Byggnad: Installation av andra processormodeller
AMD Socket 754
Först ut bland de övriga plattformarna som är aktiva i dagsläget är Socket 754 som AMD:s budgetprocessorer och de tidiga Athlon 64-modellerna använde. Då plattformen endast stödjer en minneskanal krävs inte lika många kontaktben på processorn och precis som Socket 939 kommer namnet från antal ben/pins som används.
Leta reda på det hörn som saknar tre ben och öppna sockeln, med låsarmen, precis som på Socket 939. Sätt processorn på sin plats och lås sockeln med armen när den sitter på sin plats. Lägg på kylpasta som instruerat på föregående sida och sätt processorkylaren på sin plats. Fästanordningen fungerar likadant på Socket 754 som på Socket 939 så haka fast fästet i fästramen och spänn fast kylaren som sista moment.
Hitta rätt position för processorn
|
Sätt i processorn i sockeln och lås sockeln
|
Sätt på kylaren efter applicering av kylpasta
|
Fästanordningen för Socket 754
|
Fästanordningen för Socket 754
|
Intel Socket 775
Intels Socket 775-plattform benämns ofta som Intel LGA-775 och LGA står för processorns fysiska design som skiljer sig mot de flesta andra processorer på marknaden. De ben/pins som kopplar processorn med moderkortet sitter nämligen inte på själva processorn utan på moderkortet.
Även här finns det dock ett hörn som saknar en kontaktyta för att man lättare ska hitta rätt plats i moderkortssockeln. Socket 775-processorerna har även insänkningar på två av sina sidor vilka passar in med moderkortssockeln för att göra det ännu svårare att installera processorn på fel håll. Socket 775 har både en annorlunda processorsockeln än AMD:s plattformar och använder sig av ett annat fästsystem. Sockeln använder sig både av en metallram och en låsarm för att sätta processorn på plats men installationen är trots det mycket enkel. Man använder sig inte av en fästram som på Socket 939 utan processorkylaren fästs i fyra hål på moderkortet. Hur kylaren använder dessa fästhål är olika från processorkylare till processorkylare men vår modell använder sig av fyra expanderingspluggar som man trycker ner i hålen och klämmer fast kylaren.
Öppna processorsockeln
|
Hitta rätt position för processorn
|
Sätt i processorn i sockeln och lås sockeln
|
Fäst processorkylaren i de fyra fästhålen
|
Ett av processorkylarens fäste
|
Intel Socket 478
Intel använde sig innan Socket 775 av Socket 478 och detta är en väl utbredd plattform på marknaden, även om det sällan dyker upp i nyköp finns det stora mängder Socket 478-plattformar som cirkulerar på begagnatmarknaden..
Socket 478 processorer har endast ett hörn som inte är komplett och som även är utmärkt med en liten guldpil och i vanlig ordning gäller det att hitta motsvarande hörn på processorsockeln för att få processorn på sin plats. Öppna sockeln med spännarmen, sätt processorn på sin plats och applicera kylpasta. De flesta Socket 478 processorkylare, som vårt exemplar, består av två delar. Först och främst kylflänsen och sedan själva fästanordningen. Kylflänsen sätts på sin plats ovanpå processorn. Sedan får man se till att fästhakarna på fästanordningen hakar i sina respektive fästen på ramen som sitter på moderkortet. På vår kylare avslutar man installationen med att spänna fast en spännarm för att få ordentligt med tryck mot processorn och förbättra värmeöverföringen.
Hitta rätt position för processorn
|
Sätt i processorn i sockeln och lås sockeln
|
Sätt på kylaren och fäst fläkten
|
Passa in fästhakarna i fästramen
|
Spänn till sist kylaren med spännarmen
|
AMD Socket 462/A
Socket 462 även känd som Socket A är en av AMDs tidigare mycket populära plattformar som inte ses ofta i handeln längre men ofta dyker upp när man handlar begangade datorer precis som Intels Socket 478.
Använd samma teknik här och leta upp det hörn som saknar flest ben och är utmärkt med en lite guldpil. Två av processorns hörn är likadana så se till att båda stämmer överrens med hålen i processorsockeln innan processorn sätts på plats. Även här används en låsarm för att öppna och stänga sockeln men kylarens fästen sitter direkt på sockeln istället för på en separat fästram. Efter att man lagt på ett tunt lager kylpasta, med Athlon XP-processorer är det oftast bäst att lägga kylpastan direkt på dess kärna då den är så pass liten, så sätter man kylaren på sin plats. Fäst sedan kylaren i sockelns fästen.
Hitta rätt position för processorn
|
Sätt i processorn i sockeln och lås sockeln
|
Sätt på kylaren efter applicering av kylpasta
|
Fästanordningen för Socket 462
|
Fästanordningen för Socket 462
|
Summering för processorinstallationer
Vi har nu gått igenom alla de stora plattformarna på marknaden i skrivande stund men även om själva processorinstallationen inte skiljer sig åt använder sig ofta kylartillverkare av olika fästsystem. Detta innebär att våra guide ovan mer ska ses som riktlinjer och den slutgiltiga installationen får man som användare göra efter manualen till processorkylaren, om nu ett annat fästsystem används.
Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?
Oj du sille, det var en bra fråga. När det begav sig kostade komponenterna nog lite över 20 000 kronor. men just komponentvalet hade givetvis sett annorlunda ut idag. Vi har uppdaterat komponentsidorna vid flera tillfällen och det är inte alls omöjligt att vi även ser över själva komponentvalen och installationsdelen i framtiden. Grundprinciperna för installationen är dock densamma fortfarande. 🙂
Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂
Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.
Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig
[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.
[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]
Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.
Hej!
Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.
Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?
hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?
Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??
deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉
jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:
[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]
Soppa, jobba hårdare :L
Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.
Ska jag skicka den till er ?
/M
Mm
Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?
Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?