Prestanda, tangenter och mjukvara
Vi är besvikna över trenden hos gamingtangentbord där tillverkare väljer billiga alternativ för sina brytarlock, tangentborden i dagens test är inga undantag. Vi hittar dock lite intressanta alternativ till Cherry MX-brytare under motorhuven hos samtliga tangentbord.
Tangenter, belysning och layout
Xtrfy K2-RGB
Ni kommer att höra oss tjata mycket om just plasten som används i brytarlock, en i vårt tycke väldigt viktig detalj som många tillverkare snålar in på. Varför är det viktigt? ABS, som samtliga tangentbord i dagens test använder är en väldigt billig och svag plast, är väldigt känslig mot kemikalier och nöts ut snabbt. K2-RGB är ett tangentbord i premiumsegmentet vad gäller pris, det återspeglar sig inte i tangenterna efter mindre än en dags användning.
Vi förstår inte hur tillverkare kan rättfärdiga ett pris närmre 2000 kr och inte använda sig av brytarlock i PBT-plast. PBT är dyrare att tillverka, så vi har förståelse för att billigare alternativ på marknaden inte nyttjar PBT – men K2-RGB är inte ett billigt tangentbord. PBT slits inte ut på samma sätt, och tangenter blir inte börjar inte skina. Till känseln är PBT-plast mer finkornigt än ABS som känns slätt, och går inte i spillror lika lätt.
Men, likt alla typer av material så finns det även svag och billig PBT – samt väldigt högkvalitativ ABS – är ABS-plasten i K2-RGB av hög kvalité? Vi har mätt tjockleken på brytarlocken och det imponerar inte, fast det ändå är i linje med andra gamingtangentbord. Brytarlocken mäter cirka 0.93 mm, jämför det med cirka 1.5 mm tjocka PBT-brytarlocken i Varmilo MA105C från vårt föregående test som är i samma prisklass som K2-RGB.Som tur är så använder K2-RGB en standard-layout, och att hitta eftermarknadsbrytarlock i bättre material blir därför enklare. Det vill säga om vi nu önskar betala 500-600 kr i tillägg till prislappen som redan ligger på 1899 kr.
Belysningen i tangentbordet är bra, och det finns flera förinställda belysningsdemon som vi kan välja mellan inprogrammerade för alla populära spel. Vi kan även ställa in vår egna layout och belysa individuella tangenter, men vi måste förhålla oss till två förinställda färgscheman att välja mellan – alltså kan vi inte utnyttja alla 16,7 miljoner färger inom RGB-skalan.
Razer BlackWidow Chroma V2
Likt K2-RGB så använder även BlackWidow Chroma V2 ABS-plast och lider av samma nackdelar. BlackWidow Chroma V2 är det tangentbord i dagens test som satte rekord för utslitning av tangenter, då det redan efter fem minuters användning började skina på flera tangenter. Det är även det tangentbordet som har tunnast brytarlock i dagens test, och med stor marginal i jämförelse med både K2-RGB och G513.
BlackWidow Chroma V2 levererar däremot en bra belysning, i vårt tycke den bästa i dagens test. Belysningen är jämn och även Razer-loggan i tangentbordets front lyser upp – en snygg detalj. Tyvärr så har inte BlackWidow Chroma V2 någon inbyggd lagring, så alla inställningar och mönster vi ställer in i programvaran slutar att fungera så fort vi stänger ned programvaran eller byter dator.
BlackWidow Chroma V2 har inte en standardlayout, så det blir betydligt svårare att byta ut de tunna brytarlocken som följer med än i exempelvis K2-RGB. De flesta eftermarknadsbrytarlock är anpassade för mellanslag som är 6.25-enheter lång, på grund av att många stora tillverkare som exempelvis Filco använder den – och därav har det blivit till en standard. Razer har en mellanslagstangent som endast mäter 6-enheter, detta påverkar hur bottenraden ser ut.
Logitech G513
Tjockleken av de ABS-brytarlock som G513 använder ligger mellan K2-RGB och BlackWidow Chroma V2, och vi mäter den till cirka 0.91 mm. Även här börjar brytarlocken att skina efter milt användande, men det tog längre tid än de två andra tangentborden.
Belysningen i G513 är annorlunda än de två andra tangentborden, då ljus inte läcker ut till tangenternas mellanrum. Detta beror på brytarna som används i tangentbordet, vilket leder till att belysningen endast syns i brytarlockens inskrift. Belysningen är också högst anpassningsbar, och med hjälp av Logitechs programvara så kan vi synkronisera flera Logitech-produkters belysning, samt så kan innehållet i vissa spel påverka belysningen.
Likt BlackWidow Chroma V2 så blir det väldigt svårt att hitta eftermarknadslock för tangentbordet, men inte av samma anledning. G513 använder en standard layout, men har en egenutvecklad brytare – de allra flesta eftermarknadslocken är anpassade för Cherry MX och MX-kloner.
Brytare
Här blir det lite intressant för oss, för alla tre tillverkare har valt att inte använda sig av Cherry MX-brytare. Tillverkarna har antingen valt ett egenutvecklat alternativ, eller MX-kloner.
Xtrfy K2-RGB
Xtrfy har valt att använda Kailh Red RGB-brytare i K2-RGB, en nästintill identisk klon av Cherry MX Red. Både utseende, funktion och uppbyggnad är sig lik – med skillnaden av att klonen är billigare. Vi kan endast spekulera i valet av Kailh över Cherry från Xtrfy, men utöver just att man sparar in kostnader så kan det ha att göra med att Kailh-brytaren har en genomskinlig hylsa vilket leder till en bättre belysning. Cherry MX kommer också i genomskinliga hylsor, men kan vara svårare att få tag på då de genomskinliga hylsorna är tillverkade med ett partnerskap mellan Cherry och Corsair.
Kailh Red RGB
Brytartyp: Linjär
Taktil: Nej
Klick: Nej
Aktiveringskraft: 50cN
Slaglängd: 2.2mm till aktivering, 4mm till botten
Brytaren är linjär, vilket innebär att vi fysiskt inte kan känna när brytaren aktiveras. Brytaren har sin aktiverings- och släppunkt i samma position, vilket gör det enkelt för oss att enkelt kunna dubbeltrycka i spel utan att behöva låta tangenten återgå till neutral position. För att beskriva känslan så är det väldigt likt en Cherry MX Red-brytare, men en liten aning tyngre.
Razer BlackWidow Chroma V2
Razer har likt K2-RGB valt en Cherry MX-klon, sannolikt även från samma tillverkare som Kailh – Kaihua Electronics. Razer Switch har tidigare haft dubbla logotyper från Razer och Kailh, men vårt exemplar har bara Razer-logotypen. Brytarna har en aktiveringspunkt som är något högre än traditionella Cherry MX-brytare, och släppunkten är något lägre.
Razer Switch Orange som vårt exemplar av BlackWidow Chroma V2 använder är en taktil-brytare, vilket innebär att vi känner ett litet gupp när vi trycker ned tangenten innan den aktiveras. Guppet är inte lika skarpt som i exempelvis en Cherry MX Clear-brytare, utan är mer likt en Cherry MX Brown. Trycker vi ned tangenter snabbt och hårt som ofta händer i spel, så känns brytaren mer lik en linjär brytare.
Razer Switch Orange
Brytartyp: Taktil
Taktil: Ja
Klick: Nej
Aktiveringskraft: 45cN
Slaglängd: 1.9mm till aktivering, 4mm till botten
Logitech G513
Logitech har bestyckat G513 med sin egenutvecklade Romer-G-brytare. Nytt för G513 är att det finns tillgängligt i Romer-G Linear, vilket vår exemplar använder. Brytaren är uppbyggd helt annorlunda från Cherry MX, och har annorlunda egenskaper. Tillverkaren har valt att höja aktiveringspunkten till 1.5 mm av nedtrycket istället för 2 mm som i en MX-brytare, och hela längden är 3.2 mm istället för 4 mm.
Jämför vi tangentnedtrycken i G513 med K2-RGB så känns slaglängden mycket kortare, och brytaren i Romer-G skrapar lite vid början och botten av nedtrycket. Detta beror på att Logitech har valt att dämpa nedtrycken med hjälp av en sidostång som kolliderar med brytarens bas vid nedtryck, och med locket på väg upp. Dämpningen ska i sin tur göra brytaren mer tyst, men vi upplever den som något svampig i jämförelse med Kailh Red i K2-RGB.
Romer-G Linear
Brytartyp: Linjär
Taktil: Nej
Klick: Nej
Aktiveringskraft: 45cN
Slaglängd: 1.5mm till aktivering, 3.0mm till botten
Romer-G-brytare har inte en LED monterad på utsidan av brytarhylsan som Cherry MX-brytare har, utan har istället ett ljusrör i mitten av brytaren. Det är anledningen till att belysningen inte läcker ut på samma sätt mellan tangenterna som i exempelvis K2-RGB och BlackWidow Chroma V2.
Mjukvara och programmerbarhet
Xtrfy K2-RGB
K2-RGB har ingen mjukvara, utan använder sig istället av ett inbyggt minne och kraftfull programmerbarhet. Som vi nämnde i belysningsdelen så finns det ett par inställda demon för belysningsmönster, men vi kan även ställa in 13 bakgrundseffekter, olika tangenttrycknings effekter och även equalizer-effekter som påverkas av ljud från datorn. Som nämnt är färgerna vi kan använda oss av begränsat till färgscheman, men vi tycker ändå att vi kan få till belysningen så som vi vill ha den.
Där tangentbordet utmärker sig är däremot alla makron som vi kan ställa in. Vi kan spela in kombinationer av tangentnedtryck samt musklick, och sedan spela upp dem på lite olika sätt. Bland annat så stödjer K2-RGB funktioner för att repetera makron, spela upp makron med tidsfördröjningar och så kan vi hålla ned flera tangenter samtidigt genom att endast trycka ned en.
Inlärningskurvan för all funktionalitet är brant, och det är betydligt krångligare än att ställa in allt via mjukvara. K2-RGB har underlättat lite för oss genom att markera olika tangenter så att vi enklare kan se vad funktionerna gör, men vi måste läsa den medföljande användarhandboken för att inte bli vilse. För oss så är det värt att vara tålmodiga och ställa in tangentbordet så som vi vill ha det, då vi kan spara och använda profilerna med våra inställningar utan att behöva installera programvara vid datorbyte.
Razer BlackWidow Chroma V2
För att kunna utnyttja BlackWidow Chroma V2 till fullo får vi installera Razer Synapse från tillverkaren. När vi väl har installerat mjukvaran och valt tangentbordet, så är det väldigt simpelt. Vi möts av en intuitiv bild som motsvarar vårt tangentbord, och väljer vi sedan en tangent så dyker olika valmöjligheter upp.
De tangentfunktioner som stöds är vad vi har kommit att vänta oss av ett gamingtangentbord. Det rör sig om allt från makron, snabbstart av program och profilbyten. Det glädjer oss att se att Razer Synapse inte är lika resursintensivt som Corsair Utility Engine från ett av våra föregående test; Synapse använder cirka 100-150 MB ram i bakgrunden.
För att ställa in belysningen så får vi klicka oss över till “Lighting”-fliken i den övre menyn. Här får vi valet att hålla oss till simpla förinställda färgscheman, eller gå in i Chroma studio för mer personlig anpassning. Här är det likt huvudvyn enkelt att markera tangenter, välja effekt och färg samt olika egenskaper för effekten.
Då BlackWidow Chroma V2 inte har ett inbyggt minne så försvinner inställningarna när vi stänger ned Synapse, men mjukvaran stödjer synkronisering så skulle vi byta dator kan vi enkelt komma åt våra inställningar med hjälp av vårt Razer-konto.
Logitech G513
Logitech har valt att introducera lite spännande funktioner. Något som vi blev nyfikna på direkt var funktionen att visualisera ljudfrekvenser via tangentbordets belysning. Det finns även stöd för fler intressanta funktioner, som en värmekarta som visar vilka tangenter vi trycker på mest och håller ned längst och möjligheten att synkronisera det som syns på vår bildskärm med belysningen
Det finns två huvudvyer när vi startar Logitech Gaming Software. en Applet-vy och en vy för tangentbordets anpassningsmöjligheter.
När vi startar Applet-vyn så finns det förinställda applikationer, och den vi började med var Audio Visualizer. Tanken är att G513 ska lysa upp delar av belysningen och svara på olika ljudfrekvenser, där vänster del av tangentbordet representerar låga frekvenser som exempelvis bass, och på högersida representeras ljusare frekvenser. Funktionen var dock lite av en besvikelse. Tangentbordet reagerar inte på ljud konsekvent, och fastän vi sitter i en ljudstudio och spelar upp samma ljud gång efter gång så lyser inte tangentbordet alltid upp. När det väl lyser upp så är det ofta i rätt frekvensområde, det vill säga att tangentbordet lyser upp i en del som representerar ljudfrekvensen, men ibland så lyses flera delar av tangentbordet upp som inte ljudfrekvensen representerar.
De övriga applikationerna är ett par förinställda spel som vi har installerade, i detta fall Dota2 och Counter Strike: Global Offensive. Om vi tar Dota2-applikationen som exempel så kan vi ställa in våra tangenterkombinationer för spelet, och att exempelvis visa livpoäng över Funktionstangenterna, och manapoäng över nummertangenterna.
Går vi över till tangentbordsvyn så finns det olika sektioner. Det finns bland annat en sektion för belysning, en för anpassning av tangenter och ett läge för olika profiler. Vi tar oss till tangentanpassningen för att säkerställa att alla nödvändiga funktioner som ett speltangentbord ska ha finns med. Likt Razer Synapse så har får vi välja bland det vanligaste, som macron, media- och textfunktioner, snabbstart och även nostalgiska Ventrilo-kommandon.
I belysningssektionen så finns det två lägen där vi själva får belysa tangenterna så som vi önskar, och två lägen för olika effekter.
Överlag är Logitech Gaming Software inte lika finslipat som Razer Synapse, vilket märks främst i belysningsanpassningen och mjukvarans användargränssnitt – men mjukvaran har fler kreativa idéer än Razers motpart. Båda mjukvarorna fungerar lika bra till det nödvändigaste som makron och tangentanpassning, men efter det så blir det en val mellan nytänk eller möjligheten att sitta i oändlighet och anpassa belysningen.
Jag vill verkligen uppmana alla att testa: https://new.webhallen.com/se/product/269414-Tesoro-Excalibur-V2-Kailh-Red. Jag spelar inte själv, men köpte det till sonen som har stor erfarenhet av spelande sen barnsben, han gillade det skarpt, och till det priset så…:)
Kommentar Emir?
Kan även utan minsta tvekan rekommendera https://www.clasohlson.com/se/Mekaniskt-gaming-tangentbord-Exibel-GKX-C/38-7975
Makalöst prisvärt!
Hej JB och tack för att du läser våra test! Vi har inte provat den modellen, men sett till specifikationerna så ser det helt klart prisvärt ut förutsatt att utförandet är som beskrivningen. Inbyggt minne med samtliga tangenter programmerbara, dubellagrade brytarlock, mediafunktioner, anpassningsbar belysning och full N-key rollover (vi misstänker att det endast är via PS/2) så är det helt klar väldigt prisvärt! Noterbart är att många batchar av standardupplagan i Kailh Red har inkonsekvent aktiveringskraft, även i samma batch – det kan skilja +/- 5cN per tangent. Den genomsnittliga användaren kan inte känna skillnad mellan Cherry MX Red och… Läs hela »
Tack för kommentaren Emir. Jag tycker det är bra att ni testar även tangentbord i låg- och mellanprisklass, om inte annat kan väl det ha en dämpande effekt på priserna, att dessa inte omotiverat skenar bara tack vare varumärken. Jag har inte talat med sonen om det, men vad jag förstod, och det framgår ju också här: http://tesorotec.com/project/excalibur-v2-mechanical-gaming-keyboard/, så fungerar “Anti-Ghosting 6-Key / N-Key rollover” med USB (finns ju ingen PS/2).
Eftersom du nämner inkonsekvensen (toleransen) i Kailhs brytare, kanske det kan vara värt att nämna att Cherry MX (“originalet”) har en tolerans på +/- 15 cN på brytarna (Tillverkarens spec: https://www.cherry.de/cid/keymodules_CHERRY_MX1A-LxxA_B.htm? ) dvs 3 gånger större “inkonsekvens” .
Med det sagt kan det argumenteras (vilket det görs i tbords-nörds.kretsar) att Kailh är en “bättre” brytare. Angiven MTBF brukar f.ö. också falla ut till Kailhs fördel.
Men jag håller med om att den genomsnittlige användaren inte märker någon skillnad, utom möjligen på priset 😉
Hej Felion, helt rätt och klart värt att nämna när Cherry MX-brytare diskuteras! 🙂 Vi misstänker att det är relativt vanligt att tillverkare specificerar en stor “felmarginal”, vi har dock inte stött på en så stor inkonsekvens i de Cherry MX Red-brytatre vi har fått möjligheten att prova. Inkonsekvensen vi nämnde för Kailh Red är från användarscenarion ute i det vilda – men det är helt klart värt att notera att inkonsekvenser förekommer i fler brytare (då det länkade tangentbordet använde Kailh Red så kommenterade vi endast dessa). Som du nämner är det alltid en intressant och het diskussion kring… Läs hela »
Vad gäller tangentbord så är det, i princip, alltid upp till personlig preferens (så länge de fungerar och har >4-5KRO).
Ser framemot er recension av BOX-brytarna.
Min personliga och subjektiva uppfattning av BOX-brytarna (linjära) är att de är en av de lenaste stock-brytarna jag träffat på, tyvärr är ju dock inte fjädern kompatibel med de vanligt förekommande MX-fjädrarna, så det kan vara svårt för en petig och kräsen att få exakt rätt karakteristik. Men det borde inte vara ett större bekymmer för den genomsnittlige användaren 🙂
Ursäkta en fråga från en som inte är så bevandrad i ämnet (man kan ju alltid försöka att förkovra sig;), vad betyder ” >4-5KRO”?
mer än fyra till fem “Key Roll Over”, dvs hur många samtidiga tangentnedtryckningar som tangentbordet kan registrera.
De gaming-fokuserade tangentbordstillverkarna brukar benämna detta “Anti-Ghosting”, vilket inte ensar mot hur konventionella (“riktiga”) tangentbordstillverkare använder termen. Hos riktiga tangentbordstillverkare betyder “Anti-Ghosting” att inte en ANNAN tangent än de man trycker ner registreras.
Hej JB och Felion, det glädjer oss verkligen att se hur ni visar intresse för vår artikel och ämnet tangentbord överlag! 🙂 Vi kommer inom kort att släppa en termlista med våra “översättningar” och termer som förekommer i våra artiklar. Där går vi bland annat igenom just Key rollover samt Ghosting och Anti Ghosting. Som Felion skriver så benämner ofta stora tillverkare Anti ghosting fel, de menar istället på ett speloptimerat matrix när de skriver anti-ghosting. Ett speloptimerat matrix innebär kortfattat att att tangentkluster som ofta används vid spel (exempelvis WASD och närliggande tangenter) läggs upp på kretskortet på ett… Läs hela »
Om lena/mjuka linjära brytare faller dig i smaken så rekommenderar vi elektrokapacitiva Sakura Pink-brytaren som inom kort blir tillgänglig från Varmilo. Vi testade nyligen den brytaren, och det är den lenaste och mjukaste linjära brytare vi haft möjlighet att prova – stor tumme upp! 🙂
Du kan hitta vårt test av Varmilo MA105C med Sakura Pink här:
https://www.nordichardware.se/test/varmilo-ma105c-tar-gaming-till-nasta-niva-med-egen-rosa-brytare.html
Eftersom jag nu lyfte fram detta keyboard som en god representant för ett låg-/mellanklasskeyboard, hur skulle det vara om ni giorde en test av just detta?
Det är inte alls omöjligt att den modellen dyker upp – tack för tipset! Inom den närmsta framtiden så har vi dock lite andra tangentbord uppradade – vi hoppas att du tittar in och läser dem testerna med i väntant på lite billigare och mer prisvärda tangentbord! 🙂