Komponenter: Hårddisk
Din hårddisk är den slutgiltiga lagringsplatsen i datorn där all information ligger lagrad. Allt från operativsystemets systemfiler till dina egna semesterbilder finns lagrat här och hårddisken kan liknas vid en stor lagerlokal. Stora ytor som rymmer mycket material/information, men som det också tar relativt lång tid att hämta för användning. Mekaniska hårddiskar ansågs länge vara den största flaskhalsen i en modern dator, mycket p.g.a. dess mekaniska natur som helt enkelt inte hinner med de övriga komponenterna i en dator.
Den mekaniska hårddisken
En mekanisk hårddisk är uppbyggd av en till flera lagringsplattor, vilka liknar en CD eller DVD-ROM fast av mycket stryktåligare material. Dessa plattor bearbetas av läs/skrivhuvud som läser eller skriver information. Allt detta mekaniska arbete kan av at helt naturliga skäl omöjligen hålla samma tempo som elektroner och signaler som rusar fram i kretsar och ledningar.
Hårddiskar för vanliga datorer har i regel bara ett gränssnitt Serial-ATA, eller SATA kort. IDE (Integrated Drive Electronics) kan ofta förknippas med det äldre PATA-formatet med är i själva verket en del i alla hårddiskar. Om MHz är processorernas primära prestandabenämning är RPM (Revolutions Per Minute) hårddiskarnas motsvarighet. RPM står helt enkelt för hur många varv hårddiskplattorna snurrar per minut. Desto fler varv per minut desto lägre åtkomsttid och bättre prestanda. Även om det är mycket mer än enbart RPM-märkningen som räknas är det en viktig riktlinje när man väljer hårddisk i dagsläget där 7200 RPM är lite av en standardhastighet. SATA-formatet är de format som riktar sig till persondatorer, medan SAS riktar sig mot servers och arbetsstationer med ett snarlikt gränssnitt. |
Antal RPM (varv per minut): | Gränssnitt/format: |
4 300 | 2,5″ SATA |
5 400 | 2,5″ / 3,5″ SATA |
7 200 | 2,5″ / 3,5″ SATA, SAS |
10 000 | 3,5″ SATA, SAS |
15 000 | 3,5″ SAS |
En mekanisk hårddisk har i regel formatet 3,5-tum medan hårdiskar för bärbara datorer har en storlek på 2,5-tum. För en normal hårddisk i SATA-format är det vanligast med antingen 5400 RPM eller 7200 RPM, men det finns även modeller med 10000 RPM. Över 10000 RPM är enbart SAS-territorium än så länge.
Gränssnitten – PATA, SATA, SAS
Tidigare fanns det ett gränssnitt som kallas PATA. Kablarna var klumpiga, se bild nedan, och hastigheterna var begränsade. Det var inte speciellt konstigt att många ansåg att hårddisken var den stora flaskhalsen i moderna datorer när processorer och minnen arbetade flera hundra gånger snabbare än den stackars hårddisken. PATA är dött idag och bra är väl det. För en vanlig användare är det istället SATA som gäller. Det har redan kommit en version 2 och version 3, men eftersom de är bakåtkompatibla finns det inget att oroa sig över. Skillnaderna mellan de tre versionerna, som kallas SATA, SATA 3Gbps och SATA 6Gbps, är att den teoretiska maximala bandbredden har ökat med varje generation. Den har rent av fördubblats varje gång. Kontakterna och kablarna fungerar med alla gränssnitt. |
En stor fördel med SATA är att det krävs mycket mindre kablar vilket underlättar systeminstallationer. Kablarna kan även tillverkas i längder upp till 1 m utan problem, för PATA var 60cm den rekommenderade maxlängden. Även den teoretiska överföringshastigheten är högre för SATA men i dagsläget finns det dock inga mekaniska hårddiskar som erbjuder så höga överföringshastigheter. De nya Solid State Hårddiskarna är dock en utmaning för SATA |
Några enkla riktlinjer för val av hårddisk är att satsa på hög RPM om man har för avsikt att installera operativsystem och många program på sin hårddisk. Detta för att söktiden minskar ju högre RPM hårddisken har vilket i sin tur ger snabbare programstarter och ett överlag rappare operativsystem. För en filserver där man mer eller mindre bara flyttar filer fram och tillbaka är det inte lika viktigt med hög RPM utan man kan då istället satsa på en hårddisk med mer utrymme. I dagsläget är hårddiskar i storleksordningen 40-3000GB, ingen ovanlighet men lagringsutrymmet ökar konstant månad för månad, år för år.
SSD – Solid State Drives
Under 2008 började Solid State Drives (SSD) att sakta men säkert att slå sig in på markaden för hårddiskar. Till skillnad från mekaniska hårddiskar använder sig SSD av Flash-minneskretsar för lagring. Flash-minne är relativt dyrt i jämförelse, men erbjuder många fördelar. Åtkomsttiderna är flera tusen gånger snabbare, lägre strömförbrukningen och extrem tålighet. Eftersom det inte finns några rörliga delar kan de utsättas för extrema förhållanden utan skada. Prestandan hos SSD har också förbättrats och nått nivåer som de mekaniska hårddiskarna inte är i närheten av.
Sveriges största SSD-jämförelse
Sakta men säkert börjar priserna att utjämna sig och fler och fler väljer att kombinera SSD med mekaniska diskar för det bästa från båda världar. I oktober 2011 drabbades Thailand av svåra översvämningar vilket ledde till att hårddiskpriser sköt i höjden. I samma veva annonserades att de första diskar med stöd för TLC (Triple-Layer Cell) NAND Flash var på ingång. Dessa två faktorer kan starkt bidra till att 2012 blir ett år många väljer att skaffa en SSD.
Externa hårddiskar
Något som blivit allt mer populärt på senare år är externa hårddiskar där man helt enkelt använder sig av vanliga hårddiskar i externa höljen som kopplas till datorn genom USB eller Firewire-anslutning. I princip alla hårddisktillverkare har numera flertalet externa hårddiskar i sina sortiment och utöver färdiga enheter finns det mängder av tillverkare som endast koncentrerar sig på de externa höljen som huserar hårddisken. Dessa gör det möjligt för konsumenten själv att välja vilken hårddisk som ska användas. |
Externa hårddiskar är ett mycket effektivt sätt att lagra data om man ofta flyttar stora mängder data. Det är även en mycket bra lösning för de med små system, SFF-barebones eller bärbara datorer där man inte får in särskilt många hårddiskar i själva datorn. Externa hårddiskar finns i alla dess storlekar och kostar faktiskt inte allt för mycket mer än sina interna motsvarigheter. Det man ska tänka på vid köp av extern hårddisk är att man stödjer det gränssnitt den använder. USB2.0 brukar vara standard men även Firewire är vanligt.
NAS – Network Attached Storage
Som ett alternativ till externa hårddiskar finns NAS. Skillnaden är att en NAS flyttar man inte runt på samma sätt utan tanken är att man kopplar in den till nätverket och sedan kan alla i hemmet komma åt den som en lagringsplats för allt tänkbart. De flesta NAS kommer med extra funktioner som man inte hittar i externa hårddiskar. Det kan till exempel vara automatisk säkerhetskopiering, mediaströmning, fjärrstyring från mobiltelefoner, och mycket annat.
Freecom SilverStore 2Drive NAS
Tester och utvärderingar av olika hårddiskar kan du hitta i vår recensionsdatabas.
Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?
Oj du sille, det var en bra fråga. När det begav sig kostade komponenterna nog lite över 20 000 kronor. men just komponentvalet hade givetvis sett annorlunda ut idag. Vi har uppdaterat komponentsidorna vid flera tillfällen och det är inte alls omöjligt att vi även ser över själva komponentvalen och installationsdelen i framtiden. Grundprinciperna för installationen är dock densamma fortfarande. 🙂
Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂
Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.
Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig
[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.
[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..
PM mig[/quote]
Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.
Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]
Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.
Hej!
Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.
Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?
hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?
Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??
deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉
jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:
[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]
Soppa, jobba hårdare :L
Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.
Ska jag skicka den till er ?
/M
Mm
Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?
Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?