Sponsrat – Denna artikel presenteras av Xiaomi
En snabb och skarp skärm på mobilen ger en trevligare upplevelse, men vad är uppdateringsfrekvens och varför är det så viktigt? Vi förklarar!Advertisement


Advertisement

En mobiltelefon är uppbyggd av många olika komponenter – processorer, minne, lagring, kameror och så vidare. Men få saker är så viktigt som skärmen. Det är trots allt den vi förhåller oss till 100% av tiden som vi använder mobilen.

Det handlar inte bara om hur saker ser ut i form av färgåtergivning och ljusstyrka. Precis som med andra komponenter kan en skärm vara mer eller mindre snabb och påverkar därmed hela användarupplevelsen.

Hur snabb en skärm är beror på hur hög uppdateringsfrekvensen är. Uppdateringsfrekvensen mäts i hertz och har förkortningen Hz. Hertz står för svängningar per sekund och är döpt efter den tyske fysikern Heinrich Hertz. 

Länge var vi fast med 60 Hz vilket alltså betydde att bilden på skärmen uppdaterades 60 gånger per sekund. En hög siffra kan tyckas men att öka den ger märkbar skillnad. En högre uppdateringsfrekvens ger en mer följsam och mjuk upplevelse av bilden på skärmen.

Högre hertz är inte bara för gaming

I datorspelsvärlden är hög uppdateringsfrekvens ett måste för att det skall flyta på och därför kan det vara lätt att hamna i att detta inte är relevant för din mobiltelefon. Men det är inte bara gamers som har användarmässiga fördelar i att det rör sig snabbt. Är det något vi alla gör på våra mobiltelefoner är att scrolla, scrolla, swipea lite i sidled och sedan scrolla igen. 

Det är alltså när vi navigerar runt på mobilen som det är viktigt och ju högre uppdateringsfrekvens ju snabbare och mer följsamt upplevs allting. 

Xiaomi Redmi Note 11 Pro har en skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Snabb teknisk utveckling

60 Hz var alltså något vi vant oss vid men för några år sedan kom de första 90 Hz-skärmarna och efter bara något år nådde de dyraste telefonerna även 120 Hz.

90 Hz är naturligtvis snabbare och bättre än 60 Hz lika mycket som 120 Hz är bättre än 90 Hz – men det är inte enbart för att det är snabbare.

120 Hz är nämligen rakt av delbart med 60, 30 och 24. Dessa är de vanligaste antal bildrutor per sekund när film spelas in och visas på nätet idag. Därmed får du en något mjukare filmupplevelse även när du lägger mobilen i horisontalt bakåtlutat läge.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G har inte bara en 120 Hz-skärm som är bra för filmtittande – den har också stereohögtalare på båda sidorna.

Högre uppdateringsfrekvens är bra i fler avseenden

Går vi tillbaka och pratar aktivt användande av telefonen så finns det en annan viktig detalj i sammanhanget. Touch Sampling Rate = TPS,  eller “beröringsuppdateringsfrekvens” som vi här och nu väljer att kalla det – mäts också i hertz. Den avser hur ofta mobilen registrerar beröring. Ju högre siffra ju snabbare är mobilen på att reagera från tryckning till att något faktiskt händer på telefonen.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G har en Touch Sampling Rate på 340 Hz.

Så lång tid tar det för din mobil att reagera!
Så många hertz motsvarar hur många millisekunder det tar för mobilen att läsa av dina beröringar på skärmen.

  • 60 Hz – 16.67 ms
  • 90 Hz – 11.11ms
  • 120 Hz – 8.34 ms
  • 240 Hz – 4.167 ms
  • 340 Hz – 2.94 ms

Traditionellt brukar beröringsuppdateringsfrekvens vara dubbelt så hög som uppdateringsfrekvensen men kan som i fallet med Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G vara tre gånger så hög. Det gör den till ett bra alternativ för både dig som vill ha en rapp upplevelse i det dagliga användandet men också i snabba mobilspel.

Inte längre exklusiv funktion för flaggskeppsmobiler

Tiden är över där dessa skärmar endast återfanns i de absolut dyraste mobiltelefonerna. Det är dock inte bara hög uppdateringsfrekvens som kommit till telefoner i den lite lägre prisklassen. Numera hittar vi högupplösta kameror med så mycket som 108 megapixlar, laddhastigheter snabbare än en vanliga laptops, utan också material i glas och skarpa kanter.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G kostar 3 995 kr och då ingår även en snabbladdare på 67 watt som laddar telefonen från 0 till 50% på 15 minuter.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro specifikationer

  • Tillgänglig i färgerna Graphite Gray, Polar White, Atlantic Blue
  • Kamera: 108 MP, 12 MP Ultrawide, 5 MP makro
  • Storlek: 164.19mm x 76.1mm x 8.12mm
  • Vikt: 202g
  • Minne: 6GB+128GB UFS 2.2
  • Skydd mot väta: IP53
  • Skydd mot tyngdlagen: Gorilla® Glass 5
  • Hörlursutgång: Ja – 3,5 mm.
  • Fingeravtrycksläsare: Ja – på Powerknappen.

Missa inte våra tidigare artiklar!

Vi har sedan tidigare bjudit på olika tips om hur du förbättrar din smartphone-fotografering men även olika tips och trix i Android-operativsystemet. Dessa artiklar hittar du här nedan:

Denna artikel med tillhörande foto är skapad av teknikskribenter och innehållsskapare hos Coore på uppdrag av Xiaomi– för marknadsföring som är mer än bara reklam.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Xiaomi
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments