Datorbyggarskolan

17

Byggnad: Installation av processor

Processorn är onekligen en av de viktigaste komponenterna i din dator och oftast en av de dyraste, något som betyder att man gärna ska vara extra försiktig vid just installation av denna komponent. Dagens processorer är ofta mer stryktåliga än tidigare så risken att skada sin processor är trots allt minimal om man tar det försiktigt och går metodiskt tillväga. I vårt fall använder vi oss alltså av en Athlon 64 X2 4600+ processor som utnyttjar AMD:s Socket 939-gränssnitt. Socket 939 kommer från det antal pins/ben processorn har och på moderkortet sitter en sockel/socket med lika många hål för att passa in dessa elektriska ledare.

Här ovan ser man vår processor, till vänster dess ovansida och till höger dess undersida. Märk väl att vi ringat in ett av hörnen på processorn, detta hörn med en pil ska man använda för att hitta rätt position för processorn när den väl ska sättas i moderkortet. På den första bilden nedan ser man hur moderkortssockeln har ett liknande hörn där det “fattas” ett antal ben och där det finns en liten pilsymbol precis som på processorn. Innan man sätter processorn i sockeln ska man tänka på att öppna sockeln genom att dra upp den metall/plast arm som ligger vid sidan om sockeln. I första bilden nedan ser man hur det ska se ut när sockeln är öppen, glömmer man detta går det inte att sätta i processorn. Är allting rätt ska man nästan bara kunna släppa processorn över sockeln, dock kan man få behöva trycka den på plats men med ytterst lite kraft.

Öppna sockeln med armen och sätt i CPUn
Processorn på sin plats
För ner sockelarmen för att låsa fast CPUn
Processorn installerad och fastlåst

 

Tryck på den svarta play-knappen för att starta filmen

Applicering av kylpasta
När processorn väl är på sin plats är det dags att ta på kylpasta. Det är en mycket viktig del i processorinstallationen då det gör så att processorn får optimal kontakt med kylflänsen och på så sätt kan överföra den stora mängd värme den utvecklar på bästa sätt. Vi har använt oss av Arctic Silver 5 kylpasta som till 99.9% består av rent silver, detta för att silver är en mycket effektiv värmeledare. Grundreglerna vid applicering av kylpasta är ett heltäckande lager som inte ska vara för tjockt, det ska helt enkelt täcka hela ytan som en hinna, men är det för tjockt kan det få motsatt effekt och istället försämra kylförmågan. Här nedan har vi två bilder som visar hur man lättast lägger kylpasta på en Athlon 64-processor som vi använder i vårt system. Man lägger endast en liten klick kylpasta i mitten på processorns heatspreader, man behöver inte smeta ut kylpastan då kylarens tryck fördelar kylpastan på ett effektivt sätt. Arctic Silver själva har en mycket detaljerad instruktionsdel för hur man applicerar kylpasta på sin processor, man visar även hur det görs bäst på andra processormodeller som har mindre yta att arbeta med som Athlon XP. Vi kan även tillägga att dem metoder som Arctic Silver använder sig av inte behöver vara den bästa för alla kylpastor. Mer trögflytande kylpasta kan annars fördelas jämt över processorn med ett kreditkort eller liknande, ett tunt jämnt lager är återigen riktmärket.

En liten klick kylpasta i centrum av CPUn
Kylarens tryck mot CPU fördelar pastan

Installation av processorkylare
När man fått på kylpastan är det dags att sätta på själva processorkylaren som ska leda värmen från processorn ut i luften. I detta fall finns det flera olika fästsystem att använda sig av, speciellt finns det olika för olika processorplattformar, och vi kommer att gå igenom de flesta av dem för att man inte ska känna sig vilsen oavsett plattform. Först ut är en processorkylare för vårt Socket 939 system som just använder sig av AMD:s standardiserade fästsystem. Kylaren ska fästas i den plastram som sitter runt processorsockeln och man börjar med att sätta kylaren i plastramen på processorn. Se till att kylarens kontaktyta mot processorn är ren och att det inte sitter någon tidigare kylpasta eller liknande där. Det ska kort och gott vara metall direkt mot kylpastan du applicerat på din processor.

Sätt på kylaren och fäst metallspännet i ramen
Fästspännet fäster man sist i ramen.
Spänn fästet så att kylaren sitter ordentligt
Processorkylaren installerad och fastlåst.

 

Tryck på den svarta play-knappen för att starta filmen

Sist men inte minst ska man koppla in processorfläkten till moderkortet, vilket är lika bra att göra i detta skede så att man inte glömmer det på slutet. Fläkten på processorkylaren brukar vara av 3-pin modell som synes här nedan.

 

I vårt system har vi valt en annan processorkylare än originalkylaren till AMD:s processorer. En stor tyst och effektiv kylare från Zalman som dock inte går att installera hur som helst. Man behöver först och främst lossa på den plasthållare som sitter på moderkortet från fabrik och sätta dit den fästanordning Zalman använder sig av. I detta fall endast två skruvfästen som man fäster kylaren med. Vi kommer inte att gå in på detalj hur denna installation fungerar då det skiljer från tillverkare till tillverkare och för att man allt som oftast får detaljerade instruktioner med kylaren, något vi även fick till vår Zalman-kylare. En annan notis är att vi i ett sent skede insåg att Zalman:s stora kylare inte tillät oss att installera våra relativt höga minnesmoduler i de första två platserna, något som gjorde att vi blev tvungna att modifiera Zalman-kylaren något. Vilket man kommer se på bilderna som kommer längre fram i artikeln. Detta är en tydlig indikation på att man ska undersöka sina komponenter ordentligt innan man köper sitt system.

Zalman-kylaren bredvid en “vanlig” S939 kylare
Skruvfästen istället för plastram.

För dem som inte har köpt en Socket 939-plattform kan det se annorlunda ut när man ska installera sin processor och kylfläns. Därför har vi även skrivit en kort guide för andra vanliga plattformar.

Subscribe
Notifiera vid
17 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sille
Sille
14 Årtal sedan

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
olleball
12 Årtal sedan

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
12 Årtal sedan

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin N
12 Årtal sedan

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
12 Årtal sedan

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin N
12 Årtal sedan

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Daniel Bengtsson
12 Årtal sedan

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Dunya Sharad
12 Årtal sedan

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Tiina
11 Årtal sedan

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
jacub
11 Årtal sedan

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
tobies
11 Årtal sedan

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Nooben2k+13
11 Årtal sedan

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

matsk
8 Årtal sedan

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
David tahlin
8 Årtal sedan

Mm

Per-Ola Eriksson
8 Årtal sedan

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
8 Årtal sedan

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?