Dolby Atmos på Netflix är nästa steg i evolutionen av surroundljud. Det kan dock vara svårt att få Dolby Atmois att fungera på Netflix. Nu går vi igenom vad Atmos gör och hur du får det att funka med Netflix.

Detta behöver du:

– Netflix Premium.
– Atmos-certifierat ljudsystem (allt från en soundbar till stort surroundsystem)
– Om ljud går genom TV krävs eARC
– Snabb och stabil internetuppkoppling för att streama 4K-innehåll.

Dolby Atmos är egentligen ingenting nytt. Standarden introducerades av Dolby redan år 2012. Tanken med Atmos är att erbjuda en slags vidareutveckling på det surroundljud många av oss använt de senaste årtiondena.

Dolby Atmos mot vanligt surroundljud

Alla högtalare i ett traditionellt surroundsystem sitter i samma höjd från golvet och dess element är riktade rakt mot soffan eller fåtöljen du tittar på film och serier i. Detta tillåter ljudet att spelas upp via vissa kanaler för att låta som att det kommer från ett visst håll. Ett vanligt surroundsystem ger dig alltså ett slags horisontellt ljudlandskap. Ljudet kan komma från olika håll men det är alltid från samma höjd. Istället för att ha helt ett horisontellt ljudlandskap tillåter Atmos att ljud placeras i mixen så att det låter som att ljudkällan kommer ovanifrån eller underifrån tittaren.

Även om Dolby Atmos har mer bredd och djup än vanligt surroundljud finns det till exempel soundbars och hörlurar som också är certifierade för standarden. Atmos kräver inte att man har tillgång till en hel hop av högtalare. Informationen i ljudformatet bestämmer var ett objekt är, om det ska röra på sig och vilken väg det i så fall ska ta. Tillverkare av soundbars och hörlurar kan helt enkelt använda sig av fiffiga tricks för att ge en illusion av tredimensionellt ljud och ta vara på den informationen i ljudet.

Vad krävs för Netflix med Atmos?

Precis som med HDR och Dolby Vision, kräver Netflix att du har Netflix Premium för att få tillgång till Dolby Atmos. Detta är det dyraste abonnemanget plattformen erbjuder och kostar i skrivande stund 179 kronor per månad.

Det krävs också att din TV och/eller streaminglåda har stöd för Atmos. Sist men inte minst måste såklart ljudsystemet även ha stöd för standarden. Kravet på Atmos-stöd gäller alltså för både ljudsystem och bildsystem. Självklart måste även filmen eller serien du vill kolla på ha stöd för Atmos-ljud. Netflix utbud av innehåll med Atmos är inte direkt gigantiskt men det växer sig sakta större och större.

Om det är din TV som skickar ut Atmos-ljudet, måste detta ske över en HDMI-port med stöd för ”Enhanced Audio Return Channel”, eller eARC som det ofta kallas. Traditionella surroundsystem kan ta emot ljudsignaler från den äldre ARC-standarden men Atmos kräver att din TV har stöd för eARC.

Har du en receiver kan denna å andra sidan ta emot Atmos-signaler från till exempel en Apple TV och sedan skicka den vidare till en TV som inte har stöd för eARC. Allting beror alltså på hur ditt system är uppbyggt. När allt är kopplat som det ska och är redo för Atmos-ljud, visas Dolby Atmos-logotypen på Netflix för de titlar som har stöd för tekniken.

Rumsligt ljud för stereo-anläggningar

Sitter du utan Atmos-certifierade högtalare och utan ett surroundsystem erbjuder Netflix Premium så kallat ”Rumsligt ljud” på vissa titlar. Detta är en slags simulering av surroundljud som fungerar på vanliga stereo-anläggningar.

Dolby Atmos kan vara lite petigt att få igång, beroende på hur din anläggning är uppbyggd. Nu vet du ändå vad som krävs för att använda tekniken och hur du använder den i ditt Netflix-tittande.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments