Byggnad: Nätaggregat och strömkablar
Nätaggregatet är den sista komponenten vi tar upp i vårt datorbygge men det betyder inte att man måste installera nätaggregatet sist. Det kan ofta vara lättare att installera nätaggregatet sist då det kan ta upp onödig plats i chassit när man jobbar med att installera övriga komponenter men i vårt fall valde vi att ha nätaggregatet installerat från början, för att kunna visa hur vi dragit strömkablar till dem enheter vi installerat. Då Antec:s chassi har nätaggregatet i en egen kammare var det heller inga problem med att nätaggregatet var i vägen vid installationen.
Själva installationen i chassit är oftast en smal sak och själva nätaggregatet fästes i baksidan av chassit med vanliga chassiskruvar.
Inget nätaggregat installerat
|
Nätaggregat installerat
|
När nätaggregatet och övriga komponenter sitter på sin plats är det dags att dra strömkablar till alla komponenter i datorn och även om vi redan gått igenom detta under de individuella komponentinstallationerna kan det vara bra att veta vilka kontakter och kablar man har att arbeta med.
ATX 24-pin (Moderkort)
|
ATX 12V 4-pin (Moderkort)
|
Molex 4-pin (Hårddisk/optisk enhet)
|
SATA (Hårddisk/optisk enhet)
|
ATX 12V 8-pin (Moderkort)
|
Floppy-strömkabel
|
PCI Express 6-pin (Grafikkort)
|
Det är inte alltid man behöver använda alla dess strömkablar men i vårt system har vi använt merparten av dem. PCI Express-kablar har vi använt till våra två PCIe grafikkort för att dessa ska få tillräckligt med ström, Molex och SATA-strömkontakter har vi använt till våra hårddiskar och en floppyströmkabel krävdes för att få vår multifunktionspanel att fungera. De två huvudkontakterna vi nu har kvar är dem som ansluts direkt till moderkortet och ger ström till alla övriga komponenter, allt från processor till minne och övriga kretsar. I vårt fall är det både en ATX 24-pin kabel och en ATX 12V 4-pin kabel som fästs i moderkortet för att det ska få liv. Märk väl att en 24-pin ATX-kontakt består av en 20-pin + 4-pin kontakt för att nätaggregatet även ska stödja äldre moderkort som endast använder sig av 20-pins ATX-kontakt. För ett sådant moderkort delar man helt enkelt på 24-pin kontakten.
De två ATX-strömkablarna installerad
Efter att alla strömkablar är på sin plats ska, om allting gjorts rätt, datorn vara redo att startas för första gången. Det kan dock vara bra att göra en snabb kontroll av systemet innan man slår igång det. Man vill inte gärna åka på några otrevliga överraskningar direkt vid uppstart. Något som är viktigt är just att kontrollera alla kablar i datorn, viktigast är kablar till processorfläkt och komponenternas strömkablar. Skulle man glömma en SATA eller IDE-kontakt till en hårddisk är det enda problemet att datorn inte hittar enheten, men det finns ingen risk för att något ska gå sönder på grund av detta. Man kan även kontrollera så att alla expansionskort sitter som dem ska och att minnesmodulerna verkligen sitter ordentligt, men har man följt våra instruktioner ska detta inte vara ett problem.
Efter en snabb genomkoll ska det bara vara att stoppa i strömkabeln i nätaggregatet och slå på systemet. Fungerar allt som det ska är det bara att gratulera och ni kan hoppa vidare till vår sektion om BIOS-inställningar. Men det är inte sällan något går snett och datorn inte startar som man vill, vi ska därför lite snabbt gå igenom grundläggande felsökningsknep man kan ha nytta av och som gör det lättare att kontakta datorbutiken man handlat av ifall att det skulle vara fråga om en defekt produkt.
Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?
Oj du sille, det var en bra fråga. När det begav sig kostade komponenterna nog lite över 20 000 kronor. men just komponentvalet hade givetvis sett annorlunda ut idag. Vi har uppdaterat komponentsidorna vid flera tillfällen och det är inte alls omöjligt att vi även ser över själva komponentvalen och installationsdelen i framtiden. Grundprinciperna för installationen är dock densamma fortfarande. 🙂
Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂
Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.
Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig
[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.
[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]
Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.
Hej!
Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.
Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?
hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?
Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??
deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉
jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:
[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]
Soppa, jobba hårdare :L
Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.
Ska jag skicka den till er ?
/M
Mm
Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?
Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?