Komponenter: Datorlåda/Chassi och formfaktorer
Din dators chassi är precis som chassit och karossen på en bil; ett skydd och en stomme för för de inre komponenterna. Precis som med en bilkaross finns det många olika utformningar och storlekar på ett datorchassi, men det är nog bara några få av dessa som en vanlig konsument kommer att stöta på.
Formfaktorer
Även om själva lådan finns i många olika storlekar är de ändå alltid bundna till officiella och öppna standarder, också kallat, formfaktorer. Detta för att undvika problem vid installering av datorkomponenter, allra viktigast moderkortet. Med problem menar vi att komponenter helt enkelt inte passar ihop. I dagsläget är det formfaktorn ATX (Advanced Technology eXtended) som är vanligast, men det finns varianter av den som också är kompatibla (från störst till minst): eATX, (ATX,) mini-ATX, microATX och FlexATX. Det innebär att ett moderkort som är av en mindre standard passar i ett chassi som har stöd för en större standard. Alltså passar ett mATX i ett ATX-chassi.
Om du bygger en HTPC har du säkert också kommit kontakt med ITX som är en standard för ytterst små system, där den största varianten av mini-ITX är 17x17cm. Olika ITX-standarder går inte att kombinera på samma sätt som du kan göra inom ATX. De olika standarderna finns storleksmässigt jämförda längre ner på sidan.
Dessa standarder finns just för att chassi, moderkort, nätaggregat och andra komponenter ska passa ihop med skruvhål, mått och liknande. Det är viktigt att man väljer chassi och moderkort som följer samma standard annars kommer de inte att passa ihop, men de flesta chassi är konstruerade för att man ska kunna använda flera standarder för att komma runt detta problem.
Du kan hitta exakta specifikationer för de olika formfaktorerna hos www.formfactors.org.
BTX – kom och försvann lika snabbt
Genom åren har en del formfaktorer kommit och gått. En del har hängt kvar, andra inte. Intel försökte introducera en formfaktor som kallades BTX i slutet på 2004, men det var väldigt stora skillnader mellan den och den vanligare ATX, vilket gör att chassin som hade stöd för båda dessa standarder var ovanliga. BTX kan ses som helt död idag, trots att idén bakom den var god med ett förbättrat luftflöde. De vände upp och ner på moderkortet, mer eller mindre, för att få till ett bättre luftflöde och kylning för processorn, men industrin nappade inte och standarden försvann.
I valet och kvalet
När man väljer låda kan det vara bra att välja en låda som passar just ditt behov ifråga om storlek, design och antal platser för hårddiskar, både 2,5- och 3,5-tum, samt optiska enheter såsom CD och DVD, 5,25-tum. Dessa platser mäter inte 3,5-tum eller 5,25-tum breda utan har fått sina namn från de disketter som passade i dessa platser. De är egentligen 10cm respektive 15cm breda.
De vanligaste datorlådor/chassi vi ser idag är av tornmodell (“tower”) och även om de finns i många olika storlekar är det tre olika benämningar man brukar stöta på. Mini-, midi- och fulltower är namnen på dessa med början på den minsta modellen.
Av tornmodellerna är Miditower den storlek man ser oftast i handeln då det är en bra kompromiss mellan arbetsutrymme, luftflöde (kylning) och storlek.
|
Då bilderna på denna sida inte är i rätt proportioner är det lättast att jämföra storleken med t.ex. antalet 5.25″ platser, Lian-Li PC60 har 4st medan Lian-Li PC70 har 6 st osv. Sen har vi självklart den gamla trotjänaren ofta känt som “destopchassi” som man inte ser så ofta numera. De används dock relativt flitigt vid byggande av multimediadatorer som huserar bland hemmabioutrustningen. Antalet interna platser är mindre, för både hårddiskar och optiska enheter. Det finns inte heller plats för lika många expansionskort eller mer avancerad kylning.
SFF (Small Form Factor) infördes av tillverkaren Shuttle (dock under namnet Shuttle Form Factor) och har varit sådan succé att företaget jobbar nästan uteslutande med dessa numera. De säljs i regel som “barebones” med moderkort och nätaggregat installerade, men finns också som färdiga system med processor och grafikkort. Moderkorten och nätaggregaten i dessa system är oftast av FlexATX-mått, men inte alltid. Det gör att man kan uppgradera dem i vissa fall, men det gäller att kolla upp detta innan man köper. |
Något som också kommit ganska starkt på senare tiden är HTPC (Home Theater PC), vilket egentligen är mer av ett koncept än bara ett chassi. Dessa datorer följer oftasten mindre stanard; mATX eller ITX, men även den större ATX. Det hela bygger på att man har en dator för att främst spela film, musik och gå igenom bildarkivet. Komponenterna i sig är inte annorlunda än en vanlig dator utan det är hela idén att den ska smälta in i stereo- och tv-bänken som är annorlunda. Dessa lådor är ofta utrustade med en liten display i fronten som rapporterar vad man önskar se.
Mediadatorer – HTPC
Ett alternativ till formatet mATX, är ITX som företaget VIA står bakom. Prestandan kan vara betydligt mer begränsad med dessa system, men samtidigt är storlek och strömförbrukning mycket lägre. De är samtidigt ofta är passivt kylda, dvs. helt ljudlösa. Chassin finns att köpa från många företag, och medan man förr var ofta begränsad till VIA för själva systemet är det idag vanligt med både AMD- och Intel-baserade system. Ett litet plus är att man ofta köper moderkortet med processor och kylning redan installerade. Allt man behöver göra är att installera kortet i chassit. Kortet är också ofta utrustat med både ljud- och videoutgångar, vilket gör att inga extra kort behövs för att man ska kunna använda det som en färdig dator.
Chassi finns alltså i alla storlekar och material. De flesta tillverkas fortfarande i stålplåt, men aluminiumchassi är ofta fördelaktiga p.g.a. deras låga vikt och inte minst trevliga utseende. De har även en fördel i att de avleder värme bättre.
Det du ska tänka på när du köper ett chassi är att matcha standarden på chassit mot det på ditt moderkort. Köper du ett ATX-chassi ska du alltså leta efter ATX-moderkort, och vice versa.
Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?
Oj du sille, det var en bra fråga. När det begav sig kostade komponenterna nog lite över 20 000 kronor. men just komponentvalet hade givetvis sett annorlunda ut idag. Vi har uppdaterat komponentsidorna vid flera tillfällen och det är inte alls omöjligt att vi även ser över själva komponentvalen och installationsdelen i framtiden. Grundprinciperna för installationen är dock densamma fortfarande. 🙂
Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂
Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.
Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig
[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.
[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]
Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.
Hej!
Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.
Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?
hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?
Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??
deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉
jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:
[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]
Soppa, jobba hårdare :L
Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.
Ska jag skicka den till er ?
/M
Mm
Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?
Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?