Apples utvecklarkonferens WWDC innebar flera stora mjukvarunyheter till alla plattformar – vi har sammanställt de viktigaste nyheterna till Mac och IOS!
OS X blir MacOS Sierra
För att minska förvirringen bland beteckningarna på sina operativsystem byter Apple namn på sin datormjukvara efter närmare 15 år i drift. OS X blir istället MacOS för att bättre matcha de andra namnen såsom TVOS, WatchOS och IOS, och den senaste versionen får kodnamnet Sierra.
Siri till Mac
Snart fem år efter att röststyrningssystemet Siri introducerades till Iphone kommer det nu till slut även till Mac, dels som ett logiskt komplement till hur det fungerar till de mobila enheterna och dels som ett svar på Microsofts lansering av Cortana till Windows 10. Siri till Mac fungerar precis som sin motsvarighet till Iphone och Ipad, och kan användas för att exempelvis söka efter information på internet, skapa påminnelser eller kalenderinlägg, ringa samtal eller skicka meddelanden.
Delade urklipp mellan enheter
Med MacOS Sierra och IOS 10 används Icloud och kommunikation via bluetooth och wifi för att låta dig komma åt dina urklipp och kopior från alla enheter som använder samma Icloud-konto.
Till exempel kommer du kunna kopiera en bild från din Iphone och klistra in den i ett dokument på din Mac, eller kopiera ett stycke text från din Mac och klistra in det i en anteckning på din Iphone.
Lås upp datorn med klockan
Den som äger en Apple Watch kan numera använda denna för att snabbt logga in på sin Mac; datorn använder Bluetooth för att känna av att klockan och därmed dess ägare är i närheten, för att slippa skriva in lösenord när du väcker datorn från vila.
Flikar till allt
Ett intressant tillskott i fönsterhanteraren i MacOS Sierra innebär att i princip alla program får stöd för flikindelning, utan att utvecklaren behöver lägga tid på att själva lägga in finessen. Flikindelningen läggs till som en del av fönstersystemet i operativsystemet, så alla program som är utvecklade i Xcode kommer gå att köra i olika flikinstanser, exempelvis om du vill arbeta med två kartor samtidigt i ett kartprogram, flera anteckningar parallellt utan att dela upp mellan fönster eller föra flera konversationer i separata flikar i ett chattprogram.
Automatisk filrensning
Det nya operativsystemet får ett nytt verktyg för att leta rätt på dublettfiler och annan data som tar upp onödigt utrymme på lagringsenheten, för att snabbt lösgöra mer ledigt utrymme. Sökningen kan aktiveras manuellt, men operativsystemet kommer även på egen hand kunna hålla koll efter onödiga cachefiler och liknande data, och automatiskt plocka bort den när den blir inaktuell för att spara utrymme.
IOS 10 med kraftfullare låsskärm
Årets nya version av Apples mobila operativsystem till Iphone och Ipad heter IOS 10, och kommer både med nya funktioner och uppdaterad design i flera delar av gränssnittet. En av de mest påtagliga förändringarna blir den uppdaterade hemskärmen, där det blir lättare att interagera med dina notiser. Notiserna kan visa mer information direkt på låsskärmen, och utvecklare får friare tyglar för att visa relevant information från sina appar i de tillhörande notiserna. Du som har en Iphone 6S eller 6S Plus kan även använda 3D Touch på hemskärmen för att se mer information om dina notiser.
För att bespara lås- och hemknappen från onödigt slitage känner telefonen av när du lyfter upp den från bordet och visar automatiskt låsskärmen, ett trevligt tillskott som vi tidigare har sett på ett antal Android-telefoner.
Siri öppnas för utvecklare
Röststyrningssystemet Siri har fått ny funktionalitet med varje ny version av IOS, och med IOS 10 öppnar Apple till slut upp Siris API:er för utvecklare. Det innebär att Siri kommer kunna kontrollera och interagera med i princip vilken app som helst, inte bara de appar som Apple själva lagt in stöd för. Det ökar markant mängden möjliga användningsområden för röststyrning på Iphone, och egentligen är det nu främst utvecklarnas fantasi som sätter gränserna.
Mer uttryck i meddelandeappen
Meddelandeappen i IOS 10 får rejäla uppgraderingar under huven, inte minst för att kunna tackla allt mer populära alternativ som Facebook och Google Hangouts. Numera går det att markera dina inkomna Imessage-meddelanden med reaktioner, snarlikt hur du kan gilla och reagera på en delning på Facebook. Det går även att formatera dina egna Imessage-meddelanden med olika uttryck, och exempelvis låta ditt meddelande landa i chatten med en duns eller smyga sig fram, för att ge mer nyans i hur text, bilder och video levereras.
Det ryktades innan WWDC att Imessage till slut skulle få stöd för Android med en klient i Google Play Store, men sådant blev alltså inte fallet, åtminstone inte ännu.
Sortera bilderna med maskininlärning
Konkurrenten Google har tidigare implementerat maskininlärning för att analysera ditt bildbibliotek och hjälpa till att sortera inte bara efter datum och GPS-data, utan även efter innehåll – och nu kommer liknande funktionalitet även till IOS.
Det nya operativsystemet använder maskininlärning dels för att göra det lättare att söka bland dina bilder, men även för att skapa smarta bildspel baserat på händelser och teman i bildbiblioteket. En viktig skillnad Apple poängterar är att IOS-lösningen sker direkt på telefonen och är krypterad, medan Googles lösning sker på Googles servrar. Hur pass mycket det påverkar prestanda och konkret funktionalitet återstår att se.
Musikappen får en ansiktslyftning
Sedan Apple introducerade sin musiktjänst Apple Music har företaget fått friskt med kritik för designen och upplägget på musikappen i IOS 9, med buggar och förvirrande struktur. Det vill man råda bot på genom designa om appen från grunden i IOS 10, och göra det enklare att snabbt hitta sina spellistor och sin lokalt lagrade musik. En liknande omstrukturering har skett i Itunes till Mac och Windows.
Det här var bara en handfull av de uppdateringar som presenterades under WWDC i måndags, tillsammans med ett antal uppdateringar till Apple TV-mjukvaran TVOS och Apple Watch-operativsystemet Watchos. Du kan se hela presskonferensen på Apples hemsida.
Mac OS Sierra och IOS 10 kommer släppas som publik beta i juli, och lanseras i skarp form någon gång under hösten.
Missa inte heller vår sammanfattning av några av de viktigaste nyheterna i den senaste versionen av Android, Android N, som presenterades under Google IO i maj.