Datorbyggarskolan

17

Byggfas 2: Förberedelser och rätt verktyg

Att vara rätt förberedd är mycket viktigt vad man än tar för sig här i livet och det gäller helt klart inför ett datorbygge, speciellt med tanke på att det är en hel del pengar involverade och vi vill inte att någonting går snett i onödan. Först och främst ska vi ta upp vad man ska tänka på att inte utsätta sina datorkomponenter för. Alla vätskor som leder ström, med andra ord allt från vatten till läsk, är strikt förbjudna. Ta gärna en drickapaus under byggandet, men ställ aldrig vätskebehållare som glas eller tillbringare i närheten av där du jobbar.
Skulle man trots allt få vatten eller andra vätskor på sina komponenter ska man försöka torka dem så grundligt det går med papper och sedan låta dem ligga och lufttorka i minst ett dygn. Skulle man använda komponenten när det ligger vätska på kretsarna är risken för kortslutning mycket stor.

Något som också är farligt för elektriska komponenter är statisk elektricitet, ni vet det som gör att knistrar till i håret när du drar av dig yllekoftan. Datorkomponenter skyddas mot detta genom att levereras i antistatipåsar, en speciell påse som ofta är gråsvart till färgen och lätt genomskinlig. Det bästa är om dina komponenter får ligga i sin antistatpåse ända tills det är dags för installation för just den specifika komponenten. Men man måste till slut hantera sina komponenter när man bygger sin dator så det är viktigt att vara “urladdad” och det görs enkelt genom att man tar i något jordat, som i ett element eller ett datorchassi när strömkabeln är kopplad till vägguttaget.

Är man bara försiktig med sina komponenter och inte tar direkt på deras kretsar ska det mycket till för att man ska lyckas skada dem med statisk elektricitet men vi rekommenderar trots allt att man använder sig av i alla fall ett antistatarmband, även känt som ESD-armband (Electro Static Discharge). Detta armband har en kabel som fästes i en jordad enhet och gör så att du alltid är helt urladdad när du jobbar med dina komponenter. Dessa går ofta att beställa hos din datorhandlare och kan vara en billig extraförsäkring. Det går även att säkra sig ännu mer med en ESD-matta som man kan lägga komponenterna på men det brukar räcka gott med ett ESD-armband. Även om dina komponenter inte visar direkt skada av statisk elektricitet kan det komma i senare skede.

Sist men inte minst gäller det att hitta en bra arbetsplats och vad som kanske är viktigast här är att det är gott om ljus så att man alltid ser vad man pillar med. Ett bra exempel är ett tomt trä/plastbord utan duk och gott om lampor, gärna böjbara så man kan få ljus på specifika platser. Ett sämre exempel är en pälsmatta på golvet (statisk elektricitet!) under en hylla med ett akvarium (vätska ger kortslutning!). Använd sunt förnuft och välj annars en bekväm arbetsplats som passar dig. Innan man går vidare med installationen är det också smidigt att ha alla verktyg redo som kan behöva, det är få verktyg som verkligen behövs, men det är desto fler som kan vara bra att ha. En stjärnskruvmejsel är ofta det enda kravet för att bygga en dator men här nedan är en kort lista över andra verktyg som kan vara bra att ha.

Platt skruvmejsel – För vanliga skruvar
Näbbtång – Dra ur kablar som sitter hårt
Kreditkort eller liknande – Effektivt för att smeta ut kylpasta på processorn med
Aceton/Tekniksprit – För eventuell rengöring av komponenter (icke ledande rengöringsvätska)

Nu är det äntligen dags att börja bygga och vi börjar med datorns skelett, chassit och vad man bör tänka på vid detta moment.

Subscribe
Notifiera vid
17 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sille
Sille
14 Årtal sedan

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
olleball
12 Årtal sedan

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
12 Årtal sedan

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin N
12 Årtal sedan

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
12 Årtal sedan

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin N
12 Årtal sedan

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Daniel Bengtsson
12 Årtal sedan

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Dunya Sharad
12 Årtal sedan

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Tiina
11 Årtal sedan

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
jacub
11 Årtal sedan

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
tobies
11 Årtal sedan

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Nooben2k+13
11 Årtal sedan

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

matsk
8 Årtal sedan

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
David tahlin
8 Årtal sedan

Mm

Per-Ola Eriksson
8 Årtal sedan

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
8 Årtal sedan

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?