båda har stöd för samma funktioner (som kryptering, ström-skydd, ECC och liknande), båda har 3 års garanti, båda har ungefär samma prestanda och båda använder en SATA-kontroller från Marvell. Så för de flesta användare är det ingen skillnad på denna modell och dess föregångare.
Under huven har det däremot hänt en hel del. Där MX200 använde MLC så använder MX300 istället 3D-TLC, vilket framförallt ökar kapaciteten och sänker kostnaderna. Man har också gått ifrån att använda en 8-kanals kontroller till att använda en 4-kanals kontroller istället, med lägre strömförbrukning som följd. Dessa förbättringar gör inte enheten snabbare än MX200 men det gör den strömsnålare och framförallt betydligt billigare och den ger oss mer kapacitet för mindre pengar.
Prestandamässigt hade vi nog hoppats på mer från nästa MX-enhet från Crucial. MX-serien är Crucials toppmodell just nu. Vi vet att det kommer en PCIe-enhet senare och denna kommer då att ta över som toppmodell, men fram till dess är detta Crucials snabbaste SSD. Personligen så hade jag tyckt det varit roligare om MX300 hade släppts med 256 Gbit 3D-MLC och en 8-kanals kontroller och sedan hade man kunnat använda denna konfiguration (3D-TLC och 4-kanals kontroller) och ersatt den bedrövligt dåliga BX200 och kanske döpt den till BX300?
Det finns flera anledningar att vara positiv när man testar Crucial MX300. Micron visar att deras 3D-Nand är i massproduktion och det tycks inte vara några problem med livslängd eller prestanda. Det betyder mer kapacitet i mindre formfaktorer och det betyder lägre SSD-priser.
Men själva SSD-enheten Crucial MX300 faller lite kort prestandamässigt. Med det sagt så har Crucial/Micron skapat en modern SSD som har alla “Bells & Whistles” som en modern SSD ska ha och det är en bra mainstream-enhet. Den kan bli riktigt intressant för den som är ute efter SSD som är större än 500GB, men ändå inte vill vill betala priset för en 1TB.
Fördelar
+ Duglig skrivprestanda trots TLC-Nand
+ Ström-skydd för “data at rest”
+ Stöd för TCG Opal 2.0, MS eDrive och IEEE1667
+ Strömsnål
Nackdelar
– Endast 3 års garanti
– Finns endast i 750GB i skrivande stund
– Läsprestanda som är sämre än MX100, MX200, BX100
Cirkapris
2 400 kronor (750 GB)
Ja den låter bra på pappret, men håller med recensenten om att ssd:n borde vara i budget segmentet.
Sen synd att ni inte har syntetiskt test, så man kan mer jämföra olika modeller mot min egen ssd.
Ja hade denna släppts som BX300 så hade det nog varit bättre.
Angående syntetiska test så är sekvemntiell/slumpmässiga resultaten gjorda med IOMeter och ganska lätt att återskapa. Resultat som ASSSD, CDM och liknande säger tyvärr inte så mycket om prestandan. Det är därför många tillverkare gärna visar upp sådana resultat.
Har SSD som lagringsdiskar för spel och Virtuella datorer så där är inte hastigheten prio ett. Att de är tysta är det viktigaste då jag störs av mekaniska diskars ljud. I dagsläget gör det denna SSD ganska ointressant för mig och OCZ Trion 150 480 GB mycket intressantare att utöka min “striped volume” av mina gamla SSD: er-
Ni säger att 850 EVO troligen använder sig av BCH ECC.
Jag frågade tidigare om 750 EVO använde sig av LDPC ECC eftersom jag läst att den inte bara använde sig av det utan också ärvt det från 850 EVO.
Vad får er att tro att 750 EVO använder sig av LDPC och 850 EVO av BCH?
Ni säger att bara BX200 presterar sämre i sekventiell läsprestanda än MX300 men det ser ut att vara MX200 och inte BX200.
Och jag undrar om ni vet säkert att ADATA gått över till Micron 16nm TLC NAND i SP550?
Samsung har inte gått ut med huruvida de använder LDPC eller inte. 750 Evo är jag dock rätt säker på att den använder LDPC på grund av att den använder 16nm 2D-TLC. Vad gäller 850 Evo så är det inte heller något som kommunicerats av Samsung. Men då 750 Evo och 850 Evo delvis använder samma kontroller så är det logiskt att att förutsätta att även 850 Evo har stöd för LDPC (i alla fall i hårdvaran). Jag tror inte 850 Evo använde LDPC initialt för att det inte behövdes på samma sätt (V-nand har betydligt fler skrivcyklar än Samsung… Läs hela »