DDR4-kriget: 4 800 MHz på Intel och 3 600 MHz på AMD – G.Skill förklarar

G.Skill förklarar varför Intel levererar betydligt högre DDR4-frekvenser än AMD.

5

Varför kan man nå drygt 1 000 megahertz högre DDR4-frekvenser på sina DDR4-moduler i ett Intel system jämfört med AMD? G.Skill ger sin syn på DDR4-kriget.

G.Skill är en av de mest namnkunniga minnestillverkarna på marknaden. Företaget har gjort det till en vana att nå nya frekvensrekord med sina DDR-minnesmoduler och på Computex var det dags igen. G.Skill visade sina snabbast specificerade Trident Z DDR4-moduler hittills med en frekvens på 4 800 megahertz (MHz) på Intels X299-plattform med dubbla minneskanaler. Snubblande nära drömgränsen på 5 000 MHz.

DDR4-frekvenser: Intel vs. AMD

Samtidigt visade företaget upp hur deras snabbaste DDR4-minnesmoduler för AMD-plattformen på 3 600 MHz. Imponerande frekvenser i AMD-sammanhang men samtidigt hela 1 200 MHz lägre frekvens än på Intels plattform.

NordicHardware tog en pratstund med företagets ingenjörer och ställde kort och gott frågan, varför är skillnaden så stor i minnesfrekvenser? Det finns enligt G.Skill två tydliga anledningar där en kombination av kvalité och prestanda i minneskontrollern samt plattformarnas mognad.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

→ Följ NordicHardwares Computex-bevakning bakom kulisserna på Instagram.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan

Är där inte ännu en faktor som borde diskuteras?
Tänker då på den tidsrymd som även minnestillverkarna (G.Skil inräknat) haft tid på sig att justera/anpassa minne till Intels platform, det är ju något som nämts rätt ofta på olika forum.
G.Skill skriver ju själva att den högsta hastigheten för DDR4 är “Notice the highest JEDEC # is 1066MHz.”, källa : https://www.jedec.org/standards-documents/results/jesd79-4%20ddr4
Det betyder ju då att man måste arbeta mot det som är existerade = tidigare Intel och nu även AMD.

Tycker nog att ni borde tagit upp den faktor, kanske ni gjort 😉 Jag var ju inte med 🙂

Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan

Opps…
Menar då givetvis DDR4 hastigheter över 2133 MHz, då inget över 2133 MHz är standardiserat, enda som då styr är ju vad som i praktiken existerar att arbeta mot på marknaden.

Bengt-Arne Johansson
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Helt rätt Anton, JEDEC standarden slutar på DDR4@2133MHz så allt över har ju byggt på att fungera med Intels minneskontroller.
Så det är samma sak vi pratar/skriver om 🙂

7 Årtal sedan

Intressant inslag! Fram till i våras har det ju under flera år i praktiken varit spel mot ett mål. Intel och minnestillverkarna har ostört kunnat samarbeta för att få styrkretsar och minnen att fungera bra tillsammans. AMD har nu blivit tvungna att lära sig hur kommunikationen mellan minne och dator fungerar i grunden. Lär inte fått mycket serverat från Intel… Rent generellt känns minneshanteringen lite som hokus pokus när man överklockar minnena (allt över 2400 MHz). * Var justeras klocka och multiplar, i CPUs nordbrygga eller chipsetet? * Hur undviker man att bussarna går i osynk? * Varför ger UEFI… Läs hela »