Design och konstruktion
Saftig prislapp innebär förstklassig byggkvalité, eller? Samtliga kandidater levererar en design som vi tycker passar målgruppen de riktar in sig i, nämligen datorspelare – men vilket av K2-RGB, BlackWidow Chroma V2 och G513 utmärker sig design- och konstruktionsmässigt?
Design och konstruktion
Vi börjar från dyrast och jobbar oss neråt för att se om priset återspeglar byggkvalitén. Först ut är Xtrfy som tillsammans med E-sportlaget Ninjas in Pyjamas utvecklat K2-RGB.
Xtrfy K2-RGB
Xtrfy K2-RGB ligger i mitten av de tre tangentborden vad gäller avskalad design, och vi räknar Xtrfy-loggan inte mindre än fem gånger bara på tangentbordets ansiktsyta. Vi kan inte känna tillverkarens logotyp på chassit fysiskt, varken vid indikationslamporna eller ovanför piltangenterna – vilket vi inte har något emot. Det märks att Xtrfy riktar in sig på målgruppen datorspelare från första anblick, då texten på förpackningens kortsida läser “GLHF”, samt så hittar vi ett “AFK?”-meddelande på tangentbordets baksida. Vi gillar tillverkarens sinne för humor och ögat för de små detaljerna som ökar helhetsintrycket.
På baksidan hittar vi en femdelad kabelväg så att vi kan välja vår egna rutt, samt fem stycken gummifötter fördelade över baksidan.Det finns två utfällbara spakar som även de har en gummiyta, men sitter i vårt tycke fast onödigt hårt till chassit. Spakarna är svåra att få grepp om då de är infällda, vilket gör dem olämpliga att fälla ut i hast om vi exempelvis har en strid på gång i ett spel. Det positiva med spakarna är att de fälls ut i position med ett klick och sitter väldigt stadigt i position – vi kan inte med kraft från ovansidan av tangentbordet fälla ned dem.
Tangentbordet är byggt av plast och den enda metall vi hittar är i brytarnas monteringsplatta, något vi tycker är väldigt tråkigt med tanke på prislappen. Det känns inte lika robust som en prislapp på ca 1900 kr rättfärdigar, men vi känner att byggkvalitén ligger i linje med andra speltangentbord på marknaden – tråkigt nog. Det kan låta bisarrt, men K2-RGB får pluspoäng från vår sida för att det är det enda av de 3 tangentborden som endast har en anslutningskabel. Kabeln känns robust, är lagom böjbar och kommer flätad.
Razer BlackWidow Chroma V2
Om vi kilar över till nästa tangentbord så har vi Razer BlackWidow Chroma V2, det största av de tre. Likt K2-RGB så är hela konstruktionen av plast med en lite unik textur på chassits ovansida. Texturen känns som en blandning av gummi och plast; ett märkligt val, eftersom att vi inte direkt känner att det höjer kvalitetskänslan – tvärtom så fångar ytan upp fler fingeravtryck.
Designen i sig är i linje med annan kringutrustning från tillverkaren, och likt deras möss så är även Razers tangentbord enkla att urskilja från mängden. Det är även det enda tangentbordet i dagens test som har dedikerade makrotangenter.
På den högra kortsidan så finns en 3.5mm-utgång samt en USB-port, vilket dessvärre har resulterat i tre(!) stycken kabelanslutningar. Vi hittar inga specifikationer från Razer som rättfärdigar separata kablar för de extra portarna, då vi vet med oss att andra tillverkare kan ha inte bara en, utan flera USB-portar via endast en kabelanslutning. Om vi jämför med exempelvis Func KB460 som kostade en tredjedel av BlackWidow Chroma V2, så märkte vi inte av någon märkvärdig hastighetssänkning från de två USB-portarna som tangentbordet hade. Själva kabeln i sig är är tjockare än kabeln som K2-RGB använder, men är också mer styv.
På undersidan finns sju stycken gummifötter, samt två utfällbara spakar med en tunn gummilegering. Spakarna är enkla att fälla ut till skillnad från de i K2-RGB, men känns tunna och bräckliga. När vi testade att fälla spakarna ut och in flera gånger i en sekvens så föll den ena spaken ut ur sin position.
Logitech G513
Billigast av de tre, men G513 är det enda tangentbordet som faktiskt visar upp lite metall i chassit. Ovansidan av chassit är bestyckat med en platta i aluminiumlegering och är cirka 1.2mm tjock, plattan dubblar upp som monteringsplatta för brytarna. Det kanske inte låter så imponerande, speciellt med tanke på att tjockleken av bra brytarlock mäter cirka 1.5mm. Sett till hur K2-RGB och BlackWidow Chroma V2 inte hade någon metall alls i chassit så är det ändå ett steg i rätt riktning.
I och med att brytarna monteras direkt på plattan så får G513 en “flytande” tangent design, något vi tycker är väldigt snyggt och stilrent. På tal om stilrent, så är G513s design väldigt stilren och kompakt, och G513 har minst dö-yta runtom tangenterna av de tre tangentborden. Bredvid anslutningskabelns fäste så finns en USB-port, och likt i Razer BlackWidow Chroma V2s fall så har det även för Logitech inneburit en extra anslutningskabel. Till skillnad från Razer så har Logitech specificerat att den extra USB-porten inte har några kompromisser vad gäller hastigheter, men som nämnt så har andra tillverkare kunnat lösa samma funktion utan märkbara förluster i funktionalitet med endast en kabel.
Vänder vi på tangentbordet så hittar vi ytan täckt av en grill-liknande textur, kabeltunnlar och sex stycken gummifötter – även de med ett tunt lager gummi i ändarna. Spakarna är lite av ett mellanting om vi jämför med K2-RGB och BlackWidow-tangentbordet, då de är enklare att fälla ut än K2 – och mer robusta än de i BlackWidow Chroma V2. De utskurna kabeltunnlarna kan användas för tunna kablar, exempelvis hörlurar eller vår Razer Deathadder mus – men tunnlarna är inte djupa så vi får inte plats med en vanlig USB-kabel.
Tillbehör
Med tillbehören så börjar vi i den andra änden, och jobbar oss från billigast till dyrast.
Logitech G513
I förpackningen som G513 kommer i så får vi med ett handlovsstöd med en mjuk läderyta fylld av minnesskum. På baksidan så finns sex stycken gummifötter, samt en kabeltunnel positionerad så att vi kan dra kabel under tangentbordet och handlovsstödet samtidigt. Undersidan av handlovsstödet är av plast, och vårt exemplar var något böjt så vi fick flexa det för att få det rakt. Det fäster inte till tangentbordet på något sätt, vi får själva stationera handlovsstödet i den position vi önskar ha det i.
Vi får även med extra brytarlock för QWER, ASD och en brytarlocksdragare. Locken är i ABS-plast likt övriga tangenter på tangentborden, men har en annan ytform. De är trapetsformade, vilket passar bra i populära spel som CS:GO och League of Legends då fingertopparna kan vila i locket utan att glida av. Brytarlocksdragaren är av plast och skrapar emot sidorna av locken, och vi känner att vi löper större risk att skada brytarlock med den än med en mer traditionell dragare som använder en metallvajer-design.
Razer BlackWidow Chroma V2
Vi får endast med ett handlovsstöd till BlackWidow Chroma V2, men till skillnad från det som följer med G513 från Logitech så fästs handlovsstödet till tangentbordet med hjälp av magneter. Det har en liknande mjuk läderyta som handlovsstödet från G513, men materialet inuti är inta lika fast. Det känns plastigare än det från Logitech, och ger ifrån sig ett knakande ljud vid lite flex från vår sida. Det känns väldigt billigt ihopsatt och vi skulle inte lita på att det håller för flera år av användning. Likt G513 så hittar vi sex stycken gummifötter på undersidan.
Xtrfy K2-RGB – Det dyraste alternativet
Komfort
Xtrfy K2-RGB
K2-RGB har som nämnt inget medföljande tillbehör, men har en lägre tangentprofil än de andra borden vilket gör det bekvämt att använda även utan ett handlovsstöd. Vi föredrar att inte ha spakarna på undersidan utfällda av just den anledningen. Vi känner inte direkt att tangentbordet är svårrubbat, speciellt med spakarna utfällda, men K2-RGB får helt klart godkänt i jämförelse med andra gamingbord.
Razer BlackWidow Chroma V2
Det medföljande tillbehöret känns väldigt plastigt och bräckligt, men är förvånansvärt komfortabelt. Magnetlösningen fungerar bra och det separeras inte från tangentbordet i första taget.
Det rubbas enklare än G513 och K2-RGB, och att ha spakarna utfällda är bara för oss att glömma då de fälls ihop vid minsta putt bakåt. Som vi nämnde tidigare så fällde vi spakarna in och ur position flertalet gånger, vilket ledde till att den ena spaken lossnade från sin position; något som kan vara anledningen till att det fälls ihop så enkelt. Vi känner dock att ett tangentbord, speciellt vid en prispunkt på 1700 kr, ska klara av att fälla spakarna cirka 10 gånger utan att gå i spillror.
Logitech G513
G513 har det mest bekväma handlovsstödet i dagens test, något som nästan är ett måste med tanke på metallytan på chassits ovansida. metallplattan sticker ut en liten bit från chassits sida, och om vi använder tangentbordet utan handlovsstödet så kan metallen skava emot handleden om vi sträcker oss efter den översta raden. Handlovsstödet måste positioneras och fästs inte till tangentbordet, men rubbas inte vid användning då vi alltid vilar över det.
De utfällbara spakarna på baksidan fälls inte ut bakåt likt BlackWidow Chroma V2 och K2-RGB, utan fälls istället ut från sidorna – och löper mindre risk för att fällas ihop vid användning. Tangentbordet i sig är ungefär lika lätt att rubba som K2-RGB, G513 rubbas inte ur position i första taget – men sitter inte som limmat till skrivbordet som exempelvis Varmilo MA105C från vårt förra test.
Jag vill verkligen uppmana alla att testa: https://new.webhallen.com/se/product/269414-Tesoro-Excalibur-V2-Kailh-Red. Jag spelar inte själv, men köpte det till sonen som har stor erfarenhet av spelande sen barnsben, han gillade det skarpt, och till det priset så…:)
Kommentar Emir?
Kan även utan minsta tvekan rekommendera https://www.clasohlson.com/se/Mekaniskt-gaming-tangentbord-Exibel-GKX-C/38-7975
Makalöst prisvärt!
Hej JB och tack för att du läser våra test! Vi har inte provat den modellen, men sett till specifikationerna så ser det helt klart prisvärt ut förutsatt att utförandet är som beskrivningen. Inbyggt minne med samtliga tangenter programmerbara, dubellagrade brytarlock, mediafunktioner, anpassningsbar belysning och full N-key rollover (vi misstänker att det endast är via PS/2) så är det helt klar väldigt prisvärt! Noterbart är att många batchar av standardupplagan i Kailh Red har inkonsekvent aktiveringskraft, även i samma batch – det kan skilja +/- 5cN per tangent. Den genomsnittliga användaren kan inte känna skillnad mellan Cherry MX Red och… Läs hela »
Tack för kommentaren Emir. Jag tycker det är bra att ni testar även tangentbord i låg- och mellanprisklass, om inte annat kan väl det ha en dämpande effekt på priserna, att dessa inte omotiverat skenar bara tack vare varumärken. Jag har inte talat med sonen om det, men vad jag förstod, och det framgår ju också här: http://tesorotec.com/project/excalibur-v2-mechanical-gaming-keyboard/, så fungerar “Anti-Ghosting 6-Key / N-Key rollover” med USB (finns ju ingen PS/2).
Eftersom du nämner inkonsekvensen (toleransen) i Kailhs brytare, kanske det kan vara värt att nämna att Cherry MX (“originalet”) har en tolerans på +/- 15 cN på brytarna (Tillverkarens spec: https://www.cherry.de/cid/keymodules_CHERRY_MX1A-LxxA_B.htm? ) dvs 3 gånger större “inkonsekvens” .
Med det sagt kan det argumenteras (vilket det görs i tbords-nörds.kretsar) att Kailh är en “bättre” brytare. Angiven MTBF brukar f.ö. också falla ut till Kailhs fördel.
Men jag håller med om att den genomsnittlige användaren inte märker någon skillnad, utom möjligen på priset 😉
Hej Felion, helt rätt och klart värt att nämna när Cherry MX-brytare diskuteras! 🙂 Vi misstänker att det är relativt vanligt att tillverkare specificerar en stor “felmarginal”, vi har dock inte stött på en så stor inkonsekvens i de Cherry MX Red-brytatre vi har fått möjligheten att prova. Inkonsekvensen vi nämnde för Kailh Red är från användarscenarion ute i det vilda – men det är helt klart värt att notera att inkonsekvenser förekommer i fler brytare (då det länkade tangentbordet använde Kailh Red så kommenterade vi endast dessa). Som du nämner är det alltid en intressant och het diskussion kring… Läs hela »
Vad gäller tangentbord så är det, i princip, alltid upp till personlig preferens (så länge de fungerar och har >4-5KRO).
Ser framemot er recension av BOX-brytarna.
Min personliga och subjektiva uppfattning av BOX-brytarna (linjära) är att de är en av de lenaste stock-brytarna jag träffat på, tyvärr är ju dock inte fjädern kompatibel med de vanligt förekommande MX-fjädrarna, så det kan vara svårt för en petig och kräsen att få exakt rätt karakteristik. Men det borde inte vara ett större bekymmer för den genomsnittlige användaren 🙂
Ursäkta en fråga från en som inte är så bevandrad i ämnet (man kan ju alltid försöka att förkovra sig;), vad betyder ” >4-5KRO”?
mer än fyra till fem “Key Roll Over”, dvs hur många samtidiga tangentnedtryckningar som tangentbordet kan registrera.
De gaming-fokuserade tangentbordstillverkarna brukar benämna detta “Anti-Ghosting”, vilket inte ensar mot hur konventionella (“riktiga”) tangentbordstillverkare använder termen. Hos riktiga tangentbordstillverkare betyder “Anti-Ghosting” att inte en ANNAN tangent än de man trycker ner registreras.
Hej JB och Felion, det glädjer oss verkligen att se hur ni visar intresse för vår artikel och ämnet tangentbord överlag! 🙂 Vi kommer inom kort att släppa en termlista med våra “översättningar” och termer som förekommer i våra artiklar. Där går vi bland annat igenom just Key rollover samt Ghosting och Anti Ghosting. Som Felion skriver så benämner ofta stora tillverkare Anti ghosting fel, de menar istället på ett speloptimerat matrix när de skriver anti-ghosting. Ett speloptimerat matrix innebär kortfattat att att tangentkluster som ofta används vid spel (exempelvis WASD och närliggande tangenter) läggs upp på kretskortet på ett… Läs hela »
Om lena/mjuka linjära brytare faller dig i smaken så rekommenderar vi elektrokapacitiva Sakura Pink-brytaren som inom kort blir tillgänglig från Varmilo. Vi testade nyligen den brytaren, och det är den lenaste och mjukaste linjära brytare vi haft möjlighet att prova – stor tumme upp! 🙂
Du kan hitta vårt test av Varmilo MA105C med Sakura Pink här:
https://www.nordichardware.se/test/varmilo-ma105c-tar-gaming-till-nasta-niva-med-egen-rosa-brytare.html
Eftersom jag nu lyfte fram detta keyboard som en god representant för ett låg-/mellanklasskeyboard, hur skulle det vara om ni giorde en test av just detta?
Det är inte alls omöjligt att den modellen dyker upp – tack för tipset! Inom den närmsta framtiden så har vi dock lite andra tangentbord uppradade – vi hoppas att du tittar in och läser dem testerna med i väntant på lite billigare och mer prisvärda tangentbord! 🙂