Brytardemontering och modifiering
Med brytarna avlödda så kan vi alldeles strax sätta igång med att modifiera dem, men först måste vi ta oss an lysdioderna. Vi kan inte öppna brytarna med lysdioderna monterade, så vi behöver först bestämma vad vi önskar göra med dem. För oss är lysdioderna inte viktiga, och vi kan således knipsa av benen och dra loss dem utan att behöva oroa oss för att skada dem. Men, det kan hända att Du önskar bevara lysdioderna och återanvända dem – då är det viktigt att Du är försiktig för att inte skada kontaktbenen samt höljet, som är något ömtåligt.
Vi drar helt enkelt ur de lysdioder som går med tång, om benen krånglar så klipper vi av dem.
För att demontera brytarna så finns det lite olika tillvägagångssätt, vi har provat två olika. För att öppna en Cherry MX-brytare så finns det fyra stycken hakar, två på vardera motsatt sida, vi behöver kila fast något emellan höljet och hakarna för att brytaren ska öppnas.
Först använde vi oss av en 3D-printad öppnare, som i teorin låter väldigt bra. Det är en liten kub-formad öppnare där vi endast behövde pressa ned brytarens hakar över benen som sticker upp ur kuben för att öppna brytaren. Därefter kan vi plocka bort locket på höljet och komma åt de inre komponenterna.
Filen för öppnaren hittas här om Ni önskar prova den lösningen.
Metoden ovan fungerar, men är lite omständig då vi inte orkade finslipa benen på den 3D-printade öppnaren. Av den anledningen blir det lite extra jobb per brytade eftersom att vi måste placera brytarhakarna över benen då de inte är lena nog. Om vi hade lagt ned lite tid med sandpapper så hade det nog blivit mer effektivt, men vi väljer istället att använda en brytaröppnare från Mechbox, för cirka en tjugolapp. Konceptet är det samma, kila fast öppnarens ben mellan hakarna och dra lite utåt – håll fast den öppnade sidan och repetera på brytarens andra hakpar. Snabbt och effektivt, vi använde den metoden för att öppna majoriteten av alla brytare.
Därefter är det likt avlödningsprocessen bara en tidsfråga innan vi metodiskt har öppnat samtliga brytare och sorterat upp dem – med det har vi vår modifieringsstation redo.
Det finns flera alternativ vad gäller ersättningsfjädrar, men ett populärt entusiastalternativ är fjädrar från SPRiT, en koreansk tillverkare/återförsäljare. SPRiTs fjädrar är guldpläterade, och ska i teorin vara mer spänstiga samt eliminera resonansljudet som sker när fjädrarna komprimeras och hoppar tillbaka i neutral position. Önskar vi göra det enkelt för oss så räcker det med att bara byta ut fjädrarna och montera ihop brytarna igen, men vi väljer att gå ett steg längre och passar även på att smörja brytarna.
Innan vi smörjer brytarna så är det viktigt att förstå hur brytaren är uppbygd, hur den fungerar. Som vi kan se på den animerade bilden så försänks brytaren längs med skenor i brytarhöljet, och aktiveras när det taktila guppet passerar ett metallöv.
Det är brytarens friktionspunkter och vi utgår från dessa när vi smörjer brytaren.
Om vi kikar på en av våra nedmonterade brytare så styrker den animerade bilden verkligheten, och vi kan tydligt se hur brytaren är uppbygd och simulera aktiveringen med våra fingrar med det övre höljet bortmonterat.
Det är personlig preferens som gäller vid smörjning, olika användare väljer att smörja olika delar och med olika typer av smörjmedel – även mängden smörjmedel varierar. Eftersom att vår brytare är taktil så väljer vi att inte smörja det taktila guppet, då brytaren kan bli för len och börja kännas linjär. Vissa användare väljer att smörja guppet väldigt snålt, men eftersom att vi har ett gäng välanvända Cherry MX Clears som vi utgår från så är de redan lena från friktion vid användning – därför väljer vi att inte smörja det taktila guppet.
Vi smörjer samtliga sidor på brytarstammen, förutom just den med det taktila guppet. I höljet smörjer vi skenorna samt sidan mittemot metallövet; vi smörjer även fjäderns topp och botten. Även fjädern är en friktionspunkt, men kan ibland anses som överflödigt. Vi passar på att smörja både fjäderns topp och botten då de är friktionspunkter, men vissa anser att det inte är värt att bemöda sig med då det inte resulterar i någon större skillnad i användarupplevelse.
Vi använder en vanlig pensel för att smörja brytaren med Super Lube-olja. Det är ett lättillgängligt alternativ för oss i Sverige, men som nämnt tidigare är det personlig preferens kring vad vi önskar använda. Ett annat alternativ är Krytox GPL-serie (105, 103, 100 och 205).
Viktigt att tänka på är att det inte krävs mycket olja alls för att få den önskade effekten av en mer len brytare, tvärtom kan för mycket olja göra att brytaren känns sämre – speciellt med taktila brytare. Vi använder en väldigt liten mängd olja, och borstar av penseln mot en yta flera gånger innan vi börjar smörja brytaren.
Vi börjar med det undre brytarhöljet, följt av fjädern som sedan vilar i brytarhöljet och till sist smörjer vi brytarstammen och monterar i höljet – därefter sätter vi på det övre höljet och med det har vi en brytare klar. Därefter repeterar vi processen fram till att vi är klara med samtliga brytare, men vi är noga med att vara så konsekventa som möjligt för att undvika att inkonsekvens i brytarkänsel.
Resultatet är ett gäng lena och lätta, men högst taktila brytare – Ergo clears! Trots att vi gick in i dagens modifiering med ett tydligt slutmål, så är det inte alls helt fel att prova sig fram. När vi beställde fjädrar från SPRiT så fick vi med flera olika vikter som bonus, exempelvis en fjädervikt på 85cN; en vikt vi använde för mellanslagsbrytaren. Var inte rädda för att laborera med olika mängder smörjmedel, olika fjädervikter och olika brytarstammar.
Just vårt recept för Ergo clears är väldigt simpelt, men det går att ta det ännu längre – vi kunde exempelvis bytt ut det undre och övre höljet mot andra brytare i MX-stil för att påverka brytarens stabilitet. Möjligheterna är oändliga, och vi rekommenderar starkt att Du provar dig på brytarmodifiering för att hitta en brytare som bättre passar dig. Hur ser Din perfekta brytare ut i teorin, vad är du sugen på att prova för kombination?
Do-It-Yöursjälv, kan vi så kan du – vi lovar.
Nice artikel! Blev sugen på att modda clears själv! Hur mycket skillnad skulle du säga att smörjningen gjorde? Och vet någon några schyssta återförsäljare av fjädrar inom EU?
Bra med en avlödningsguide för nybörjare, man kanske skulle komplettera med en guide för hur man löder fast dem på det nya tangentbordet? Eller kan det vara så att en hel bygg-guide är på gång? 😀