Det här är det nya AMD

2

Mobilitet och systemprocessorer är framtiden

På NordicHardware har vi länge skrivit om hur marknaden är på väg att förändras, och AMD har för avsikt att följa med. De tre C:na; Consumerization, Cloud, Convergence var ledorden på Analyst Day.

CCCCCC2

Konsumenter efterfrågan lägre priser och tillräckligt med prestanda för att få jobbet gjort – en användarupplevelse, där molnet kommer vara en huvudkomponent framöver. Vi har även börjat se hur olika produktkategorier börjar sammanflätas. Med koncept som ASUS Transformer och kommande Ultrabooks kommer få se nya, spännande, och fascinerande formfaktorer. Smart TV är ett intressant koncept som troligen kommer ta längre tid tid på sig att mogna, men även här ser vi potentialen i att sammanfläta olika produktgrupper till någonting helt nytt. Kort sagt så har vi intressanta tider framför oss. Molnet blir det redskap som ska knyta ihop våra produkter med varandra för en smidig och sömlös användarupplevelse.

Mobile_Market

AMD förväntar sig att den mobila marknaden kommer att växa mest de kommande åren, och kommer därför att utforma sitt produktutbud därefter. Man har inte glömt bort den stationära marknaden, men det är tydligt var man lagt sitt fokus och för de som inte redan gissat sig till det, så är det just Fusion. AMD vill ge sig in på de jaktmarker där pengarna finns, som det ser ut i dagsläget är det närmare integration av komponenter och strömeffektivitet som står i första rummet om vi ser till det tekniska. Det här märks inte minst på deras produktplaner för detta år, och nästkommande.

Mobilitet och systemprocessorn tar form hos AMD

2012 har vi nästa generations A-serie: Trinity som ersätter Llano, och nästa generations FX-serie: Vishera som ersätter Zambezi. Gemensamt för dessa är att båda använder sig av AMD:s nya Piledriver-arkitektur som är en vidareutveckling av Bulldozer. Man ska ha arbetat på att få högre IPC-prestanda (Instructions Per Clock), lägre strömförbrukning och högre klockfrekvenser än tidigare.

2013 ersätts Brazos till slut av vad som från början skulle blivit tredje generationens “Low Power” APU – Kabini. Temash bygger på samma arkitektur med ska inrikta sig mot surfplattor och extra strömsnåla datorer. Kabini och Temash ska båda komma med inbyggd sydbrygga – AMD erbjuder en systemprocessor, med all logik i en krets. Kaveri ersätter Trinity och utrustas med företagets GCN-arkitektur på grafikfronten, och får Streamroller-kärnor vilket är en vidareutveckling av Piledriver. Kaveri kommer även med virtuellt minne, vilket enligt AMD innebär att processorn och grafiken delar på allt tillgängligt minne. En viss mängd minne är alltså inte exklusiv till grafikdelen eller vice-versa. Notera att det är inte förrän 2013 som man satsar fullt ut på 28nm-tekniken, just på grund av de skäl vi nämnde på tidigare sida.

Vishera finns kvar under 2013, i prestanda och entusiastsegmentet ser vi ingen ändring. På sin höjd kommer det kanske handla om en ny stepping och nya modeller med högre klockfrekvenser. Det är mycket tydligt att AMD lagt sitt fokus på det mobila. Utifrån vad vi kan utröna är det möjligt att även Kaveri får en integrerad sydbrygga – om inte är det bara en tidsfråga innan samtliga AMD-produkter har det. Systemprocessorer kommer även bli en enormt stor del av AMD:s kärnverksamhet, någonting vi ska gå in på detalj i mer på nästa sida.

2014: Fusion is no longer the Future

AMD släppte inga produktplaner för 2014, men var mycket öppna med vad man kommer ha att erbjuda. När det kommer till deras Fusion APU:er, alltså processorer med inbyggd grafik så blir det efterträdaren till Kaveri som enligt AMD innebär “True Fusion” och ett uppdrag slutfört på ett flerårigt långt uppdrag. 2013: Kaveri gör minnet icke-exklusivt med Fusion och Fusion System Architecture, eller som det numera kallas Heterogenous Systems Architecture.

Fusion_2014

2014 det då det händer enligt AMD. Nästa steg blir att ha ett mjukvarulager mellan applikationen och processorn (OpenCL) som bestämmer om processorn, grafiken eller en kombination av båda är optimal för att utföra en specifik uppgift. Vad det innebär i praktiken är att vissa applikationer kan utföras flera gånger snabbare med lägre strömförbrukning med hjälp av grafikdelen. Förutom rätt produkt – som AMD planerar leverera under 2014 krävs mjukvaran. Det här kommer också bidra till längre batteritid i bärbara datorer, när allt mer mjukvara tar nytta av grafikdelen för generella beräkningar.

Industrin håller på att följa det samma spåret, att använda grafiken för acceleration av mjukvara som inte bara går in i kategorin “spel”. Det här har redan gjorts i många år om vi ser till superdatorer och som vanligt tar det tid innan den tekniken kommer till konsumentmarknaden. Stora delar av mjukvaruindustrin har redan omfamnat OpenCL, även om det tar tid för mjukvaran att faktiskt dyka upp. Rå prestanda i form av en traditionell processor kommer alltså inte längre vara det enda som gäller framöver. Vi säger inte att processorn kommer vara utdaterad, men processorer med inbyggd grafik kommer ha ett klart övertag med rätt mjukvara.

Open_HSA

HSA (Heterogenous Systems Architecture) kommer dessutom att bli en helt öppen standard. Specifikationerna för denna släpper de under AFDS (AMD Fusion Developer Summit) 2012. Att HSA blir öppet innebär allt ifrån hur man kopplar ihop en valfri grafik-IP med processor-IP, och mjukvaran som delar upp beräkningarna från en applikation till de båda delarna. Vad som är intressant här är att ARM närvarade förra årets AFDS, och har samma vision om framtidens mjukvara och beräkningar som AMD.

Har AMD saktat ned ett helt år?

Allt är inte en dans på rosor, vilket det kan låta som ovan. Mycket har förändrats sedan senaste AMD Analyst Day sent 2010, speciellt med den vdn Rory Read. Man står inte längre fast vid sitt åtagande att leverera en ny produkt i varje segment årligen, se vad som hände med Krishna/Wichita som skulle efterträda Brazos.

Vi ser att Vishera får en längre livslängd än väntat. Den ska lanseras senare i år och hålla sig kvar genom hela 2013. Vishera kommer alltså att konkurrera med både Ivy Bridge och Haswell. Det skulle ha funnits en ny processor med Steamroller-kärnor och mycket troligt ny socket, fler kärnor och inbyggd nordbrygga (PCI Express), eventuellt sydbrygga. Förutom ny socket för konsumenter hade serversidan behövt två nya socklar och AMD hade byggt upp flera nya infrastrukturer – någonting som kostar både pengar och massvis med resurser. För ett företag som AMD med begränsade resurser gäller det att prioritera.

Bulldozer_Evolution

På processorsidan väntas AMD alltså inte komma med någonting nytt förrän 2014, om en sådan produkt existerar det vill säga. Denna kommer då byggas på Excavator-kärnor och alla delar nämnda ovan. Kan det vara så att man skrotade processorn för 2013, för att istället kunna släppa en Excavator-baserad tidigare under 2014? I vilket fall som helst bör färre produkter, och färre löften, förhoppningsvis betyda att AMD kan erbjuda allt vid utlovad tid. Dessutom bör man kunna lägga resurser, där de verkligen behövs.

Getting fit for fight

Medan detta inte var någonting man öppet skyltade med, så påpekade samtliga direktörer hos AMD att de ändringar som har gjorts i produktplanerna är direkt nödvändiga. Genom att sakta ned innebär det även att man kan leverera, och minimera felmarginalerna – vi minns alla hur utdragen lanseringen av Bulldozer blev. De resurser som finns läggs där det verkligen kommer behövas för AMD:s framtida verksamhet. 2012 och 2013 innebär för AMD två år av interna förberedelser och prövningar.

AMD:s ingenjörer kommer börja arbeta på ett helt annorlunda sätt, och man kommer helt ändra designmetodologi. Mer syntetiserbara designer, modularitet och flexibilitet. Man ska inte heller vara helt beroende av en arkitektur – vi pratar självklart om x86. AMD kommer bli en tillverkare av speciellt skräddarsydda systemprocessorer efter kundernas egna behov.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
12 Årtal sedan

Det här låter som en mycket lovande strategi, det gäller bara att man lyckas knyta ihop det här och att inte andra företag med större resurser hinner före. Intel kommer förmodligen också att lägga ett stort fokus på att integrera mer och mer i processorn. Eftersom att Intel har betydligt större resurser ser de ut att ha en klar fördel, men det behöver naturligtvis inte betyda att AMD inte kommer att hitta sin plats på marknaden. Deras vision med flexibilitet tror jag kommer att vara en stor fördel gentemot Intels mer styrande och kontrollerande roll.

12 Årtal sedan

AMDs planer att börja designa systemprocessorer efter kundens behov går väl i hand med ryktena att PS4s processor ska vara en specialdesignad AMD prolle. Dessutom ska GPUerna i både PS4 och Xbox720 vara specialdesignade AMDs. Personligen tycker jag att deras planer låter sund. AMD använder sin GPU-teknik för att positionera sig mot Intel. Dom blir samtidigt den leverantör som gör allt “crazy” i förhållande till Intel, i form av specialdesignade plattforma med axplock av lösningar. För egen del har jag ingen brådska med att byta ut min gamla Phenom II X4. Grafikkortet har för länge sen blivit den faktor som… Läs hela »