Efter att AMD lanserade sin senaste plattform AM4 så har det varit en del krångel med minneshastigheter. Nu har dock ett nytt rekord klockats på plattformen.

AMD:s senaste plattform AM4 för de hyllade Ryzen-processorerna har haft en hel del problem när det gäller kompatibla minnen och minneshastigheter. Flertalet AGESA-uppdateringar har släppts för att försöka åtgärda detta och medans det har blivit bättre så är det fortfarande Intel som håller kvar rätten att skryta om de snabbaste minneshastigheterna på sina plattformar.

Nu har överklockaren “newlife” satt ett nytt hastighetsrekord för DDR4-minnen på AM4-plattformen. Newlife lyckades skrämma upp en ensam G.Skill Trident Z-minnesmodul med totalt 8 gigabyte (GB) minne som från början hade en frekvens på 3 600 megahertz (MHz) till en slutfrekvens på 4 079 MHz med timings inställda på 18-20-20-58-93-1 monterat på ett Gigabyte Aorus AX370-Gaming K7 .

Snabbt minne – med stora kompromisser

Den rejäla frekvensökningen kom inte utan eftergifter på andra håll. För att nå 4 079 MHz minneshastighet var Newlife tvungen att drastiskt sänka klockfrekvensen på processorn hela vägen ner till prestandamördande 800 MHz.

Om vi kommer att få se tillräckligt många mjukvaruuppdateringar för att åtgärda det minneskrångel som finns på AM4-plattformen återstår att se. Klockfrekvenser på 800 MHz på sin CPU är trots allt inte någon hastighet som många skulle vilja skryta med idag.

Under årets Computex-mässa så pratade vi med G.Skills ingenjörer och frågade varför det är ett sådant gap i frekvenser mellan Intels senaste plattformar och AM4. Det vi fick förklarat för oss var mer eller mindre det att Intel har haft flertalet plattformar med stöd för DDR4-minnen och på så sätt har lärt sig att utveckla bättre minneskontrollers medans AMD precis har lanserat sin första plattform med DDR4 stöd. Ni kan se hela videon angående minneshastigheter på Intels och AMD:s plattformar här nedanför:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Lyckligtvis har ju minneshastigheten ganska liten inverkan på en dators slutgiltiga prestanda, så ingen borde känna sig så jätteledsen över om ryzen ligger en del efter på den här fronten. Dessutom, extremt snabba minnesmoduler tenderar ju också att vara rätt löjligt dyra, så se det som en kostnadsbesparing, typ! 🙂