Byggnad: Installation av grafikkort och SLI
Det är nu dags att installera en av de mest avancerade komponenterna i din dator, nämligen grafikkortet. I vårt system har vi valt att använda oss av PCI Express-grafikkort, det gränssnitt som allt mer börjar ta över efter AGP. Installationsproceduren är mer eller mindre identisk för AGP och PCI Express-gränssnitten. Det enda som skiljer är kontakternas utseende och storlek.
Här nedan har vi visat utanför chassit hur kontakten på grafikkortet ska fästas i moderkortets grafikkortsplats och även hur det ser ut när kortet sitter installerat i chassit.
2 st PCI Express x16-platser
|
Tryck ner kortet i översta PCIe-platsen
|
Grafikkortet installerat och fastskruvat
|
Grafikkortet installerat och fastskruvat
|
Innan man installerar sitt grafikkort i chassit måste man ta bort den skyddsplåt som sitter där grafikkortets bakplåt ska sitta, dessa sitter oftast med en enkel skruv som sedan används för att fästa grafikkortet med på samma plats. Även här ska man tänka på att inte vara i kontakt med grafikkortets kretsar för att minimera risken att kortet skadas. Håll kortet i kanterna och ta inte på kontakterna som ska stickas ner i moderkortet. Precis som vid ramminnesinstallationen ska man helst ha ett jämnt tryck när man trycker kortet på plats, men man kan behöva rucka lite på det för att få ner det. I videoklippet ovan är detta lättare att se.
Dubbla grafikkort – NVIDIA SLI
För dem som inte nöjer sig med den grafiska kraften i ett grafikkort går det att koppla samman två likadana grafikkort i en och samma dator. Arbetsbördan fördelas över båda grafikkorten och prestandan förbättras. NVIDIA och ATI har olika tekniker för detta, NVIDIA:s som vi använder oss av här går under namnet SLI. Det man behöver för att använda dubbla grafikkort i SLI är först ett moderkort med stöd för SLI och två PCI Express x16 grafikkortplatser. Sedan behövs två grafikkort med SLI-stöd i samma serie, vi har som bekant valt två grafikkort från AOpen baserade på GeForce 7800 GTX-kretsen.
På vissa, däribland vårt, moderkort måste man ställa in manuellt om du vill utnyttja stödet för SLI eller endast använda dig av ett grafikkort. De flesta nyare moderkort kan sköta detta i BIOS eller automatiskt men vi var tvungna att ändra ett flertal pins på vårt moderkort för att kunna få SLI att fungera. På andra moderkort är det ett litet instickskort man skiftar på, men i fallet med DFI-moderkortet såg det ut som följande.
Flytta pinsen till nedre platserna för att aktivera SLI
När eventuell inställning av SLI på moderkortet är avklarat tar vi och kikar närmare på grafikkorten. Lokalisera SLI-kontakten ovanpå korten och ta SLI-bryggan från kartongen. SLI-bryggan är ett kretskort som låter grafikkorten tala med varandra och finns även i kabelmodell. Denna kontakt ska hur som helst levereras med alla moderkort som stödjer SLI då kontakten är beroende av moderkortets design. Installera båda grafikkorten som vi visat ovan i varsin PCI Express x16-plats och när båda korten är på plats koppla samman dem med SLI-bryggan.
Lokalisera SLI-kontakten
|
Ta fram SLI-bryggan
|
Grafikkort med SLI-brygga
|
Grafikkorten installerade med SLI-brygga
|
Vi kommer att fortsätta med de övriga komponenternas installering och på de flesta bilder kommer vi endast ha ett grafikkort installerat för att man lättare ska se hur systemet fylls på. Hittills ser det ut på följande vis.
Nu är det dags att installera det sista instickskortet vi kommer att använda oss av i vår dator, nämligen ett ljudkort.
Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?
Oj du sille, det var en bra fråga. När det begav sig kostade komponenterna nog lite över 20 000 kronor. men just komponentvalet hade givetvis sett annorlunda ut idag. Vi har uppdaterat komponentsidorna vid flera tillfällen och det är inte alls omöjligt att vi även ser över själva komponentvalen och installationsdelen i framtiden. Grundprinciperna för installationen är dock densamma fortfarande. 🙂
Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂
Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.
Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig
[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.
[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]
Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.
Hej!
Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.
Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?
hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?
Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??
deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉
jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:
[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]
Soppa, jobba hårdare :L
Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.
Ska jag skicka den till er ?
/M
Mm
Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?
Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?