Komponenter: Modem
För merparten av de som ansluter till Internet idag behövs ett modem, antingen ett vanligt modem för uppringsanslutning över telefonnätet eller ett ADSL-modem för en fast uppkoppling, också detta över telefonnätet.
I dagsläget kan över 90% av Sveriges befolkning ansluta sig med en fast uppkoppling mot Internet, det man (felaktigt) kallar bredbandsuppkoppling. En “äkta” bredbandsuppkoppling ska vara på minst 2 Mbit/s.
En uppringd anslutning är underlägsen de fasta varianterna i hastighet och prisvärdhet för den som använder Internet ofta.
Uppringt Internet
Om man använder sig av en uppringd Internetanslutning behöver man ett modem för detta ändamål och i dagsläget är den snabbaste modellen 56k, vilket står för 56 Kbps (Kilobit per sekund) och är den maximala hastighet man kan ta emot information över modemet. Modem finns i mängder av olika format och fabrikat, det går t.ex. att välja om man vill använda ett internt modem (PCI-anslutet) installerat i själva datorn eller om man föredrar en extern variant som t.ex. kan kopplas in mot USB-porten. |
Det senare ger en extra komponent att gömma på skrivbordet men gör det också enklare att flytta modemet mellan olika datorer vid behov.
ADSL – bredband till alla
ADSL-baserade Internetanslutningar kräver en annan sorts modem då tekniken som används är annorlunda. ADSL-tekniken erbjuder idag hastigheter på upp till 10 Mbps (Megabit per sekund) i nedladdning och även om de många ADSL-modem som säljs i dagsläget stödjer dessa hastigheter är det bra att kolla upp ordentligt vilka hastigheter just ditt modem stödjer. Det är inte garanterat att fungerar. Operatörer brukar dock ganska generöst skicka ut modem vid köp av nya abonnemang. Även om de inte gör det brukar de ha en rekommenderad modell som garanterat fungerar. |
ADSL är idag vanligast i Sverige, men många ISPs erbjuder även en utökad ADSL-tjänst som bygger på ADSL2 och/eller ADSL2+.
Linksys ADSL2MUE (ADSL2-modem ) |
ADSL2 är en standard som tillåter upp till 12Mbit nerströms och 1Mbit uppströms, medan ADSL2+ stöder upp till det dubbla nerströms, 24Mbit, medan uppströms är det fortfarande lika illa ställt. Idag är det absolut snabbast som finns att beställa 28 Mbit per sekund ner (endast 3Mbit per sekund i uppladdning är max), men det är ovanligt att man når dessa siffror i praktiken. Det börjar även bli ganska vanligt med fiber bland hushållen och i dessa fall behöver man oftast inte ens något mer än en nätverkskabel som du pluggar rätt in i väggen. |
Router – för att styra hemnätverket
Oavsett om du har ADSL eller fiber är det en bra idé med en router. Routern ska sitta mellan din dator och modemet eller datorn och vägguttaget. Routerns roll är flerfaldig. Först och främst gör den det möjligt att dela Internetanslutningen mellan flera datorer och skyddar dig samtidigt från farliga saker utanför hemnätverket. Alla router har en brandvägg med varierande grad av inställningsmöjligheter. Routern gör dessutom att din trådade bredbandsanslutning kan användas av trådlösa enheter och du slipper dra kablar över hela huset.
ASUS N56U – en router behöver inte skämmas för sig
Vilket system som passar dig bäst kan vi inte orda om då detta är helt beroende på dina egna krav och möjligheter. Men som riktmärke kan vi säga att man som “vanlig konsument” klarar sig gott med dagens integrerade lösningar.
Hur olika nätverkstekniker och nätverkskort fungerar kan ni läsa i våra recensioner där man även kan få aktuella köptips.
Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?
Oj du sille, det var en bra fråga. När det begav sig kostade komponenterna nog lite över 20 000 kronor. men just komponentvalet hade givetvis sett annorlunda ut idag. Vi har uppdaterat komponentsidorna vid flera tillfällen och det är inte alls omöjligt att vi även ser över själva komponentvalen och installationsdelen i framtiden. Grundprinciperna för installationen är dock densamma fortfarande. 🙂
Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂
Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.
Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig
[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.
[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]
Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.
Hej!
Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.
Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?
hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?
Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??
deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉
jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:
[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]
Soppa, jobba hårdare :L
Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.
Ska jag skicka den till er ?
/M
Mm
Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?
Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?