Med Raspberry Pi som grund har ett utvecklarteam tagit fram ett Linuxbaserat operativsystem och tillbehöver att skicka med mikrodatorn för att lära barn och ungdomar att programmera och handskas med datorer och mjukvara, och projektet har under de senaste dagarna sprängt sitt Kickstartermål med råge.
Många framgångsrika programmerare och ingenjörer idag är de som lärde sig handskas med tekniken redan i låg ålder, och fann nöje i att plocka isär hårdvara och se hur den fungerade eller skriva egna program för sina egna ändamål. Det blir allt svårare för unga att sätta sig in på det sättet i takt med att användargränssnitten blir enklare men den bakomliggande tekniken mer avancerad. Det är en av de saker som ett Kickstarterteam vill råda bot på med Kano.
Kano är ett kit bestående av den populära enkortsdatorn Raspberry Pi tillsamman med ett trådlöst tangentbord, chassi, högtalare, strömadapter och ett 8 gigabytes minneskort med teamets eget Debianbaserade Linuxoperativsystem kallat Kano OS.
Tanken med Kano och Kano OS är att barn och ungdomar ska lära sig av att pussla ihop datorn och ansluta de nödvändiga kablarna, för att i operativsystemet få tillgång till en rad spel, däribland Snake, Pong och Minecraft, men även utvecklarverktyg och övningar för att lära sig skriva egna program i språken Javascript eller Python. Operativsystemet kommer finnas i flera språk, bland annat engelska, spanska, arabiska och mandarin.
Det är en intressant satsning som även faller i linje med vad målet varit med hjärtat i Kano, Raspberry Pi, att lära människor hur teknik och programmering fungerar till ett överkomligt pris. Tanken är att Kano vid lansering ska säljas för 99 dollar.
Med 23 dagar kvar på Kickstarterkampanjen har Kano samlat in över 720 000 dollar, väl över målet på 100 000 dollar. Den som stödjer projektet med 119 dollar eller mer kommer få en Kano lagom till lanseringen i juni nästa år, och samtidigt få en donerad till ett barn som får lära sig hur den fungerar.
Trevlig design. Hoppas det funkar. Dock är det ju så att det inte finns något större skäl att inte börja programmera på en vanlig dator istället. Och hur går det att spela minecraft på en rawsberry Pi?
Tangentbordet var ju grymt, hade kunnat ha det till min vanliga dator!!
Jag saknar en skärm bara… hur många skärmar saknar datorer egentligen?