DreamHack Summer 2005: En sammanfattning

0

NH var som vanligt aktiva på DreamHack och vi har skrivit ihop en artikel som berättar mer i detalj vad vi hittade på under DHS2005. Läs mer om vad som finnas att se på LANet och vilka upptåg NH hittade på.

I vanlig ordning var vi i NordicHardware på plats på DreamHack för att hålla tävlingar och erbjuda support för de som får problem med sina datorer eller helt enkelt bara installera ny hårdvara.
Om ni inte varit på plats har ni kunnat följa förloppet på DH via våra nyheter här på sidan, dock så är det ju inte alltid man hinner med att rapportera, så här kommer en sammanfattning av NordicHardwares vistelse på DreamHack Summer 2005.

Då antalet besökare denna gång var något färre än tidigare tillfällen trodde vi att vi inte skulle behöva arbeta lika mycket i supporten, men ack så fel vi hade.
Utöver den eminenta supporten så hade vi självklart vår Bunguru Wa-tävling, men det som troligen var mest spektakulärt denna gång var nog Robert “Crotale” Kihlbergs försök på att nå 5GHz vid över 100% överklockning.

Vi har klarat av ännu ett DreamHack och gjort det kanske bättre än någonsin förut. DreamHack Summer 2005 har skapat en hel del sköna minnen för oss i crew och för er som inte hade möjlighet att vara där kan jag väl bara hoppas att ni dyker upp i vinter. Vill ni veta vad ni missade så läs vidare.


Det började på onsdag morgon för undertecknad med fyra och en halv timmes tåg/bussresa från Kalmar till Jönköping för att sedan inleda båsbygget. Väl framme kunde man konstatera att DreamHacks organisation än en gång gjort ett bra jobb med att göra i ordning salen för ytterliggare ett LAN-party för tusentals personer. Bord, ström och nät var redan fullt fungerande och vår egen Fredrik “Hugge” Korsbäck hade varit där sedan i tisdags för att hjälpa till med just nätverket. Det enda som saknades var golvmattorna, men det ordnades snabbt tack vare ett bra bemötande från sponsorsupport.

Denna gång så hade man valt att endast använda den stora D-hallen och istället hysa in sponsorer och bl.a. CPL i vad som kallades DreamExpo i C-hallen som förra året var plats för gamers. Just CPL var mitt i att slå upp en enorm monter med skärmar och platser för spelarna när vi tog en runda. Mäkta imponerande speciellt eftersom drygt hälften av grejerna saknades fortfarande. Man kunde även hitta nVidia, Qpad, Grrltech, Abit, Creative, Sennheiser, m.fl. i expot.

Vi som var där och gjort så mycket vi kunnat med båset gjorde oss bekväma i väntan på vår eminente chefredaktör som skulle komma lite senare.

Tillslut dök även fröken Anton “Woxxman” Karmehed upp i sällskap med Peter “Mr Voodoo” Blom några timmar tidigare än väntat. Om det beror på blyfot eller tidsuppfattningen hos vår käre skribent låter vi vara osagt.

Nu kunde vi inleda bygget på allvar och bord och stolar ställdes på plats och nu saknades bara en sak egentligen, vår banner. Denna hade nämligen Lars “Zelog” Neely hemma hos sig. problemet var dock att Lars jobbade kvällsskift och kunde inte ha telefonen på under arbetet så det blev ett otåligt väntande tills skiftet tog slut då han ringde och berättade att han var på väg med den.

Ni som var där märkte att vår support var placerad på ett lite annat ställe denna gång. Nämligen i korridoren från stora inläppet. Detta helt enkelt för att vi fick en större yta och bättre arbetsro (till ett bättre pris).


Efter att ha hävt undan de metallställningar som stod i vägen i supporten så blev det riktigt bra måste vi säga. Nya monitorer fick vi som väntat, men tyvärr hade vi ont om testsystem, men detta ska vara åtgärdat till nästa gång då Abit lovat oss kort.

På plats i supporten mest hela tiden denna gång var så klart undertecknad, Peter “Mr Voodoo” Blom, Martin “Noddan” Nordén, och vår forum-gud Gabriel “ViU” Nyman för att hjälpa alla de som kom med sina olika problem. Självklart ställde resten av crew även de upp när de hade tid.

Det kom givetvis också en del personer som ville ha sin nya hårdvara installerad och bland dem fanns det så klart en del minnesvärda som t.ex. killen som ville ha sitt Antec LanBoy bytt mot ett Bzerk-chassi. Hugge, som i crew är rätt känd som ett stort fan av dessa chassin (notera: ironi!), höll på att ramla omkull när vi berättade för honom. Dock så kom vi relativt lindrigt undan detta år allt som allt, Sam invigdes dock i “Raidmax-klubben” med en sönderskuren tumme, medan undertecknad klarade sig med ett litet sår på höger långfinger och en repad klocka.

I båset detta år låg utan tvekan fokus på det system vi ställt upp för överklockning. Ett stort, klumpigt kompressorsystem som Crotale själv tagit med och som sedan kompletterades med lite torris. Multimetrar, kablar och slangar låg och drällde lite. Arbetsytan för en sann överklockare.

Tanken var väl att Crotale skulle ägna tid åt att försöka skrämma upp den Celeron 325 2.533 GHz han tagit med i över 5.066 GHz, men då detta var gjort på cirka 15 minuter så fick vi försöka leta efter något mer för han att jobba med. Till nästa dag skulle vi hämta upp lite torris och köra så långt vi kunde och samtidigt ha en tävling där folk fick gissa hur långt det gick att komma. Efter lite krångel så nåddes taket för processorn. Vinnaren lyckades gissa med förbluffande ackuratess faktiskt. Resultatet av Crotales klockning landade på 5253,7 MHz och Robin lyckades missa det med enbart en ynka MHz: 5252. Självklart hjälpte vi Robin montera sitt nya grafikkort och vi vågar nog säga att fps:en aldrig varit så stabil som nu.

För att avsluta så måste ju historien om hur Sveriges tre främsta, och några av den absoluta världselitens, främsta överklockare skulle montera en grafikkortskylare förtäljas. Jag tänker inte använda ord utan jag helt enkelt köra efter parollen “en bild säger mer än tusen ord”:


Peter “Incido” Nilsson, Robert “Crotale” Kihlberg och Fredrik “Crusader” Kihlberg

Det är alltså ettan i 3DMark-kategorin, samt ettan och trean i procentuell överklockning från SMPC 2004 ni ser på bilden.


Det händer mycket konstigt på DreamHack: Joltbad, bulgarer som kastar tårgas på varandra etc. Dock så tillhör nog det bygge Martin “Noddan” Nordén, undertecknad och Sam “Hauf” Grund något av det mest vrickade du kan springa på. Det hela började lite lätt med ett chassi som utsmyckades med ett överblivet lysrör och lite klistermärken för att snabbt eskalera bortom all kontroll och fantasi. Skruvar ansågs inte starkt nog utan tejp löste allt. Även skruvarna tejpades fast.

Senare fick vi ytterliggare ett chassi som installerades tillsammans med det andra. Åt fel håll givetvis. Det första som gjordes var en inristning: “CS”, med en rostig nyckel. Ovanpå den nya lådan placerades ett nätagg, ett Qtec 400W som brann så fort vi skulle testa något med det. Mitt över inristningen så klart. Vi valde att sätta fast det i vinkel och med stöd av en Joltburk, som Noddan sedan upptäckte att den inte var tom (notis: hehe). Utanpå chassit fästes diverse kylflänsar vi fått över då vi tänkte att kylning är ju alltid bra. Kabeldragning genom fläktar och annat är bara bonus.

Vi insåg sedan att det saknades något, men vad? Då insåg vi att om man nu skulle befinna sig i sjönöd med datorn så skulle ju ett segel vara väldigt smidigt så vi konstruerade ett sådant av supportlappar, plastförpackningar från lysrör och kronan på verket var en Sprite-flaska med en piratlogga. Vi insåg dock att seglet kan bli överhettat och installerade då en överbliven grafikkortskylare för seglet. MEN om det nu inte blåser då vad gör man då? Jo man använder en fläkt som byggdes av tre stycken 0,5l vattenflaskor. Men vi får ju absolut inte glömma den mest grundläggande detaljen: gurkan. Fäst med eltejp och en bracket igenom sig så är det utan tvekan den mest grundläggande detaljen i hela bygget.

Sist vill vi tacka alla som gjort detta bygge möjligt. Klistermärkena kommer från de som velat få fläktar installerade, processorkylarna från de som inhandlat andra dylikar, lysröret vet vi inte var det kommer ifrån och gurkan var Noddans.

Sist men inte minst kan vi erbjuda exklusivt material från Operation Boredoms jungfruresa. Endast här på NH:
:: Ladda ner operation_boredom.avi (8.6MB)


Under sista natten så fick vi lite roliga leksaker av ASUS. Dessa satte givetvis herr Nilsson och bröderna Kihlberg genast tänderna i. Det var ett par ASUS EN6800 Ultra och A8N-SLI Deluxe. En överklockad FX55:a och ett par GSKill PC4400-stickor fick utgöra övrig utrustning.
Vi började självklart med att isolera sockeln för att inte råka ut för kondens.

Efter den noggranna monteringen av isoleringen, både ovan och undersida, så följer den obligatoriska kylpastan. För er som undrar vad för pasta han använder kan jag bara säga att det kvittar nästan totalt vad för pasta du använder. Det viktiga är monteringen som kommer efteråt. Vid dessa låga temperaturer brukar silikonkärna vara att föredra dock.

För att montera en kompressorkylare krävs dock en lite speciell fästanordning och då Crotales system inte är av den sort du kan handla i butik så är monteringsram och skruvar lite grövre än de du kanske sett innan för kompressorkylare. Den var för övrigt inlånad från Jonas a.k.a. “Natrium” Josefsson, men befinner sig numera i Crotales ägo.

När väl fästanordning är på plats så glider själva kylhuvudet på plats relativt enkelt. Dock kan både två, fyra eller sju monteringsförsök behövas innan man når den önskvärda temperaturen.

Med hjälp av några rejäla fläktar erhålls luftflöden för att hålla både minnen och grafikkort på hyfsat stabila temperaturer. Då A8N inte är så frikostig med minnesspänningen så fick man köra med GSkill-minnena istället för de BH5-stickor som också fanns till hands. De verkade samarbeta hyfsat även om de stannade av vid runt 295MHz vilket troligen var orsaken till svenska rekordet i 3DMark ’03 stod sig.


En spänd stund av väntande

Efter en del tweakande nåddes ett par klart imponerande resultat, bl.a. vad vi tror är svenskt rekord i 3DMark ’05 med 11393 poäng. Dock så nöjde de sig självklart inte med det utan gav sig även på 3DMark ’03, samt Aquamark där de nådde 24454 respektive 100466 poäng (13806 CPU och 15792 GFX). De nådde som sagt inte riktigt enda fram till svenskt rekord i 3DMark 03, men fortfarande ett imponerande resultat.

Om poängen inte är nog så nåddes resultat på 26s i SuperPI och en frekvens på 3424MHz, vilket får ses som klart godkänt med tanke på begränsningar som moderkortet har. (Endast 1.65V @ CPU och 3.0V @ minnen)


Detta år hade man fyllt C-hallen med sponsorer som visade upp allt möjligt. Vi berättade tidigare om det enorma pådrag CPL hade. Precis bredvid dem hade nVidia slagit upp en monter där man kunde prova spela lite Battlefield 2.

Antec var tillbaka och visade bland annt upp det nya P180, som har ganska höga förhoppningar på sig. Dock vad vi kunde se så verkar det vara ett ypperligt chassi och det skulle inte förvåna oss iaf om det radar upp utnämningar från recensenter.

Både Grrltech opch Femina Gaming var på plats för att bättra på kvoten kvinnliga deltagare vilket jag har svårt att tro att någon motsatte sig.

ASUS på plats och visade upp både laptops, moderkort och sitt beryktade grafikkort med dubbla kärnor. Ett kort vi för övrigt hoppas få sätta tänderna i snart.

Då ASUS hade lite ont om grejer att visa upp och vårt bord var fullt med multimetrar, isloering och diverse kablage från kompressor och överklockningssystem fick kortet stå kvar i deras monter i motsats till vad vi kommit överens om innan.


Som vanligt anordnade vi även ett par stycken tävlingar för att bli av med all hårdvara som företag prackar på oss. I år hade ASUS tvingat på oss 6 stycken grafikkort. Ett par stycken X800 Pro och Geforce 6800, som vi tyckte vi lika gärna kunde ha som priser som att de bara låg där. Även några finare varianter med ett X850 XT PE i spetsen som fick bli förstapriset i vår Bunguru Wa-tävling. Vi tänkte det måste ju räcka för att träna med till nästa DH.

Vinnare blev tillslut Rickard “Zupher” Magnusson som gjorde två nästan perfekta rundor med poäng som låg oerhört nära 140 000-strecket båda gångerna. Förra årets vinnaren Philip “POE” Eklöf låg tvåa efter fredagens kval men hade rejält med otur i finalen och tappade en placering då han missade allra sista upphoppet. Jonas Lindh lyckades smita förbi genom två mycket stabila rundor i trakten av 137 000.


1:a
Rickard Magnusson

2:a
Jonas Lindh

3:a Philip Eklöf

En kul detalj: vår egen Sam “Hauf” Grund satte sig ner och körde en liten warmup innan alla andra kom och det highscore han satte stod sig tävlingen igenom (141 650 poäng).

På plats för att, ursäkta uttrycket, klocka skiten ur en Celeron 325 som snurrar vid 2,533GHz, så hade vi vår egen Robert “Crotale” Kihlberg. Med sig hade han en monsterkompressor och med den så nådde han det resultat vi hoppades på efter drygt 15 minuter klockande, dvs 5066MHz. Vi tyckte dock inte att det var nog så vi hade lite torris att pressa vidare med.

I sammanslutning med detta lät vi deltagare gissa hur långt Robert skulle kunna pressa processorn. Lite i tysthet gissade Robert själv på 5250MHz vilket man så här efteråt måste säga är nästan snuskigt bra känsla. Dock så fick även Robert se sig slagen av Robin Tamsi som gissade 5252MHz. Ett mäktigt resultat kort och gott. Robin blev mycket glad åt sitt X800 Pro och ännu gladare när vi självklart monterade kortet åt han gratis.


Robert “Crotale” Kihlberg, Robin Tamsi, Anton “Woxxman” Karmehed

Celeron 325 @ 5253,7MHz

Då var ännu ett DreamHack avklarat. Hundratalet datorer har passerat genom supporten och för första gången så tror jag vi lyckades undvika någon som helst fadäs (läs grövre) från vår sida. Många ickefungerande datorer lämnade supporten som fungerande och vi lyckades samtidigt hålla igång aktiviteter i vårt bås trots strömmen av folk som vill ha hjälp.


Woxxman – en chefredaktör med många färdigheter

Vi hoppas de som vann kommer få nytta av sina priser och kommer deltaga i nästa event också så de kan vinna ännu fler. Vi kommer nämligen närvara vid DreamHack minst tre år till och om allt vill sig väl kommer du säkert se till oss på fler LAN-partys runt om i Sverige. Som avslutning gjorde vi likt sist och radade upp oss framför båset för ett fint gruppfoto. Denna gång fick vi även med operation boredom på bilden.

Bakre raden: Henrik “ZeNNaN” Berntsson, Gustav “Avatar” Hultegård, Magnus “Cezer” Edh, Jerker, “Intrepid” Björhn, Peter “Mr Voodoo” Bloom, Wiktor “Coore” Nytomt, Gabriel “ViU” Nyman, Lars “Zelog” Neely, Anton “Woxxman” Karmehed, Peter “Incido” Nilsson, Sebastian “Wingdings” Leijonberger Stiller, Thomas Ohlsson, Sam “Hauf” Grund, Robert “Crotale” Kihlberg, Fredrik “Crusader” Kihlberg

Nedre raden: Andreas “Delph1” Galistel, Piratbåten “Operation Boredom”, Martin “Noddan” Nordén

Sist men inte minst vill vi tacka alla underbara människor, deltagare som organisatörer som gjort detta DH till ännu en underbar tillställning och vi kan bara hoppas att nästa DH lever upp till detta!

Mer bilder kan ni hitta i vårt galleri

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments