Komponenter: Nätverkskort
Även om ett nätverkskort inte är en nödvändig komponent för att du ska få en fungerande PC är det precis som med ljudkort en väsentlig tillgång och något inte många kan leva utan. Det primära användningsområdet är utan tvekan för en bredbandsanslutning, men även ett hemmanätverk eller besök på ett LAN-party kräver ett nätverkskort.
I grund och botten är det ett redskap för att snabbt och enkelt föra information mellan olika datorer.
Den standard som på senare år dominerat marknaden är Ethernet som använder sig av ett interface med TP-kablar och RJ45-kontakter. TP-kablarna är kopparbaserade och hastigheten har stigit från 10Mbps upp till hela 1000Mbps över detta gränssnitt. 1000Mbps är i dagsläget den högsta överföringshastighet du kan nå på ett vanligt hemnätverk. Gigabit Ethernet som det även kallas blir allt vanligare både genom integrerade kretsar på moderkort och billigare Gigabit-switchar/hubbar.
Fast Ethernet (100Mbps) är den tidigare standarden och ger en maximal överföringshastighet på 12.5 MB/s vilket räcker långt i de flesta lägen. Det finns även 1000Mbps lösningar baserade på fiberkablar, men detta är en mycket dyrare teknik som inte används i en vanlig PC.
Trådlöst nätverk – Wi-Fi
En annan nätverksteknik som börjar dyka upp allt mer frekvent på PC-marknaden är Wi-Fi. Som namnet avslöjar är detta en trådlös teknik som med hjälp av radiovågor skickar information mellan datorerna i nätverket. Den standard vi ser breda ut sig på PC-marknaden är 802.11-standarden som finns i ett flertal utförande. |
Den stora skillnaden mellan dessa olika utförande är deras överföringskapacitet och vi har sammanställt de vanligaste 802.11-standarder som används i tabellen nedan.
Standard: | Maximal överföringskapacitet: |
802.11a | 1 Mbps |
802.11b | 10 Mbps |
802.11g | 54 / 108 Mbps (dubbla kanaler) |
802.11n | 200 (20 MHz) / 300 (40 MHz) Mbps |
Det är just överföringskapaciteten som varit det största hindret för 802.11-tekniken och dess framfart på PC-marknaden. Men som vi ser i tabellen ovan är det inte mycket som talar emot 802.11-standarden även i ett välanvänt hemnätverk i och med introduktionen av 802.11g och numera även 802.11n. 802.11g har en standardiserad överföringskapacitet på 54Mbps, men det finns även flera g-baserade system som dubblar denna bandbredd till 108Mbps (genom att öppna två WiFi-kanaler på 54Mbps och simulera dessa två kanaler som en enskild kanal), vilket är tillräckligt för de allra flesta nätverk i dagsläget. 802.11n klarar av mer än detta med en enda kanal. Man ska dock vara införstådd på att de maximala överföringshastigheterna kan vara mycket svåra att nå om man inte har helt optimala förhållanden. |
Som vi nämnde under vår genomgång av moderkortet är nästan alla nya moderkort utrustade med en integrerad nätverkskrets. Detta betyder att man som vanlig konsument oftast inte behöver bry sig om att ens köpa ett externt nätverkskort då de integrerade lösningarna i dagsläget oftast håller mycket hög klass. Även integrerade Wi-Fi-lösningar börjar dyka upp mer och mer på marknaden och det finns ingen anledning till att denna utveckling skulle trappas ner inom en snar framtid. |
|
Vilket system som passar dig bäst kan vi inte orda om då detta är helt beroende på dina egna krav och möjligheter. Men som riktmärke kan vi säga att man som “vanlig konsument” klarar sig gott med dagens integrerade lösningar.
Hur olika nätverkstekniker och nätverkskort fungerar kan ni läsa i våra recensioner där man även kan få aktuella köptips.
Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?
Oj du sille, det var en bra fråga. När det begav sig kostade komponenterna nog lite över 20 000 kronor. men just komponentvalet hade givetvis sett annorlunda ut idag. Vi har uppdaterat komponentsidorna vid flera tillfällen och det är inte alls omöjligt att vi även ser över själva komponentvalen och installationsdelen i framtiden. Grundprinciperna för installationen är dock densamma fortfarande. 🙂
Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂
Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.
Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig
[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.
[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]
Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.
Hej!
Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.
Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?
hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?
Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??
deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉
jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:
[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]
Soppa, jobba hårdare :L
Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.
Ska jag skicka den till er ?
/M
Mm
Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?
Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?